Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κος Παναγιώτης Λαφαζάνης, δήλωσε ότι δεν είναι αυτοσκοπός η συμμετοχή του στην κυβέρνηση και πως η συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, αν και δεν ήταν η πρώτη επιλογή του κόμματος, είναι αναγκαία για το καλό της χώρας.

Αναλυτικά όσα είπε ο κος Λαφαζάνης στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερωτηθείς αν θα είχε αντίρρηση να συμμετάσχει στην κυβέρνηση

Π.ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Αυτό που θα καθορίσει την σύνθεση της κυβέρνησης είναι οι προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου, η γραμμή πλεύσης της και οι ανάγκη να υπηρετήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον τόπο και τον λαό δεν είναι η διάθεση του καθενός.
Εγώ δεν καίγομαι για υπουργεία, δεν είναι αυτοσκοπός η υπουργική καρέκλα, εμένα με ενδιαφέρει να πάει καλά ο τόπος, να σχηματιστεί γρήγορα μια κυβέρνηση η οποία να εφαρμόσει με συνέπεια και σταθερότητα το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Επομένως δεν είναι αν θέλω ή τι θέλω εγώ , το θέμα είναι τι θα κριθεί τελικά συλλογικά και από τον ΣΥΡΙΖΑ και τι θα αποφασίσει ο πρωθυπουργός . Οτιδήποτε αποφασιστεί εγώ θα το υπηρετήσω. Είμαι ένας απλός στρατιώτης σε όλα τα μέτωπα.

Ερωτηθείς για την συνεργασία με τους ΑΝΕΛ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Π.ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Εδώ που φτάσαμε έπρεπε να γίνει μια συνεργασία.
Δεν ήταν εύκολο και δεν είναι εύκολο ο τόπος να ξαναπήγαινε άμεσα σε εκλογές. Θα θέλαμε να στηριχθούμε πάρα πολύ στο ΚΚΕ είτε με άμεση στήριξη είτε με ψήφο ανοχής υπό τους δικούς του όρους οι οποίοι θα έμπαιναν σε συζήτηση. Το ΚΚΕ δυστυχώς αρνήθηκε πεισματικά να προσφέρει έστω και ψήφο ανοχής στην κυβέρνηση της Αριστεράς, θα κριθεί για αυτό. Δεν μπορούσαμε από εκεί και πέρα να συνεργαστούμε με το ΠΑΣΟΚ που είναι το κατεξοχήν υπεύθυνο για την καταστροφική πορεία της χώρας. Δεν μπορούσαμε να συνεργαστούμε επίσης με το ΠΟΤΑΜΙ διότι είναι ένα κρυπτομνημονιακό, αν όχι και φανερά μνημονιακό κόμμα και το οποίο πατάει σε πολλές βάρκες και ακολουθεί μια πολιτική με την οποία έχουμε πολύ μεγάλες διαφορές και φοβάμαι ότι δεν θα μπορούσαμε να έχουμε κοινό προσανατολισμό. Εξ ανάγκης λοιπόν αυτό που απέμενε ως ύστατη επιλογή ήταν να συνεργαστούμε, με τον τρόπο αυτό που έγινε βεβαίως, με τους ΑΝΕΛ. Ο κ. Καμμένος θα στηρίξει την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, θα στηρίξει το πρόγραμμα που έχουμε με τις ιδιαιτερότητες του. Πιστεύουμε ότι θα έχουμε μια καλή συνεργασία σε όφελος του τόπου και του λαού. Θα εξελιχθεί σε καλό και θα το δούμε βεβαίως είχαμε άλλες προτεραιότητες για συνεργασίες άλλα αυτές δεν ευδοκίμησαν όχι με δικής μας ευθύνη.

Για τις «κόκκινες γραμμές» των ΑΝΕΛ

Π.ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Δεν έχουμε πει ότι αποδεχόμαστε τίποτα ούτε απορρίπτουμε κάτι. Αυτά τα οποία εκφράζονται από τους ΑΝΕΛ ως ιδιαιτερότητά τους και δείχνουν μια ειδική ευαισθησία ασφαλώς είναι σεβαστά πράγματα, έχουν τις επιλογές τους από εκεί και πέρα δεν νομίζω ότι αυτά είναι εμπόδιο για μια συνεργασία, για να αναλάβουν μια κυβερνητική ευθύνη σε ένα υπουργείο και να στηρίξουν μια κυβέρνηση. Δεν νομίζω ότι θα προκύψουν ειδικά θέματα και μεγάλες δυσκολίες, ανυπέρβλητες τουλάχιστον δυσκολίες δεν το νομίζω.
Νομίζω ότι η συνεργασία θα πάει καλά, πιο καλά απ’ ότι φαντάζεται κανένας και ασφαλώς θα κριθούμε από το έργο.

Ερωτηθείς αν η Ελλάδα είναι σε πρόγραμμα, θα είναι σε πρόγραμμα και θα συζητήσει κάτι άλλο ή δεν είναι σε πρόγραμμα

Π.ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Περισσότερα πράγματα θα αποσαφηνιστούν με τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, αυτό το οποίο μπορώ να σας πω και είναι βέβαιο είναι ότι με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι παρελθόν η Τρόικα, παρελθόν τα μνημόνια, παρελθόν οι μνημονιακές δεσμεύσεις, τα προαπαιτούμενα και όλα τα συναφή. Εμείς δεν πρόκειται να εφαρμόσουμε νεο-αποικιακές συμφωνίες και συμφωνίες διάλυσης, λεηλασίας και λιτότητας.

ΔΗΜ: Άρα η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται σε κάποιο πρόγραμμα, τηρεί κάποια συμφωνία;

Π.ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Όχι, έχει αρχίσει η μέτρηση της τήρησης του προγράμματός μας. Εμείς με αυτό το πρόγραμμα βγήκαμε στις εκλογές, αυτό το πρόγραμμα ενέκρινε ο ελληνικός λαός, σε αυτό το πρόγραμμα είμαστε δεσμευμένοι να το υπηρετήσουμε και να το εφαρμόσουμε μέχρι τέλος. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα εφαρμόσει το μνημονιακό πρόγραμμα. Θα εφαρμόσει το πρόγραμμα με το οποίο εξελέγη από τον ελληνικό λαό

Για το πρόσωπο του προέδρου της Δημοκρατίας

Π.ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Αυτή τη στιγμή δεν έχει ανοίξει από την πλευρά μας το θέμα του προσώπου του νέου προέδρου της Δημοκρατίας. Τις επόμενες μέρες θα το συζητήσουμε και θα καταθέσουμε την δική μας θέση. Νομίζω ότι είναι πρόωρο να γίνεται μια συζήτηση, είναι πρόωρη αυτή η ονοματολογία που βλέπουμε με τα δημοσιεύματα και δεν έχει καμία απολύτως βάση. Δεν θέλω να κάνω κρίση για πρόσωπα από την στιγμή που δεν έχει γίνει συζήτηση στο εσωτερικό του κόμματος ώστε να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα και σε μια απόφαση.

Επιμέλεια: Απόστολος Αγιοστρατίτης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης