Του Φώτη Τριάρχη

«Να τελειώνει η πλάκα!». Το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα απευθυνόταν τους συντρόφους του στον ΣΥΡΙΖΑ που αντιδρούν στο άνοιγμα προς όλες τις «αντιμνημονιακές» δυνάμεις. Ο εκνευρισμός του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην άκρως επιθετική ομιλία του, είτε οφείλεται σε μια σκηνοθετημένη επίδειξη πυγμής, είτε στις «διαρροές» και στην κριτική που του ασκήθηκε για «στροφή προς τα δεξιά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τι θέλει ο Αλέξης Τσίπρας και τι θέλουν οι εσωκομματικοί αντίπαλοί του;

Ο ίδιος θέλει να δημιουργήσει συμμαχίες με όλους – πλην ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Χρυσής Αυγής – ώστε να μην καταστεί εφικτή η εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας του χρόνου την άνοιξη, να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές και να αναδειχθεί πλειοψηφούσα δύναμη. Κλασική μέθοδος εισοδισμού για ένα κόμμα δυνάμει εξουσίας. «Αποφασίστε αν θα περιμένουμε να… σαπίσει η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου ή αν θα την ρίξουμε αποτρέποντας την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Α. Τσίπρας. «Έχουμε δύο επιλογές: Η μία είναι να αφήσουμε την κυβέρνηση να βράσει στο ζουμί της μέχρι να πέσει σαν ώριμο φρούτο, κάτι όμως που μπορεί να μας πάει μέχρι το 2016 με καταστροφικά αποτελέσματα για τον τόπο και να δώσουμε τη μάχη σε άλλες συνθήκες. Η άλλη επιλογή είναι να κάνουμε τα πάντα ώστε να προκαλέσουμε συνθήκες κλιμάκωσης των αγώνων και να προκαλέσουμε προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία άμεσα, εντός του 2014» είπε. Φυσικά και τάχθηκε υπέρ της δεύτερης επιλογής.

Στο ίδιο μήκος κύματος και συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. «Ο ΣΥΡΙΖΑ έφτασε στα σημερινά του επίπεδα με τα ανοίγματα που έγιναν το ’10 και προσφάτως στις ευρωεκλογές και απέρριψε με κατηγορηματικό τρόπο ότι τα στελέχη που ανταποκρίθηκαν σε αυτές τις διαδικασίες ήταν «ρετάλια». Δεν υπάρχει καμία πρόθεση να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ κεντροαριστερά, αλλά αν πάνε όλοι στην ομπρέλα του Σαμαρά, θα είμαστε ευχαριστημένοι; Χρειαζόμαστε προωθητικούς συμβιβασμούς και αριστερό πολυσυλλεκτισμό» έλεγαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο οι εσωκομματικοί διαφωνούντες αντέδρασαν έντονα: Ήταν δεκάδες τα στελέχη της Κ.Ε. που εξέφρασαν την αντίρρησή τους για όλα: Από τον αρχηγισμό που εκπέμπει το κόμμα, μέχρι την αδρανοποίηση των συλλογικών οργάνων προεκλογικά. Αλλά και για την ουσία της πρότασης Τσίπρα. Υπέρ μιας «ιδεολογικής καθαρότητας» τρόπον τινά, τάχθηκε η Αριστερή Πλατφόρμα του Π. Λαφαζάνη.

Η άποψη που καταθέτει είναι πως το ρεύμα του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία και η αντίστιξη με την παρούσα κυβέρνηση θα δώσουν μεγάλα ποσοστά στην Κουμουνδούρου, ακόμη και αυτοδυναμία, οπότε οι συμβιβασμοί μπορούν να λείπουν. «Και όταν ήμασταν στο 4% μας έλεγαν ότι πιάσαμε ταβάνι και τώρα στο 27% η ιστορία επαναλαμβάνεται. Μας λένε, “αν δεν κάνουμε ανοίγματα και δεν συναντηθούμε με την κεντροαριστερά, δεν σπάει το ταβάνι”. Είναι λάθος, ενισχύει την αναξιοπιστία μας και μας απομονώνει από τα πλατιά εργατικά και λαϊκά στρώματα. Χρειαζόμαστε περαιτέρω ριζοσπαστικοποίηση, όχι στρογγυλέματα στις θέσεις μας» είπε ο Π. Λαφαζάνης. Οι θιασώτες αυτής της αντίληψης, προβλέπουν επίσης κοινωνική έκρηξη από το φθινόπωρο, κάτι που θα οδηγήσει όσους θέλουν από την Κεντροαριστερά να καταψηφίσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αυτό πάνω κάτω έλεγε και η τροπολογία της Πλατφόρμας η οποία και έλαβε 59 ψήφους υπέρ, ενώ 84 μέλη της κεντρικής επιτροπής την καταψήφισαν (με 4 λευκά και 7 αποχές). Έτσι, η εισήγηση Τσίπρα πέρασε από την Κεντρική Επιτροπή αλλά με πολλές απώλειες.

Ο Τσίπρας ανταπάντησε ότι «δεν κρατάμε μητρώο» για όσους θέλουν να συγκροτήσουν αυτή την «πλατιά συμμαχία» και ξέσπασε στην κριτική που του ασκείται. «Να τελειώνει η πλάκα, δεν θα ανεχθώ να λένε ότι το σχέδιο είναι να πάμε σε νέες Βάρκιζες». Είναι προφανές ότι η κριτική που ασκείται εσωκομματικά είναι έντονη και δημιουργεί «κλίμα» στις αριστερές συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ που μπορεί να καταργήθηκαν τύποις, αλλά ουσιαστικά εξακολουθούν να ενυπάρχουν. Είναι ενδεικτικές οι κόντρες που αναπτύχθηκαν μέσα από τις ομιλίες στελεχών, που καταδεικνύουν την έντονη εσωτερική αντιπαράθεση.

Για παράδειγμα, η Τασία Χριστοδουλοπούλου, τα έχωσε στην Ρένα Δούρου για την συνάντησή της, παραμονές των εκλογών, με τον πρόεδρο του Ολυμπιακού και εκλεγμένο δημοτικό σύμβουλο Πειραιά, Β. Μαρινάκη (αποκάλυψη του zougla.gr): «Το 2012 είχαμε τον αυθορμητισμό του νέου, τα κινήματα δίπλα μας. Και τώρα, το 2014; Χάσαμε την ηθική μας, πήγαμε με τους Μαρινάκηδες. Ας μη χάσουμε την ψυχή μας» είπε με έμφαση. .

«Μη φτάνουμε στο σημείο να μειώνουμε τη νίκη μας. Αυτή δεν ήρθε με κόλπα, όπως δεν κερδήθηκε η μάχη γιατί υπήρξαν κάποιες συναντήσεις ή γιατί είπαμε «όχι» σε κάποια γήπεδα. Γειωθήκαμε με την κοινωνία και αυτή μας άκουσε» απάντησε η εκλεγείσα Περιφερειάρχης Αττικής και ζήτησε να μην αντικατασταθούν οι πάλαι ποτέ «πρασινοφρουροί» από… «ερυθροφρουρούς»!

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης