Το εκλογικό τους δικαίωμα ασκούν από το πρωί οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων και οι υποψήφιοι περιφερειάρχες και δήμαρχοι όλης της χώρας.

Στα Γιάννενα, άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος έφθασε στο εκλογικό κέντρο στις 12.06 μαζί με τη σύζυγό του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έφθασε στις 11.48 στο 435ο εκλογικό κέντρο, στο γυμνάσιο της Νέας Ερυθραίας. Ο κ. Παπανδρέου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα συνοδευόμενος από τη σύζυγό του.

Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής έφθασε στις 9.19 στο 736ο εκλογικό κέντρο στον Άγιο Ελευθέριο στη Θεσσαλονίκη, για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.

Νωρίτερα, είχε φτάσει εκεί ο υποψήφιος περιφερειάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης, για να συνοδεύσει τον κ. Καραμανλή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρώην πρωθυπουργός βγήκε από το εκλογικό κέντρο χωρίς να κάνει καμία δήλωση.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έφθασε στις 9.22 στο 437ο εκλογικό τμήμα στο 7ο Δημοτικό Σχολείο της Πύλου.

Ο κ. Σαμαράς, αφού άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα, βγαίνοντας από το εκλογικό κέντρο σε δήλωσή του ζήτησε από τους πολίτες να στείλουν μήνυμα ελπίδας.

Στο 434ο εκλογικό κέντρο, στη Θεσσαλονίκη, ψήφισε στις 11.37 ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης.

Ο κ. Καρατζαφέρης έφθασε στο εκλογικό κέντρο στο 15 γυμνάσιο, συνοδευόμενος από τον Κυριάκο Βελόπουλο.

Στην πόλη της Θεσσαλονίκης έφθασε αργότερα από ό,τι είχε προγραμματίσει, καθώς είχε καθυστέρηση η πτήση του λόγω ομίχλης. Το αεροπλάνο δεν μπορούσε να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Μακεδονία.

Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, άσκησε το εκλογικό της δικαίωμα στις 12.00 σε εκλογικό κέντρο στην περιοχή του Γκύζη.

Σε εκλογικό κέντρο της Κυψέλης ψήφισε στις 10.52 ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Για πρώτη φορά, ο κ. Τσίπρας άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στην Κυψέλη, καθώς στις προηγούμενες εκλογές ψήφιζε στους Αμπελοκήπους.

Ο κ. Τσίπρας σε δηλώσεις του τόνισε πως «σήμερα ο ελληνικός λαός έχει μία ευκαιρία να αποδοκιμάσει το μνημόνιο στην κάλπη και αυτή την ευκαιρία δεν πρέπει να τη χάσουμε».

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, ψήφισε στις 10.58 σε εκλογικό κέντρο στην περιοχή του Γκύζη.

Αφού άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα, ο κ. Κουβέλης μίλησε στους δημοσιογράφους, τονίζοντας πως η κάλπη της τοπικής αυτοδιοίκησης θα είναι αυτή που θα νικήσει απόψε.


Στην Καστοριά ψήφισε ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος, στις 11.46 το πρωί. Ο κ. Πετσάλνικος στις δηλώσεις του είπε πως οι πολίτες αποφασίζουν σήμερα για το μέλλον της χώρας.

Ψηφίζουν οι υποψήφιοι

Στις 9.42 έφθασε στο εκλογικό κέντρο στο Παγκράτι, στο 9ο Δημοτικό Σχολείο, ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηνών, Νικήτας Κακλαμάνης.

Ο κ. Κακλαμάνης, βγαίνοντας από το εκλογικό κέντρο, δήλωσε πως σήμερα η μεγάλη πρωταγωνίστρια είναι η πόλη των Αθηνών. Ευχαρίστησε όλους αυτούς που του έδωσαν την ευκαιρία πριν από τέσσερα χρόνια και, όπως είπε, ελπίζει να τον επιλέξουν και πάλι.

Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηνών, Γιώργος Καμίνης, έφθασε λίγο μετά τις 11.00 στο εκλογικό κέντρο στο 107ο Δημοτικό Σχολείο, στους Αμπελοκήπους μαζί με τη σύζυγό του αλλά και την μόλις 8 μηνών κόρη του.

Ο κ. Καμίνης σε δηλώσει τους παρότρυνε του Αθηναίους να προσέλθουν στα εκλογικά κέντρα και να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, καθώς, όπως είπε, η Αθήνα δεν αντέχει άλλα τέσσερα χρόνια αδράνειας.

Σε εκλογικό κέντρο στην Παλιά Πεντέλη ψήφισε λίγο μετά τις  11.00 ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, Αλέκος Αλαβάνος.

Λίγο μετά τις 11.00 έφθασε στο 13ο Γενικό Λύκειο του Πειραιά ο υποψήφιος δήμαρχος Γιάννης Μίχας.

Ο κ. Μίχας άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο 672ο εκλογικό τμήμα, ενώ σε δηλώσεις που έκανε τόνισε πως σήμερα οι πολίτες δεν αποφασίζουν για τα κόμματα αλλά για το αν η πόλη του Πειραιά για παράδειγμα θα είναι καθαρή.

Στις 10.40 ψήφισε ο Παναγιώτης Ψωμιάδης στη Θεσσαλονίκη.«Να πάψουν να απειλούν τον ελληνικό λαό με αποπροσανατολιστικά διλήμματα. Δύναμή μας είναι ο λαός» είπε, ενώ, ερωτηθείς για το πώς είδε τον πρώην πρωθυπουργό, δήλωσε ότι τον είδε αισιόδοξο. Στην ερώτηση αν του είπε κάτι, απάντησε ότι κάτι του είπε, αλλά είναι κάτι που «δεν λέγεται», καθώς είναι «ενδοοικογενειακό».

Ο υποψήφιος με την υποστήριξη της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Γκιουλέκας, αφού άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα, δήλωσε ότι, λόγω του νόμου που ίσχυσε σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία, δεν έγινε εποικοδομητικός διάλογος για τις τοπικές κοινωνίες. Ο κ. Γκιουλέκας τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «Όποιος δίνει μάχες επιδιώκει το καλύτερο αποτέλεσμα. Το ίδιο ισχύει και για μας».

Ο υποψήφιος της «Πρωτοβουλίας για τη Θεσσαλονίκη» που έχει την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς, Γιάννης Μπουτάρης, τόνισε σε δηλώσεις του ότι σήμερα ψηφίζουμε για την επόμενη γενιά και δήλωσε πολύ αισιόδοξος για το αποτέλεσμα.

Ο υποψήφιος δήμαρχος από τον συνδυασμό «Ενεργοί πολίτες – Οικολογία στην πράξη» Χρήστος Μάτης επεσήμανε: «Ανίκανες τοπικές διοικήσεις και διάφορες κεντρικές κυβερνήσεις έκαναν τη ζωή μας στην πόλη αβίωτη. Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται σήμερα πράσινες λύσεις, για να μπορέσει να γίνει μια πόλη για μας και όχι για τα συμφέροντα των λίγων. Ξεκινάμε με την ψήφο μας σήμερα».

Στις11.40 προσήλθε στην κάλπη ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Δημαράς. «Προσερχόμαστε στην κάλπη με μεγάλη αίσθηση ευθύνης» δήλωσε, ενώ υπογράμμισε πως «Όλοι είμαστε πατριώτες».

Ο Θανάσης Παφίλης κάλεσε τον λαό να περάσει στην αντεπίθεση, επισημαίνοντας ότι το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του, ώστε μετά τις εκλογές να ξεκινήσει η αντεπίθεση αυτή.

«Ο ελληνικός λαός πρέπει να ορθώσει το ανάστημά του και να μην υποκύψει στα διλήμματα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Με τη σειρά του, ο Αλέξης Μητρόπουλος τόνισε ότι ο περήφανος και αξιοπρεπής λαός του Λεκανοπεδίου ούτε εκβιάζεται ούτε χειραγωγείται. «Θα ψηφίσει περήφανα και ελεύθερα. Θα καταδικάσει την κυβέρνηση της υποτέλειας που παρέδωσε την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην τρόικα. Θα καταδικάσει τα δύο μεγάλα κόμματα που κατέστρεψαν την πατρίδα μας. Θα καταδικάσει όλους εκείνους που ψήφισαν το μνημόνιο και ήταν παρών στο μνημόνιο».

Συνοδευόμενος από τον νεαρό γιο του έφθασε στο 4408 εκλογικό κέντρο στη Νέα Σμύρνη στις 11.40 ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός.

Ο κ. Σγουρός στις δηλώσεις του τόνισε πως «σήμερα οι πολίτες αποφασίζουν αν θα πάμε μπροστά ή αν θα μείνουμε στάσιμοι», «πιστεύω» όμως συνέχισε «πως θα επιλέξουν να πάμε μπροστά».

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής Βασίλης Κικίλιας ψήφισε στις 10.13 στο 12ο Γυμνάσιο – Λύκειο στα κάτω Πετράλωνα.

Ο κ. Κικίλιας σχολίασε αστειευόμενος πως λόγω ύψους δεν χωράει από το παραβάν, ενώ στη συνέχεια άσκησε χαμογελαστός το εκλογικό του δικαίωμα.

Βγαίνοντας από το εκλογικό κέντρο ο κ. Κικίλιας σε δήλωσή του είπε πως σήμερα ψηφίζουμε και αλλάζουμε, ενώ τόνισε πως είναι πολύ αισιόδοξος για τα αποτελέσματα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης