Ξυδάκης: Αναβαθμίζεται η χώρα διπλωματικά με την επίσκεψη Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου 2017, 17:51
Ξυδάκης: Αναβαθμίζεται η χώρα διπλωματικά με την επίσκεψη Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ
Πολλές ελπίδες εκτιμά ότι διανοίγονται μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ και τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης.

Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «στο Κόκκινο», ο κ. Ξυδάκης παρατήρησε πως δεν είναι σύνηθες τον πρώτο χρόνο προεδρίας ενός Αμερικανού Προέδρου να πραγματοποιείται επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού και σταχυολόγησε τα θετικά αποτελέσματα της συνάντησης. Σε συμβολικό επίπεδο επισήμανε πως το πρώτο μεγάλο κέρδος είναι ότι αναβαθμίζεται η χώρα διπλωματικά μετά από μία περίοδο που είχε ταλαιπωρηθεί. Το δεύτερο, τόνισε, είναι ότι σε μία γεωπολιτική συγκυρία στην οποία υπάρχει μεγάλη ένταση στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, η Ελλάδα προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τη δική της θέση, να προβάλει ως πυλώνας ασφάλειας, που εγγυάται τους εμπορικούς και ενεργειακούς δρόμους στην περιοχή, και να πάρει τα δικά της ανταλλάγματα. Μία τρίτη πτυχή, συμπλήρωσε, αφορά τις καθαυτό ελληνοαμερικανικές σχέσεις στον τομέα του αμυντικού σχεδιασμού αλλά και στον τομέα κάποιων επιχειρηματικών συνεργασιών με τη μορφή επενδύσεων στην Ελλάδα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε πως το τρίτο φαίνεται να ενδιαφέρει πιο πολύ την κοινή γνώμη στην παρούσα φάση, αλλά έσπευσε να σημειώσει πως και η αμυντική βελτίωση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων με την αμερικανική τεχνογνωσία και συνεργασία δεν είναι δευτερευούσης σημασίας. «Να δούμε πώς θα εξελιχθεί και ποια θα είναι η τελική δαπάνη που σίγουρα δεν θα ξεπεράσει αυτό το πλαφόν» ανέφερε.

Επίσης, ως καλό νέο καλωσόρισε και το διμερές κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων που συνάπτεται με πρωτοβουλία των υπουργών Οικονομίας των δύο χωρών. «Δημιουργείται μία μικρή ευέλικτη ομάδα για να προβάλει και να παρακολουθήσει τις ελληνοαμερικανικές επενδύσεις. Το ενδιαφέρον τους εστιάζεται κυρίως στα ενεργειακά και κατά δεύτερον στον τομέα των logistics, των μεταφορών και του τουρισμού» αποσαφήνισε.

Συμπερασματικά, υποστήριξε πως η πολιτική δεν κλείνει τις δουλειές στο επίπεδο της οικονομίας αλλά δημιουργεί τις προϋποθέσεις, καλλιεργεί ένα κλίμα και εκφράζει τη βούληση και τόνισε την ανάγκη και από τη δική μας μεριά να επιδειχθεί μία διάθεση συνέπειας στις τόσες πολλές επαφές που έγιναν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου 2017, 17:51