Μετά την ομόφωνη, αλλά λιγότερο ομόθυμη, πολιτική στήριξη που έλαβε η Ελλάδα από τους κοινοτικούς εταίρους, δρομολογείται και η οικονομική στήριξη της ελληνικής οικονομίας με όρους και εγγυήσεις που θέτουν την χώρα σε ασφυκτικό κλοιό επιτήρησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η διαδικασία της απαιτητικής επιτήρησης θα αρχίσει και τυπικά στα μέσα Μαρτίου, αφού κανένας δεν μπορεί να υποστηρίξει πλέον ότι η χώρα μας ελέγχει απόλυτα την «οικονομική της τύχη».

«Η Γαλλία και η Γερμανία έχουν πολύ περισσότερες απαιτήσεις από την Ελλάδα, από αυτά που προβλέπει το Πρόγραμμα Σταθεροποίησης που κατέθεσε η Αθήνα» δήλωσε ανώτερος Γερμανός αξιωματούχος αναφερόμενος στον μελλοντικό ρυθμό συρρίκνωσης του ελληνικού δημοσίου χρέους σε ποσοστό πάνω από 4% ετησίως. Το κλίμα φορτίζεται και πάλι κατά της Ελλάδας, παρά την ευφορία των τελευταίων ημερών.

Κρατικοί οικονομικοί παράγοντες της ευρωπαϊκής «ατμομηχανής» ανέφεραν επίσης πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που αποτελεί και το μείζον φόβητρο, θα εμπλακεί τελικά στην διαχείριση της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, αλλά μόνον σε επίπεδο «τεχνογνωσίας» -χωρίς να εξηγείται, παρόλ’ αυτά, το τι ακριβώς σημαίνει για την Ελλάδα η «τεχνογνωσία» του ΔΝΤ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ελλάδα μόνη της» δήλωσε η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, χωρίς όμως να αποκαλύπτει το σύνολο των νέων απαιτήσεων που θα διαβιβασθούν στην Αθήνα. Το μεσημέρι, στις Βρυξέλλες, προηγήθηκε της Συνόδου Κορυφής συνάντηση μεταξύ Νικολά Σαρκοζί, Άνγκελας Μέρκελ, Εμμανουέλ Μπαρόζο, του κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ, του προέδρου της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπουί, του επικεφαλής του Eurogroup κ. Γιούνκερ και βεβαίως του πρωθυπουργού της Ελλάδας κ. Παπανδρέου. Συμμετείχαν και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΕ. Εκεί τέθηκαν και οι τελευταίοι όροι, και ζητήθηκαν και οι τελευταίες εγγυήσεις πριν εκδηλωθεί η Πολιτική Στήριξη προς την Αθήνα, που προεξοφλείτο ήδη από το βράδυ της Τετάρτης μετά την κρίσιμη συνάντηση Παπανδρέου – Σαρκοζί στο Παρίσι.

Η Πολιτική στήριξη της Αθήνας από την ΕΕ αλλά και η μεθόδευση της οικονομικής βοήθειας, που θα καταστεί περισσότερο συγκεκριμένη στις αρχές της επόμενης εβδομάδας (την Δευτέρα στο Κολλέγιο των Επιτρόπων και την Τρίτη στο ECOFIN), έριξαν τα επιτόκια με τα οποία δανείζεται η Ελλάδα από τα 285 (χθες, Τετάρτη) σε 265, και αναμένεται και άλλη μείωση, ενώ ανέκαμψε και λίγο το ευρώ έναντι του δολαρίου. Εξαιρετικά αισιόδοξα αντέδρασε και το ελληνικό Χρηματιστήριο, αλλά κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει με σιγουριά ότι η κεφαλαιαγορά μπήκε σε ανοδικό κανάλι, ξεπερνώντας κινδύνους και αγωνίες του πρόσφατου -σχεδόν νωπού- παρελθόντος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης