Τρόικα και κυβέρνηση συμφωνούν στα τρία από τα τέσσερα σημεία της διαπραγμάτευσης για την άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, όπως δήλωσε την Παρασκευή υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας, ενόψει της νέας συνάντησης της τριμερούς με το οικονομικό επιτελείο το Σάββατο στις 17.00.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα, στις 10.00 το πρωί, οι τροϊκανοί έχουν προγραμματισμένη συνάντηση με τη διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Στη συνάντηση θα τεθούν οι εκκρεμότητες για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος και στο επίκεντρο θα βρεθεί ο νέος νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η ψήφιση του οποίου αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να υλοποιηθούν οι μελλοντικές αυξήσεις κεφαλαίου και κυρίως η αύξηση της Eurobank έως 2 δισ. ευρώ, καθώς επίσης και η διαχείριση των warrants.

Στο πλαίσιο αυτό θα συζητηθεί η πραγματοποίηση των αυξήσεων κεφαλαίου με όρους αγοράς, δηλαδή αν θα επιτραπεί στη Eurobank να υλοποιήσει αύξηση σε τιμή χαμηλότερη από την τιμή των 1,54 ευρώ ανά μετοχή, στην οποία πραγματοποιήθηκε η προηγούμενη αύξηση με τη συμμετοχή του ΤΧΣ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα έχει δώσει το πράσινο φως, ωστόσο για την κυβέρνηση η ψήφιση του νόμου από τη Βουλή αποτελεί αγκάθι. Ο νέος νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών εκτιμάται ότι θα πρέπει να ψηφιστεί εντός του 2013 ώστε να προχωρήσει η αύξηση της Eurobank

Στην απογευματινή συνάντηση, ωστόσο, βασικότερο «αγκάθι» αποτελούν τα κριτήρια βάσει των οποίων θα προστατεύεται η πρώτη κατοικία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, η τρόικα δέχεται να παραμείνει εν ισχύ ο «νόμος Κατσέλη», να υπάρξει μια ενδιάμεση περίοδος ενός έτους για την προστασία της α΄ κατοικίας (και όχι για το σύνολο της ακίνητης περιουσίας) και να ισχύσει από την 1/1/2015 ο εξωδικαστικός συμβιβασμός κατά το «ιρλανδικό μοντέλο». Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται για το 4ο σημείο, το οποίο πάντως είναι και το δυσκολότερο.

Συγκεκριμένα, πρέπει να καθοριστούν τα κριτήρια (περιουσιακά, εισοδηματικά κλπ.) βάσει των οποίων θα προστατεύεται η α΄ κατοικία – με την τρόικα να ζητεί πολύ αυστηρά κριτήρια και την κυβέρνηση να εμμένει ότι στο καθεστώς προστασίας πρέπει να ενταχθεί μεγαλύτερος αριθμός δανειοληπτών.

Σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, οι διαπραγματεύσεις προκειμένου να γεφυρωθούν οι όποιες διαφορές συνεχίζονται σε καλό και εποικοδομητικό κλίμα. Ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως προτεραιότητα τώρα της κυβέρνησης είναι να δοθεί λύση στα θέματα των προαπαιτούμενων, ενώ, όσον αφορά το θέμα των πλειστηριασμών, αυτό θα εξεταστεί διεξοδικά την ερχόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, οι δανειστές αποχωρούν την επόμενη εβδομάδα για να επιστρέψουν τον Ιανουάριο. 

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης