Πόλεμο στον λαό υποστηρίζει το ΚΚΕ πως κήρυξε η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τα άλλα αστικά κόμματα και την ΕΕ.

Έχοντας αυτό ως γνώμονα το ΚΚΕ επιστρατεύει όλες τις δυνάμεις του και ξεκινά μεγάλη εκστρατεία για την ενημέρωση των εργαζομένων, των γυναικών, των νέων, των αυτοαπασχολούμενων τόσο στην πόλη όσο και στην ύπαιθρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιδίωξη, λέει το κόμμα της Αριστεράς, είναι να μάθει ο λαός την αλήθεια για τις πραγματικές αιτίες της αντιλαϊκής θύελλας που δεν έχει ημερομηνία λήξης. Να καταδείξει τους τόνους ψέματος που λέγονται από τα αστικά κόμματα, τα ΜΜΕ και τους άλλους μηχανισμούς του συστήματος για να τον εξαπατήσουν και να τον φοβίσουν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Περισσού, είναι ψέμα ότι αυτή η άκρως επιθετική αντιλαϊκή πολιτική επιβλήθηκε στην κυβέρνηση από την ΕΕ, χωρίς αυτή να θέλει. Την είχαν συναποφασίσει και τώρα στηρίζονται και αλληλοβοηθιούνται.

Η σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, συνεχίζει η ανακοίνωση, όπως και οι προηγούμενες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, πορεύεται με κριτήριο τα στρατηγικά συμφέροντα και τις επιλογές της ελληνικής πλουτοκρατίας, που βρίσκονται σε κοινή κατεύθυνση με αυτά του ευρωπαϊκού κεφαλαίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για την ελληνική πλουτοκρατία και τα κόμματά της η λυκοσυμμαχία της ΕΕ αποτελεί τη μεγάλη τους συμμαχία, είναι το στήριγμα, ο καθοδηγητής για τη συμμετοχή της στη λεηλασία των λαών.

Ήδη η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στην ΕΕ και στο ΔΝΤ, εκτός από το γκρέμισμα του ασφαλιστικού στην κατάργηση του επιδόματος αδείας και των δώρων Χριστουγέννων – Πάσχα, στη νέα αύξηση του ΦΠΑ, στην κατάργηση κάθε περιορισμού στις απολύσεις και στις αποζημιώσεις, στο χτύπημα των συλλογικών συμβάσεων.

Τα λαϊκά στρώματα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι τα κύματα των αντεργατικών μέτρων δεν θα σταματήσουν. Θα διαδέχονται το ένα το άλλο χωρίς έλεος, αν δεν υψωθεί έγκαιρα ένα ισχυρό λαϊκό τείχος αντιμονοπωλιακής συμμαχίας και αντεπίθεσης.

Το ΚΚΕ σημειώνει πως τα επερχόμενα μέτρα ισοπεδώνουν όλες τις ασφαλιστικές κατακτήσεις προηγούμενων δεκαετιών.

Συγκεκριμένα:

1) Καταργείται η κατώτατη σύνταξη, των 486€ για το ΙΚΑ και μέχρι 900€, ανάλογα με το ταμείο. Στη θέση της η κυβέρνηση καθιερώνει τη λεγόμενη βασική σύνταξη για όλους, που θα είναι στο ύψος ενός προνοιακού βοηθήματος.

Ακόμα και αυτή όμως η σύνταξη θα εξαρτάται από το ύψος των εισφορών όλων των εργαζομένων στα ασφαλιστικά Ταμεία, την κρατική χρηματοδότηση και το σύνολο των δικαιούχων. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να μειώσει γρήγορα το ύψος ακόμα και αυτής της χαμηλής βασικής σύνταξης.

Η σύνταξη από κει και πέρα σε όσους συγκεντρώνουν από 4.500 ένσημα και πάνω θα είναι «ανταποδοτική».

Αυτό σημαίνει ότι το ύψος της θα υπολογίζεται με βάση τις εισφορές όλου του εργάσιμου βίου και όχι με βάση την καλύτερη πενταετία της τελευταίας δεκαετίας. Θα υπάρξει μείωση των συντάξεων που θα κυμαίνεται από 35% ως και 40%. Αυτό έχει αποδείξει και η πείρα διεθνώς (πχ. Σουηδία).
Άρα θα υπάρξει γενικευμένη δραστική σύγκλιση των συντάξεων προς τα κάτω.

Παράλληλα για ένα υποφερτό επίπεδο σύνταξης θα απαιτούνται υπέρογκες εισφορές. Αυτό συνδέεται και με τη de facto κατάργηση της 35ετίας και 37ετίας. Αυτοί οι στόχοι κρύβονται πίσω από τις παραπλανητικές φράσεις περί αδικιών ανάμεσα στους ασφαλισμένους.

2) Διακηρυγμένος στόχος της κυβέρνησης είναι η αύξηση της μέσης ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δυο έτη μέχρι το 2015.

Πρώτον, με την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της σύνταξης. Οι πολύ χαμηλές συντάξεις θα αναγκάζουν την πλειοψηφία των συνταξιούχων να εργάζονται μέχρι τα βαθιά γεράματα, είτε για να συμπληρωθεί το εισόδημα, είτε για να αυξηθεί η σύνταξη.

Δεύτερον, η αύξηση των ορίων ηλικίας θα επιτευχθεί με τη γενίκευση της ποινής που θα μειώνει κατά 6% το χρόνο τη σύνταξη όσων συνταξιοδοτούνται πριν από τη συμπλήρωση του γενικού ορίου.

Τρίτον, με την εξαίρεση εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων από τη λίστα των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, καθώς και με τη δραστική μείωση των παροχών, όσων επαγγελμάτων παραμένουν στη λίστα. Ο αποχαρακτηρισμός των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων θα οδηγήσει σε αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης τουλάχιστον 5-7 χρόνια, για δεκάδες επαγγέλματα.

Τέταρτον, με την καρατόμηση των αναπηρικών συντάξεων, που κρύβεται πίσω από τις διακηρύξεις για ένταξη των αναπήρων «στην αγορά εργασίας».

Πέμπτον, με την κατάργηση όσων έχουν απομείνει από τα λεγόμενα ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Η εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, για την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο, αυξάνει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από 5 μέχρι και 17 έτη σε πάνω από 140.000 γυναίκες.

3) Η κυβέρνηση προωθεί ρυθμίσεις για τη διαδοχική ασφάλιση, με στόχο να προσαρμοστούν οι ασφαλιστικοί φορείς στην άνοδο της «κινητικότητας της εργασίας».
Οι ρυθμίσεις αυτές συναρτώνται με την επέκταση της εργασιακής περιπλάνησης, με βάση τα συμφέροντα του κεφαλαίου, που σημαίνει επέκταση της ανασφάλιστης εργασίας.

Το βέβαιο είναι, ότι η ληστεία σε βάρος των ασφαλισμένων θα συνεχιστεί, αφού με βάση δικούς τους υπολογισμούς οι συντάξεις από τη διαδοχική ασφάλιση θα είναι μειωμένες περίπου 30%.

4) Η κυβέρνηση βασιζόμενη στους νόμους Ρέππα και Πετραλιά προωθεί «ενοποιήσεις» Ταμείων και την «αναζήτηση βιώσιμων σχημάτων για την επικουρική ασφάλιση». Στοχεύει στα εξής:

Με τις ενοποιήσεις Ταμείων, μέσω συμψηφισμού ελλειμμάτων διαφορετικών Ταμείων, θα επέλθει συρρίκνωση των δικαιωμάτων του συνόλου των ασφαλισμένων και στη σύνταξη και στις παροχές Υγείας.

Η πρόσφατη πρόταση νόμου του ΚΚΕ στη Βουλή για το Ασφαλιστικό που καταψηφίστηκε από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ ενδεικτικά περιέχει:

• Δημόσιο, υποχρεωτικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης για όλους.

• Κατώτερη σύνταξη 1.120 €.

• Γενικά όρια συνταξιοδότησης 60 για τους άντρες και 55 για τις γυναίκες. Μειωμένα κατά 5 έτη για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά αντίστοιχα για άντρες και γυναίκες.

• Δημόσιο, δωρεάν, αποκλειστικά χρηματοδοτούμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό, σύστημα υγείας. Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην υγεία και την πρόνοια. Κατάργηση των προϋποθέσεων για την ανανέωση των βιβλιαρίων ασθενείας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης