Στη Σύνοδο Κορυφής των μεσογειακών χωρών της Ευρωζώνης στην Αθήνα την περασμένη Παρασκευή αναφέρεται η εφημερίδα FAZ, σύμφωνα με την επισκόπηση του γερμανικού τύπου που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της Deutsche Welle.

Ειδικότερα, εκτιμά πως ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι οδηγείται σε συγκρούσεις με τη γερμανική κυβέρνηση από τη στιγμή που εμφανίστηκε στο πλευρό του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και άλλων τεσσάρων πρωθυπουργών χωρών της Ν. Ευρώπης. Με τη δήλωση, μάλιστα, «εναντίον μιας Ευρώπης των κανόνων, των τεχνικών λεπτομερειών, των δημοσιονομικών και της λιτότητας» ο Ρέντσι επανέλαβε ουσιαστικά όλα αυτά που έχει ο ίδιος επανειλημμένως τονίσει και επί ιταλικού εδάφους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τα ίδια λόγια δίπλα στον Τσίπρα, όμως, στέλνουν ένα μήνυμα με πολύ περισσότερους αποδέκτες: με τον τρόπο αυτόν ο Ρέντσι σηματοδοτεί την έναρξη μιας στενής συνεργασίας η οποία δεν αναμενόταν στο προοίμιο της ελληνικής συνόδου των ευρωπαϊκών μεσογειακών κρατών» προστίθεται στο δημοσίευμα.

Σύμφωνα με τη FAZ, στο γερμανικό μοντέλο των κανόνων ο πρωθυπουργός της Ιταλίας φέρεται να αντιτείνει το όραμά του περί μιας «Ευρώπης των ιδεωδών, της κοινωνίας και της ομορφιάς».

«Σε αυτό το πλαίσιο ο Ρέντσι και η κυβέρνησή του θέλουν να βάλουν τώρα (…) τη Γερμανία στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Η Γερμανία έχει εντέλει ένα εμπορικό πλεόνασμα ύψους 80 έως 90 δις. ευρώ, όπως λένε. Εάν τηρούσε τους κανόνες κατά γράμμα θα έπρεπε να επενδύσει το πλεόνασμα αυτό και να αναθέτει έργα σε ευρωπαϊκές και ιταλικές επιχειρήσεις. Δεν μπορείς από τη μια να μη σέβεσαι τους κανόνες και από την άλλη να δημιουργείς προβλήματα σε εκείνους που ζητούν ευελιξία» προστίθεται στο δημοσίευμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης