Η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, γίνεται μεταξύ άλλων για να προστατευτεί και η υγεία εκείνων που εργάζονται σε χώρους εστίασης, υποστηρίζει ο  υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Νότης Μηταράκης.

«Ο αντικαπνιστικός νόμος αφορά και τους εργαζόμενους. Μπορεί κάποιοι να θεωρούν πως είναι δικαίωμά τους να καπνίζουν σε έναν κλειστό χώρο, στον κλειστό, όμως, αυτό χώρο υπάρχουν και εργαζόμενοι. Οι εργαζόμενοι αυτοί είναι υποχρεωμένοι σε όλη τη διάρκεια της βάρδιάς τους να “καπνίζουν”, χωρίς τη θέλησή τους. Είμαστε υποχρεωμένοι να προστατεύσουμε την υγεία αυτών των εργαζομένων, οι οποίοι δεν έχουν την επιλογή να μην εργαστούν», ανέφερε ο υφυπουργός Εργασίας, μιλώντας σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχετικά με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας δήλωσε ότι η κυβέρνηση πρόκειται να τις σεβαστεί απολύτως, σημειώνοντας ότι «αποτελούν μία ιδεολογική δικαίωση της Νέας Δημοκρατίας, που είχε καταγγείλει από την πρώτη ημέρα το νόμο Κατρούγκαλου ως τιμωρία της παραγωγικής Ελλάδας». Ανέφερε πως μέσα στις επόμενες ημέρες είναι πολύ πιθανόν να λάβει το υπουργείο Εργασίας τις καθαρογραμμένες αποφάσεις του ΣτΕ και επισήμανε: «Το νέο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, όπως διαβεβαίωσε και ο πρωθυπουργός, δεν θα οδηγήσει σε καμία περικοπή συντάξεων. Η ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει πως θα αλλάξει το ασφαλιστικό σύστημα, θα το κάνει πιο δίκαιο και βιώσιμο, χωρίς αυτό να συνεπάγεται μείωση των συντάξεων».

Σχετικά με τα αναδρομικά, ο υφυπουργός Εργασίας τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να καταβάλει τις οφειλές της. «Αυτή ήταν και η μεγαλύτερη “τρύπα” στον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ εφέτος, καθώς η μετατροπή του ασφαλιστικού σε φορολογικό που έγινε με το νόμο Κατρούγκαλου και οδήγησε σε δύο πράγματα: πρώτον, κάποιοι από τους ελεύθερους επαγγελματίες δεν δήλωναν εισοδήματα… και δεύτερον, υπήρχαν ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι είχαν έσοδα πάνω από το βασικό μισθό και, έτσι, όταν έβλεπαν πως έχαναν το 70% με 80% των εσόδων τους από την επιπλέον εργασία, επέλεγαν να “διώξουν” δουλειές… Αυτό συνδυαστικά με τα κονδύλια για τις συντάξεις χηρείας, τα οποία, επίσης, δεν είχε υπολογίσει η προηγούμενη κυβέρνηση, είχε ως αποτέλεσμα να είναι ψεύτικος ο δήθεν πλεονασματικός προϋπολογισμός του ΕΦΚΑ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης