Οι εξαγγελίες Τσίπρα κοστίζουν 27,2 δισ. ευρώ!

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 16 Σεπτεμβρίου 2014, 19:37
Οι εξαγγελίες Τσίπρα κοστίζουν 27,2 δισ. ευρώ!
Στα 27,2 δισ. ευρώ ανεβάζει η κυβέρνηση το συνολικό κόστος των εξαγγελιών του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

Σε μια εκτενή ανάλυση των οικονομικών δεδομένων των προτάσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης προέβη το υπουργείο Οικονομικών το οποίο αναφέρει:

«Οι εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν ξεκάθαρη κοστολόγηση. Μετά από ενδελεχή έλεγχο με τις υπηρεσίες προκύπτει ότι το άμεσο δημοσιονομικό κόστος των εξαγγελιών ΣΥΡΙΖΑ το οποίο επιβαρύνει το δημοσιονομικό έλλειμμα, με τις πλέον συντηρητικές εκτιμήσεις, και μόνο για το 1ο έτος, υπερβαίνει τα 17,2 δις ευρώ (και πάλι χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν το κόστος της διαγραφής ιδιωτικών χρεών) έναντι €9,362δις που διατείνεται ο ΣΥΡΙΖΑ (€11,362 δις συνολική αποτίμηση μείον €2δις για τη διαγραφή ιδιωτικών χρεών που αναλύεται ξεχωριστά). Ενδεικτικό της προχειρότητας με την οποία έχει καταρτιστεί η κοστολόγηση είναι ότι η εξαγγελία περιλαμβάνει αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) κατά €4δις, τα οποία όμως στην συνέχεια παραλείπονται από την κοστολόγηση! Αυτά τα €17,2δις θα αύξαναν το έλλειμμα της χώρας κατά περίπου 9 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, σε σχέση με πλεόνασμα 1.5% σήμερα, οδηγώντας τη χώρα πίσω σε δημοσιονομική κρίση. Εάν προστεθεί και μία –μετριοπαθής- εκτίμηση κόστους €10δις για τη διαγραφή ιδιωτικών χρεών, το κόστος των εξαγγελιών ΣΥΡΙΖΑ εκτοξεύεται στα €27,2 δις ή 15 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ επιπλέον έλλειμμα».

H απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ:


«Από το Σάββατο το απόγευμα η πολιτική ζωή έχει μπει σε μια ριζικά νέα φάση. Η κυβέρνηση έχει απολέσει κάθε δυνατότητα πολιτικών πρωτοβουλιών. Αδυνατεί να συγκροτήσει τεκμηριωμένη απάντηση στη συμπαγή και ρεαλιστική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Οι αλλοπρόσαλλες τοποθετήσεις στελεχών τους, τα αντικρουόμενα και μεγάλα ψέματα είναι ενδεικτικά των αδιεξόδων που βιώνουν οι εμπνευστές και εφαρμοστές του ΕΝΦΙΑ, Σαμαράς και Βενιζέλος.

» Ακόμη και η "με εντολή Σαμαρά" αποδόμηση του κοστολογημένου προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ από το Υπουργείο Οικονομικών κατά παράβαση κάθε δεοντολογίας, έχει καθυστερήσει ήδη τρεις μέρες.

» Όλα αυτά ένα αποδεικνύουν: η κυβέρνηση Σαμαρά βρίσκεται σε πανικό και όσο κι αν προσπαθεί δεν μπορεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

» Η ανακίνηση δε του θέματος του εκλογικού νόμου και το γεγονός ότι κυβερνητικά στελέχη ζητούν να επισπευσθεί η προεδρική εκλογή, αποδεικνύουν ότι αυτή η κυβέρνηση έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της. Η προγραμματική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, αγκαλιάζει και εμπνέει ολοένα και ευρύτερα στρώματα πολιτών. Η μόνη λύση είναι η προσφυγή στις κάλπες. Η κυβέρνηση των ηττημένων της ευρωκάλπης δεν μπορεί και δε δικαιούται να δεσμεύσει τη χώρα σε καταστροφικά μνημόνια και μη συμφέρουσα για τη χώρα λύση για το χρέος».

Διαβάστε επίσης:

Aνοιχτό το ενδεχόμενο εισαγγελικής έρευνας για τις αναφορές Λαγκάρντ-Τσίπρα, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 16 Σεπτεμβρίου 2014, 19:18

ΣΥΡΙΖΑ: Στη δημοσιότητα το κοστολογημένο πρόγραμμα, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 15 Σεπτεμβρίου 2014, 18:11

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 16 Σεπτεμβρίου 2014, 20:22