Με την κατάθεση του αναπληρωτή καθηγητή της Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και δικηγόρου Ιωάννη Γιαννίδη συνεχίσθηκε το έργο της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που ερευνά την υπόθεση Siemens.

Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι ο ίδιος άρχισε την επαγγελματική του σχέση με την εταιρεία Siemens στο διάστημα 1992 – 1993 με την πρώτη υπόθεση των ψηφιακών, για την οποία πέτυχε έκδοση απαλλακτικού βουλεύματος. Το ίδιο έγινε και το 1998.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την Άνοιξη του 2006 ο τότε διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μιχάλης Χριστοφοράκος του ανέθεσε την υπόθεση υπεξαίρεσης σε βάρος του ανώτερου υπαλλήλου της εταιρείας Πρόδρομου Μαυρίδη.

Την ίδια περίοδο του ζήτησε να τον υπερασπιστεί σε υπόθεση απιστίας κατά του ΟΤΕ ο τότε διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Παναγής Βουρλούμης για μία υπόθεση συμβάσεων τεχνικής υποστήριξης με εμπλεκόμενες τη Siemens και την Ιντρακομ.

Σε ερώτηση της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ Βασιλικής Τσόνογλου, ο μάρτυρας υποστήριξε ότι οι δύο υποθέσεις δεν σχετίζονταν μεταξύ τους «γιατί η μία ήταν εσωτερική υπόθεση υπεξαίρεσης και η άλλη υπόθεση απιστίας του Δ.Σ. του ΟΤΕ, άρα δεν υπήρχε σύγκρουση συμφερόντων»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 2007 όμως, μετά την εμπλοκή της Debevoise & Plimpton ο μάρτυρας είπε ότι διέγνωσε ενδεχομένη έγερση αξιώσεων του ΟΤΕ έναντι της Siemens και παραιτήθηκε από την υπεράσπιση του κ. Βουρλούμη.

Η σχέση του με τον κ. Χριστοφοράκο διερράγη, όπως είπε, τον Ιούλιο του 2008, όταν στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης του εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου διαφώνησαν για τον τρόπο χειρισμού της υπόθεσης.

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Πάνου Καμμένου παραδέχθηκε ότι πήρε το 1995 και το 1998 συνολικά 70.000 ευρώ από το διευθυντικό στέλεχος της Siemens Ηλία Γεωργίου που αργότερα χαρακτηρίσθηκε ως διαχειριστής των «μαύρων» ταμείων της εταιρείας, αλλά όπως είπε, αυτά ήταν δικηγορική αμοιβή που έχει δηλωθεί στη Γερμανία και έχει φορολογηθεί εκεί.

Παραδέχθηκε επίσης ότι στο διάστημα 2007-2008 ήταν μέλος του ΔΣ της ΔΕΗ, αλλά είπε ότι δεν ήταν παρών στη συνεδρίαση με την οποία απαλλάχθηκε η Siemens από ρήτρες 3,3 εκατ. ευρώ για τη μη εμπρόθεσμη παράδοση του έργου εκσυγχρονισμού ατμοηλεκτρικών μονάδων στον Άγιο Δημήτριο. «Και να ήμουν στη συνεδρίαση εκείνη εύλογο είναι ότι θα αποχωρούσα», ανέφερε ο κ. Γιαννίδης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης