Την πεποίθησή του ότι ενήργησε μέσα στο πλαίσιο του νόμου και των δυνατοτήτων, όπως επέβαλε το συμφέρον της χώρας εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, εξέφρασε, εξεταζόμενος για δεύτερη ημέρα στην εξεταστική επιτροπή που ερευνά την υπόθεση της Siemens, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης Χρήστος Μαρκογιαννάκης.

Αντιθέτως, οι βουλευτές τόσο του κυβερνώντος κόμματος, όσο και των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης, εστίασαν το ενδιαφέρον τους περισσότερο στη διερεύνηση, γιατί δεν καταγγέλθηκε μετά το πέρας των αγώνων η σύμβαση με την προμηθεύτρια του συστήματος C4I, SAIC, αντί της επαναδιαπραγμάτευσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Δεν έμειναν κρυφά την εποχή εκείνη ούτε η απόφαση του ΚΥΣΕΑ για παραλαβή της χρήσης, ούτε οι διαπραγματεύσεις, ούτε το ότι προχωρήσαμε σε αυτή τη λύση. Κι, όμως, την εποχή εκείνη κανείς δεν αντέδρασε. Σήμερα ερχόμαστε και παριστάνουμε τους λέοντες όλοι κατόπιν εορτής και αφού έχουν πάει τα πράγματα κατ’ ευχήν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, απάντησε ο κ. Μαρκογιαννάκης.

Σε ερώτηση του προέδρου της επιτροπής Σήφη Βαλυράκη πρόσθεσε ότι πέραν των άλλων είχαμε την εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης.

– «Και γιατί δεν ζητήσατε την κατάπτωσή της;», επανήλθε ο αντιπρόεδρος της επιτροπής Γιώργος Νικητιάδης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Για όποιο πρόβλημα υπάρξει, κινείται η διαδικασία απομείωσης της αξίας, κάτι που έγινε και γι’ αυτό δεν έχει καταβληθεί στην SAIC το οφειλόμενο ποσό των 37 εκ. ευρώ» απάντησε ο μάρτυρας.

Στην επιμονή του κ. Νικητιάδη, γιατί δεν έκανε ο υπουργός αγωγή ή ένορκη διοικητική εξέταση για όσα γράφονταν στο διεθνή τύπο για «όργια διαφθοράς στο υπουργείο του» απάντησε ότι δεν το έκρινε σκόπιμο, ούτε ο σημερινός υπουργός το έπραξε, ούτε εν τέλει «αν έκανε ο ίδιος τη σύμβαση θα έπαιρνε αυτό το τέρας, γιατί δεν με ενδιέφεραν οι μίζες».

Σε ερώτηση της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ Βασιλικής Τσόνογλου, αν υπέπεσαν στην αντίληψή του διαφορές στις συμπεριφορές αξιωματούχων του Δημοσίου, μετά από ενδεχόμενο χρηματισμό, ο μάρτυρας είπε ότι δεν αντελήφθη τίποτε, ενώ σε ερώτηση της βουλευτού αν το έργο ήταν ζημιογόνο για το δημόσιο, απάντησε: «ατελέσφορο».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης απέδωσε στον μάρτυρα ότι παραδέχθηκε πως μέσα στο καθεστώς πιέσεων και εκβιασμών για το αν θα γίνονταν ή όχι οι Αγώνες, καλώς η κυβέρνηση Σημίτη παρήγγειλε το έργο και καλώς η κυβέρνηση της ΝΔ το παρέλαβε.

– Πολιτικά έδωσαν άφεση αμαρτιών ο ένας στον άλλο, ενώ οι επιμέρους καταγγελίες υποκρύπτουν τη διάθεση για συγκάλυψη, έκρινε ο κ. Παφίλης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης