«Η φωνή του Διαδικτύου». Θα μπορούσε να ήταν αυτός ο τίτλος του πρωτοσέλιδου της ηλεκτρονικής εφημερίδας. Το ενδιαφέρον των πολιτών – χρηστών για την Ανοικτή Διαδικτυακή Ψηφοφορία από την Zougla.gr» καταδεικνύει το πώς βήμα βήμα αλλάζει ο τρόπος ενημέρωσης και έκφρασης των ψηφοφόρων. Οι χιλιάδες πολιτών που σπεύδουν να ψηφίσουν σε αυτήν την ψηφοφορία, τα πολυάριθμα σχόλια που αποστέλλουν σε κάθε απευθείας μετάδοση των συνεντεύξεων ή των ομιλιών των πολιτικών αρχηγών, σε μία «interactive» επικοινωνία μεταξύ ηλεκτρονικής εφημερίδας και χρήστη του Internet, σχόλια που μεταδίδονται άμεσα –όλα αυτά φανερώνουν ότι η διεξαγωγή των προεκλογικών εκστρατειών των κομμάτων, αλλά και η διαμόρφωση των τάσεων της κοινής γνώμης, περνά πλέον αναγκαστικά και μέσω του Διαδικτύου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ανοικτή Διαδικτυακή Ψηφοφορία από την zougla.gr λήγει σήμερα , μεσάνυκτα Δευτέρας, και ήδη, απ’ ό,τι έχει καταμετρηθεί, το εύρος της συμμετοχής εγγυάται μίαν αξιόπιστη καταγραφή των τάσεων. Το δείγμα είναι πολυπληθέστερο από προηγούμενες μετρήσεις.

Οι πολίτες ενδιαφέρονται για τις εξελίξεις. Αυτό το ενδιαφέρον τεκμηριώνεται και από την καταμέτρηση της επισκεψιμότητας τόσο στις πολιτικές στήλες όσο και στην ίδια την στήλη της Ανοικτής Ψηφοφορίας. Παραμένει ακόμη αδιευκρίνιστο, ωστόσο, το εάν το πολιτικό ενδιαφέρον των ψηφοφόρων θα είναι ανάλογο με εκείνο που επέδειξε το 2007, στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, ή εάν θα κυμανθεί στο επίπεδο που διαπιστώθηκε κατά την προεκλογική περίοδο των Ευρωεκλογών.

Ένα δεύτερο στοιχείο, το οποίο αναμένεται να καταμετρήσει αυτή η Ανοικτή Ψηφοφορία, είναι το πώς διαμορφώνεται εκείνη η μερίδα ψηφοφόρων που αυτήν την στιγμή μετατοπίζεται, ιδιαίτερα στον χώρο του πολιτικού κέντρου. Να υπενθυμίσουμε πως, στην τελευταία ανοικτή ψηφοφορία από την zougla.gr, το ποσοστό εκείνων που επιλέγουν άλλο (ακόμη και μη πολιτικό) πρόσωπο ως καταλληλότερο για πρωθυπουργό, εκτός βεβαίως των δύο μονομάχων, ήταν της τάξης του 24%. Το ποσοστό αυτό είναι μεγαλύτερο από εκείνο του Κώστα Καραμανλή, για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με αυτά τα δεδομένα, η καταγραφή των τάσεων αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, από την στιγμή μάλιστα που οι πολίτες καλούνται να τοποθετηθούν δια της ψήφου των και σε μία σειρά από ζητήματα που αφορούν και στον χώρο της Αριστεράς (με όσα διαδραματίζονται στον ΣΥΡΙΖΑ), καθώς και για το εάν και κατά πόσο οι ίδιοι συμφωνούν ή διαφωνούν με την προκήρυξη εκλογών.

Όσο για την επόμενη ημέρα των εκλογών, οι χρήστες του Διαδικτύου καλούνται να απαντήσουν στο εάν ή όχι προκρίνουν κυβέρνηση συνεργασίας -και μάλιστα έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα από συνδυασμούς κομμάτων.

Τα αποτελέσματα της Ανοικτής Ψηφοφορίας θα δημοσιευθούν το απόγευμα της Τρίτης, 8 Σεπτεμβρίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης