Κουτσούμπας σε Αμυρά: Δεν ψεύδονται εργαζόμενοι, λαός και μαζικοί φορείς που «ματώνουν» στη Β. Εύβοια

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 25 Μαΐου 2022, 20:59
Κουτσούμπας σε Αμυρά: Δεν ψεύδονται εργαζόμενοι, λαός και μαζικοί φορείς που «ματώνουν» στη Β. Εύβοια

Απαντώντας στη Βουλή σε παρέμβαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Αμυρά, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, τόνισε:

«Μια κουβέντα μόνο. Κοιτάξτε δεν ξέρω τα στοιχεία του κ. Αμυρά, βεβαίως ο πρωθυπουργός του δεν είναι εδώ για να απαντήσει, όπως έπρεπε να κάνει. Τον άκουσα προσεκτικά. Όμως δεν ψεύδονται ούτε οι δήμαρχοι, ούτε οι επιτροπές των κατοίκων και πυρόπληκτων στη Βόρεια Εύβοια, ούτε οι μαζικοί φορείς, ούτε οι ίδιοι οι δασεργάτες ούτε οι εργαζόμενοι της Πυροσβεστικής, γιατί συναντήθηκα με όλους αυτούς, με τους κτηνοτρόφους επίσης, τους μελισσοκόμους, με άλλους εργαζόμενους που ζουν, παλεύουν, ματώνουν σε αυτόν τον τόπο».

«Τα λίγα αντιδιαβρωτικά έργα, που έγιναν μέσα σε ένα χρόνο, δεν καλύπτουν στοιχειωδώς το πρόβλημα που δημιουργείται απ' τις συνεχείς βροχοπτώσεις όλο το χειμώνα, που συνεχίζονται ακόμα, μέχρι την προηγούμενη βδομάδα, αντίθετα δημιουργούν και κατολισθήσεις και θα πρέπει η κυβέρνηση να επιληφθεί του θέματος. Το ζήτημα με τους δασεργάτες για παράδειγμα και τους ρετσινάδες που υποσχέθηκε για εφτά χρόνια ότι θα τους πάρει να δουλέψουν μέσα στο δάσος δεν έχει προχωρήσει, δεν έχει προχωρήσει για όλους. 200 απ' τους 700 περίπου είναι εκτός εντελώς, επίσης είναι άλλοι άνθρωποι που έπρεπε να συνταξιοδοτηθούν ή συνταξιοδοτούνται σε δυο χρόνια και επίσης εκκρεμεί η επίλυση του ζητήματος. Μου το έθεσαν (σ.σ. Στην επίσκεψή του Δ. Κουτσούμπα στο Μαντούδι στις 20 Μαΐου 2022) και έχουμε ξεχωριστή ερώτηση απ' τους βουλευτές μας, για να επιλυθεί το ζήτημα γιατί φτάνουν στη συνταξιοδοτική περίοδο και κυρίως δεν έχουν μπει μέσα στο δάσος για να το καθαρίσουν και τα καμμένα και τα καθαρά. Γιατί αυτοί το ξέρουν και εθελοντικά ζητάνε και να δουλεύουν βέβαια και να πληρώνονται, όπως αρμόζει, με πλήρη δικαιώματα» επισήμανε ο Δ. Κουτσούμπας και κατέληξε:

«'Αρα όλα αυτά είναι ένα σύνολο μέτρων, αν θέλουμε να επιλύσουμε μιας και φτάνουμε πάλι στην αντιπυρική περίοδο. Ποια αντιπυρική περίοδο; Είμαστε μέσα ήδη, τελείωσε ο Μάης, μπαίνει ο Ιούνης. Αν θέλουμε να λύσουμε προβλήματα μετά πλημμυρών, βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων αργότερα, θα πρέπει τώρα να παρθούν μέτρα ενίσχυσης της Πυροσβεστικής, επίλυσης των αιτημάτων των κατοίκων, τα έχει η κυβέρνηση, μένει να τα υλοποιήσει».

Νωρίτερα, στη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή για τον Κλιματικό Νόμο, ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι στην περιοχή «δεν έχει γίνει κανένα ουσιαστικό έργο αντιπλημμυρικής προστασίας» με τα εξαγγελθέντα «να καλύπτουν «μόλις το 20-25 % της πληγείσας περιοχής», ενώ εκκρεμούν εδώ και ένα χρόνο οι αποζημιώσεις για ζημιές σε σπίτια, καλλιέργειες, σταυλικές εγκαταστάσεις, αποθήκες, μηχανήματα , στους μικρούς επαγγελματίες του τουρισμού καθώς και οι ενισχύσεις κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων.

Είπε ακόμα ότι η κυβέρνηση δεν δεσμεύεται για ενίσχυση της δημόσιας Υγείας και Παιδείας, ενώ δεν έχει λάβει κανένα μέτρο αντιπυρικής προστασίας για τα εναπομείναντα δάση στην Εύβοια.

Ανέφερε ότι η κυβέρνηση μιλά για καθαρισμό δασών έκτασης 38.000 στρεμμάτων, ενώ οι ανάγκες είναι πάνω από 4 εκατομμύρια στρέμματα, σημείωσε ότι οι καθαρισμοί έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί πριν την Πρωτομαγιά με την κυβέρνηση να «επιμένει ότι θα καθαρισθεί μόλις το 1% της έκτασης που χρειάζεται καθαρισμό και μάλιστα μέσα στην αντιπυρική περίοδο»

«Επιμένετε στη συντήρηση και βελτίωση μόλις για το 10% των δασικών δρόμων που χρειάζονται τέτοιες εργασίες και για το 10-15% του συνόλου των αντιπυρικών ζωνών. Χωρίς φυσικά να γίνεται καν λόγος για τη διάνοιξη νέων όπου κριθεί σκόπιμο. Επιμένετε να προβλέπετε μόλις το 0,04% του προϋπολογισμού, για το σύνολο των αναγκών του τομέα δασών» πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε επίσης στα προβλήματα της αντιπυρικής προστασίας και στις ελλείψεις προσωπικού της Πυροσβεστικής «που ξεπερνούν τα 3.500 οργανικά κενά»

«Σ' αυτές τις συνθήκες, 1.700 πυροσβέστες είναι εκτός επιχειρησιακού σχεδιασμού, καθώς στελεχώνουν τις υπηρεσίες των ιδιωτικών αεροδρομίων της «Fraport», του «Ελευθέριος Βενιζέλος», των ιδιωτικών οδικών αξόνων κλπ» είπε ο Δ. Κουτσούμπας και κατέληξε σημειώνοντας «κι όλα αυτά, ενώ κάθε χρόνο καίγεται η μισή Ελλάδα. Βέβαια, τώρα ξέρουμε μετά από κάθε μεγάλη καταστροφή, θα ακολουθεί και ένα σχέδιο ανασυγκρότησης, τύπου Βόρειας Εύβοιας. 'Αλλωστε, εσείς είπατε πως «η Βόρεια Εύβοια αποτελεί μοντέλο»! Μοντέλο για τις πράσινες μπίζνες που μπορούν να κάνουν όσοι επενδύσουν πάνω στα καμένα φιλέτα γης αυτού του πανέμορφου τόπου, στον τουρισμό, στην ενέργεια, στον αγροτο - διατροφικό και κατασκευαστικό τομέα»

 

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 25 Μαΐου 2022, 21:03