«Πρέπει να υψώσουμε μια τεράστια ασπίδα απέναντι στους θιασώτες του νεοφιλελευθερισμού, που θέλουν να μετατρέψουν την Περιφέρεια Αττικής σε… ιδιωτική κλινική και να προσφέρουν ευεξία για όλους». Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων, η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου στο debate μεταξύ των υποψηφίων για την Περιφέρεια Αττικής, που διοργάνωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Blue Sky και ο δημοσιογράφος Άκης Παυλόπουλος, στο πλαίσιο της εκπομπής «Παρεμβάσεις».

«Έχω υπογράψει συμβόλαιο αξιοπρέπειας με τους πολίτες της Αττικής, σύμφωνα με το οποίο δεν θα ταυτιστώ με το χθες, τα λάθη του παρελθόντος και δεν θα κοιτάξω να ‘αποδράσω’ με την πρώτη ευκαιρία από την Αυτοδιοίκηση. Ήρθα για να μείνω», προσέθεσε η ίδια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Περιφερειάρχης, αφού επισήμανε ότι δεν προσεγγίζει την Τοπική Αυτοδιοίκηση συγκυριακά, ανέδειξε σε αδρές γραμμές το έργο της θητείας της, τονίζοντας παράλληλα ότι οι συνυποψήφιοί της δεν παρουσιάζουν τις προγραμματικές τους θέσεις για την Αττική, παρά μόνο κάνουν γενικόλογες κριτικές στη σημερινή διοίκηση με fake news και παραπληροφόρηση.

Η Περιφερειάρχης δήλωσε επίσης ότι η Περιφέρεια Αττικής ζητά να αναλάβει την ευθύνη της κατεδάφισης των αυθαιρέτων, απευθύνοντας μάλιστα το σχετικό ερώτημα προς τους συνυποψηφίους τους, το οποίο έμεινε αναπάντητο – γεγονός που επισήμανε η Περιφερειάρχης, εξηγώντας ότι φοβούνται το πολιτικό κόστος.

Η ίδια αναφέρθηκε στο δίχτυ κοινωνικής προστασίας που έχει δημιουργήσει η Περιφέρεια Αττικής, στα κρίσιμα έργα υποδομής, στα αναπτυξιακά έργα, την υψηλή απορροφητικότητα της Αττικής, στη νέα πολιτική διαχείρισης των απορριμμάτων με έμφαση στην ανακύκλωση, στις σχέσεις με τους Δήμους ενώ αναφερόμενη στην εφαρμογή της απλής αναλογικής, είπε ότι «δεν πρέπει να φοβόμαστε την ανόθευτη έκφραση των πολιτών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Προασπίζομαι τη διοίκηση, τους υπαλλήλους και την αίσθηση της αξιοπρέπειας που πρέπει να κυριαρχεί στον δημόσιο βίο», κατέληξε η Ρένα Δούρου, καλώντας τους πολίτες «να προσέλθουν στις κάλπες για να μην μπει τέλος στο έργο που έχει ξεκινήσει εδώ και 4.5 χρόνια».

Τα βασικά σημεία των παρεμβάσεων της Περιφερειάρχη:

«Δεν είμαστε ίδιοι όλοι οι πολιτικοί, ώστε να προσεγγίζουμε ως περαστικοί την Αυτοδιοίκηση. Τη μια φορά ως Περιφερειάρχες, την άλλη ως Δήμαρχοι, την άλλη μετέχοντας στην κεντρική πολιτική σκηνή».

«Η Περιφέρεια προσέφερε δίχτυ ασφαλείας και κοινωνικές δομές, σε συνδυασμό με αναπτυξιακές δράσεις, για να βγούμε από την κρίση. Διατρέχουμε τον κίνδυνο αν εκλεγεί κάποιος από τους συνυποψηφίους μου, να επιστρέψουμε σε παλιές, αρνητικές πρακτικές. Κάναμε ορατή την Περιφέρεια και την φέραμε στο προσκήνιο. Όσα κάναμε αυτά τα 5 χρόνια, έβαλαν την Αττική σε άλλες ράγες».

«Με την απλή αναλογική θα χρειαστεί σύνεση, συνεννόηση και συνεργασία, την επόμενη μέρα των εκλογών, για να διοικηθεί αποτελεσματικά η Περιφέρεια Αττικής. Σε αυτά τα 5 χρόνια, απέφυγα δελτία Τύπου με προσωπικούς χαρακτηρισμούς για τον κ. Πατούλη και τον κ. Σγουρό. Άνθρωποι που ψήφισαν κατά της απλής αναλογικής, δείχνουν να θυμούνται τη συναίνεση μονάχα τώρα, προεκλογικά. Δεν πρέπει να φοβόμαστε την ανόθευτη έκφραση των πολιτών».

«Οι συνυποψήφιοί μου πηγαίνουν και βλέπουν από κοντά τα έργα που υλοποιήσαμε, και όμως τα χαρακτηρίζουν αόρατα. Μπορεί να… φταίει η Δούρου για όλα, αλλά δεν μπορείς να υποτιμάς έτσι την αντίληψη των πολιτών».

«Η Περιφέρεια Αττικής έχει υψηλά ποσοστά απορροφητικότητας κονδυλίων. Κάναμε συγκεκριμένο και μετρήσιμο έργο, που βλέπουν οι πολίτες σε κάθε γειτονιά. Με την επίκληση της… ηλιοφάνειας και με ωραίες κουβέντες, δεν δημιουργούνται θέσεις εργασίας. Όταν δεν έχεις φέρει αποτέλεσμα στον Δήμο σου, πώς να περιμένουν οι πολίτες ότι θα καταφέρεις στην Περιφέρεια;».

«Κατορθώσαμε να στηρίξουμε, με τις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις, τις ΟΧΕ, συστάδες Δήμων, με επικεφαλής την Αθήνα, τον Πειραιά, για την υλοποίηση έργων – δυστυχώς μέχρι στιγμής η Αθήνα έχει ενεργοποιήσει ένα πολύ μικρό ποσοστό από τα 85 εκατομμύρια ενώ το ποσοστό ενεργοποίησης του Πειραιά επί του συνόλου των 80 εκατομμυρίων, είναι μηδενικό.

Η ΟΧΕ της οποίας τέθηκε επικεφαλής ο κ. Πατούλης δεν τηρούσε τις προϋποθέσεις και αποκλείστηκε, συμπαρασύροντας και τους Δήμους που μετείχαν σε αυτήν».

«Καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις στις κρατικές αρχές, διεκδικήσαμε και όταν χρειάστηκε συγκρουστήκαμε με τα αρμόδια Υπουργεία. Δεν κρυφτήκαμε πίσω από τα κενά του νόμου και την επικάλυψη αρμοδιοτήτων».

«Στον Δήμο Αμαρουσίου είδαμε αβελτηρία και αδράνεια, και ζητήσαμε από το Υπουργείο Υποδομών να παρέμβει για να βελτιωθεί η κατάσταση με το Ρέμα Σαπφούς της περιοχής».

«Όλα τα ένσημα που κόλλησα στη ζωή μου, πριν με τιμήσει με θεσμικές ιδιότητες ο ελληνικός λαός, είναι στον ιδιωτικό τομέα. Θέλουμε τον σοβαρό και υγιή ιδιωτικό τομέα, που δεν λειτουργεί παρασιτικά, αναζητώντας πολιτικά στηρίγματα στον δημόσιο τομέα, γιατί έτσι χρεοκόπησε το κράτος μας. Να μην βάλουμε, για παράδειγμα, υπερ-εργολάβους στη διαχείριση των απορριμμάτων, με δυσμενείς για την Περιφέρεια όρους».

«Συγκεντρώσαμε τις καταθέσεις της Περιφέρειας Αττικής από διάφορες τράπεζες με χαμηλό επιτόκιο, και τις καταθέσαμε στην Τράπεζα της Ελλάδας όπου δεν υπήρχε κίνδυνος για ‘κούρεμα’. Έτσι κέρδισε η Περιφέρεια τουλάχιστον 20 εκατομμύρια ευρώ, μέσω των επιτοκίων. Τα χρήματα αξιοποιήθηκαν για σημαντικά έργα που υλοποίησαν αρκετοί Δήμοι».

«Θέλω να είμαι μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος. Πορίσματα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων και επιθεωρητών της Δημόσιας Διοίκησης, τονίζουν ότι τα στελέχη της Περιφέρειας Αττικής έπραξαν το καθήκον τους, στην περίπτωση των δυο εθνικών τραγωδιών που βιώσαμε.

Για τα αντιπλημμυρικά της Μάνδρας, το καλοκαίρι του 2014, λίγο πριν αποχωρήσει, ενεκρίθηκαν περιβαλλοντικοί όροι από τον κ. Σγουρό. Έδωσα εντολή να προχωρήσουν οι απαραίτητες διαδικασίες, που οδήγησαν στο να αποκτήσει η Περιφέρεια Αττικής μελέτη, τον Ιανουάριο του 2016. Δεν μας είχε αφήσει ο κ. Σγουρός κάποια μελέτη, την οποία εμείς αγνοήσαμε. Αντιθέτως εμείς ‘τρέξαμε’ όλες τις απαραίτητες διαδικασίες σε όλα τα επίπεδα. Κι έτσι σήμερα, πέρα από το έργο διευθέτησης του ρέματος της Αγίας Αικατερίνης και του χειμάρρου Σούρες, υλοποιούμε και τη νέα χάραξη του δρόμου, καθώς η παλιά Εθνική οδός Αθηνών – Θηβών είχε κατασκευαστεί μέσα στο ρέμα! Εμείς υλοποιούμε σήμερα την εθνική οδό που τάζει ο κ. Μητσοτάκης.

Για την εθνική τραγωδία στο Μάτι, δεν θα πάρω τη σκυτάλη από όσους ακούμε τις τελευταίες ημέρες να μιλούν για σκευωρίες και διώξεις, αναφερόμενοι σε δικές τους υποθέσεις με τη Δικαιοσύνη. Σε ό, τι με αφορά περιμένω με υπομονή. Οι ανθυποψήφιοι μου λένε διαφορετικά πράγματα όταν βρίσκονται σε θέση ευθύνης, και διαφορετικά προεκλογικά.

Είναι επικίνδυνο αυτό που λέει ο κ. Πατούλης, ο οποίος ουσιαστικά ζητάει να παριστάνει ο Περιφερειάρχης τον πυροσβέστη και να σβήνει φωτιές. Και αυτό, ενώ πέρσι έπιασε φωτιά η παράνομη χωματερή του Δήμου Αμαρουσίου. Οι πυροσβέστες που ακούνε τον κ. Πατούλη να λέει ότι, πρέπει ο Περιφερειάρχης να τους συντονίζει, αγανακτούν».

«Το να παριστάνεις τον μη αρμόδιο και να φωτογραφίζεσαι στα γκαλά, αλλά να κρύβεσαι στα δύσκολα, είναι μια συμπεριφορά την οποία επιλέξαμε να μην ακολουθήσουμε. Ενισχύσαμε τις υπηρεσίες, καθώς και την υλοποίηση ενός σοβαρού σχεδιασμού. Δεν μπορούμε να λέμε ότι, δεν είμαστε αρμόδιοι, στη σημερινή συγκυρία για την πατρίδα μας.

Δεν έχουν δεσμευτεί οι ανθυποψήφιοί μου ότι δέχονται να αναλάβουν την αρμοδιότητα για το γκρέμισμα των αυθαιρέτων, όπως ζητάμε εμείς. Εκείνοι φοβούνται το πολιτικό κόστος και υπεκφεύγουν».

«Απόψε πήραμε ένα δείγμα γραφής του τι μας περιμένει αν επιτρέψουμε να ξαναγυρίσει το παλιό και οι συγκεκριμένες νοοτροπίες στην Περιφέρεια Αττικής. Να προσέλθουν οι πολίτες στην κάλπη, ώστε να μην σταματήσει το έργο που υλοποιήθηκε τα τελευταία 4.5 χρόνια.

Οι ανθυποψήφιοί μου δεν περιγράφουν το όραμά τους για την Περιφέρεια Αττικής. Εξαντλούνται σε κριτική και fake news. Προασπίζομαι τη διοίκηση, τους υπαλλήλους και την αίσθηση της αξιοπρέπειας που πρέπει να κυριαρχεί στον δημόσιο βίο. Ο κ. Πατούλης λέει τόσα ψέματα όσα και τα σκουπίδια που στέλνει ως Δήμος Αμαρουσίου στον ΧΥΤΑ Φυλής. Δεν έχει σχέδιο για την ανακύκλωση, δεν έκανε τίποτα, και δεν έχει προτάσεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Θα πρέπει να περιμένουμε να περάσουν οι εκλογές, για να μάθουμε τι θέλει να κάνει. Έχει επιδείξει μηδενικό έργο».

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης