Μια μέση λύση που θα επιτρέπει στην ελληνική κυβέρνηση να χαλαρώσει τη λιτότητα αλλά και θα βοηθάει την τρόικα να ελέγχει την προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας συστήνει για την Ελλάδα η HSBC.

Την ίδια ώρα εκπέμπει SOS για τον πολιτικό κίνδυνο που έχει αυξηθεί στη χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

H HSBC εκτιμά ότι η Ελλάδα αναμένεται το 2014 να καταγράψει θετικό ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ, μετά από έξι χρόνια ύφεσης (και μια σωρευτική απώλεια της τάξεως του -24%).

Ωστόσο, προβλέπεται η μεταβολή να είναι οριακή, με τον ρυθμό να αυξάνεται το 2015, καθώς οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν μέχρι σήμερα έχουν αρχίσει να αποδίδουν.
H οικονομική κατάσταση, όπως αναφέρει σε έκθεσή της, στην Ελλάδα παραμένει εύθραυστη και εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι αρνητικών εξελίξεων.

Η συρρίκνωση του ΑΕΠ επιβραδύνθηκε στο -0,3% σε ετήσια βάση κατά το 2ο τρίμηνο του 2014 από -3,9% για το σύνολο του έτους το 2013 όμως, η απότομη αύξηση του δείκτη Οικονομικού Κλίματος από τα τέλη του 2012 έχει ξεθωριάσει τους τελευταίους μήνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ομοίως, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε στα επίπεδα των αρχών του 2009. Ενώ ο δείκτης μεταποίησης κυμαίνεται γύρω στο όριο των 50 μονάδων, η βιομηχανική παραγωγή συνεχίζει να συρρικνώνεται, αν και πιο συγκρατημένα από ότι το 2013.

Η μόνη θετική συμβολή στην ανάπτυξη κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014 προήλθε από τις καθαρές εξαγωγές, και το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης