Για φιλί της ζωής στην Ελλάδα μίλησε ο πρωθυπουργός

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου 2010, 17:16
Για φιλί της ζωής στην Ελλάδα μίλησε ο πρωθυπουργός
«Ανάσα ζωής» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Γιώργος A. Παπανδρέου τη χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, μιλώντας σήμερα στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου -τη δεύτερη μέσα σε μια εβδομάδα.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι θα δοθεί δυνατότητα και χρόνος, ώστε να εφαρμοστούν οι βαθιές τομές και αλλαγές που είναι απαραίτητες, προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματα και η Ελλάδα να προχωρήσει μπροστά.

Είναι, τόνισε, μια απαραίτητη πίστωση εμπιστοσύνης που έδειξε η Ευρωπαϊκή Ένωση προς την Ελλάδα, καθώς βρεθήκαμε ξεκρέμαστοι μπροστά στις διεθνείς αγορές, και επέρριψε σοβαρές ευθύνες γι' αυτό στην προηγούμενη κυβέρνηση, της ΝΔ.

Ο πρωθυπουργός όμως δεν δίστασε να επιρρίψει ευθύνες και στην ΕΕ, διότι όχι μόνο ανέχθηκε αλλά και στήριξε αυτές τις πολιτικές.

Μάλιστα, όπως σημείωσε, η Ένωση εμφανίστηκε άτολμη και δεν στήριξε ούτε την Ελλάδα ούτε άλλες χώρες, οι οποίες δέχονταν την επίθεση των διεθνών αγορών, ενώ πρόσθεσε ότι υπήρξαν προφητείες κατάρρευσης και μη συντονισμός μεταξύ των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπήρξε, είπε, απέραντη «μετρολογία» αρμοδίων και αναρμοδίων και τελικά υπονόμευση της ίδιας της ευρωπαϊκής στήριξης.

Ακόμη περισσότερο, ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε Ευρωπαίους παράγοντες και όργανα ότι προσπάθησαν να κρύψουν ακόμη και τις δικές τους ευθύνες πίσω από την Ελλάδα, και κατονόμασε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Eurostat ως τα όργανα εκείνα που επέτρεψαν στην προηγούμενη κυβέρνηση να παραποιεί σκόπιμα τα οικονομικά στοιχεία.

Τόνισε, επίσης, ότι τα ευρωπαϊκά όργανα καθόλου δεν βοήθησαν την Ελλάδα απέναντι στις διεθνείς αγορές, αλλά ούτε και την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να γίνει πειραματόζωο στην Ευρώπη και στις διεθνείς αγορές, ως φυσιολογική συνέπεια των προηγουμένων.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι σε παρόμοιες περιπτώσεις, όπως αυτή της Ελλάδας, θα αναγκαζόταν ενδεχομένως στο παρελθόν να καταφύγουν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και είναι κάτι το οποίο θα μπορούσε να υποδείξει και σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση, που όμως δεν έγινε.

Επιπλέον, χαρακτήρισε σημαντική τη σημερινή μέρα, επισημαίνοντας ότι η μάχη δεν τελείωσε και ότι προετοιμάζεται η ανακτηθείσα αξιοπιστία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά δοκιμάζεται ταυτόχρονα και η αξιοπιστία της ίδιας της ΕΕ, η οποία πρέπει να συμβάλει ώστε να διορθωθούν τα κακώς κείμενα στη χώρα μας, αλλά και τα δικά της λάθη.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε την Οδύσσεια, όπως είπε, την οποία περνάει σήμερα η χώρα, και σημείωσε ότι είναι στο δικό μας χέρι να φτάσουμε στην Ιθάκη.

Ωστόσο, πρόσθεσε, δεν γνωρίζουμε τι θα βρούμε στο δρόμο προς την Ιθάκη... Τους Κύκλωπες, τους Λαιστρυγόνες κι όλους τους άλλους.

Όσα ζούμε σήμερα, είπε, είναι ένα μάθημα για όλους να μην ξαναφτάσουμε ποτέ σε αυτή την κατάσταση και να μην ασκηθεί ποτέ ξανά τέτοια φαύλη διοίκηση, όπως ασκήθηκε τα προηγούμενα χρόνια.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για κατήφορο τον οποίο πήρε η χώρα τα τελευταία χρόνια, έναν κατήφορο χωρίς προηγούμενο, όπως είπε, για τον οποίο υπάρχουν ιστορικές ευθύνες.

Και ζήτησε από τους υπεύθυνους του κατήφορου να είναι πιο σοβαροί και να μην προκαλούν τον κόσμο, ενώ τους κατηγόρησε ότι σηκώθηκαν και έφυγαν χωρίς ίχνος ντροπής και ευαισθησίας, λεηλατώντας μέχρι το παρά πέντε.

Όλα αυτά, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, τα βρίσκω σε όλες τις συναντήσεις μου και χρησιμοποιούνται ως απόδειξη από τους εταίρους για να πουν για ποιους λόγους δεν εμπιστεύονται τους Έλληνες.

Ζήτησε από όλους «να φιλοτιμηθούμε» και να υπάρξει η ανάλογη δραστηριοποίηση απέναντι στους εταίρους που μας εμπιστεύονται, προσθέτοντας, όμως, ότι και η ΕΕ δοκιμάζεται απέναντι στις διεθνείς αγορές και δεν έχει συνειδητοποιήσει ακόμα τη δύναμή της.


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου 2010, 17:51