Εκδίδεται Λευκή Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού της χώρας

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 2 Σεπτεμβρίου 2019, 17:11
Εκδίδεται Λευκή Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού της χώρας

«Δημιουργούμε μία Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης η οποία θα συγκροτηθεί από Έλληνες και ξένους, όπως ο πρώην πρόεδρος της Εσθονίας ο Toomas Hendrik Ilves» είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης κατά τη σημερινή άτυπη συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου με τους δημοσιογράφους.  

Όπως ανέφερε ο υπουργός, ο κος Ilves βρίσκει ενδιαφέρον τη δημιουργία της συγκεκριμένης επιτροπής μιας και η χώρα του ξεκίνησε από το μηδέν.

«Η συμμετοχή του στην επιτροπή θα είναι συμβουλευτικού χαρακτήρα και θα προσφέρει αμισθί εργασία» συμπλήρωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Σκοπός της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, όπως είπε ο κος Πιερρακάκης, είναι να συντάξει μια «Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού», η οποία θα είναι έτοιμη στο τέλος του έτους, αλλά και να θέσει τις βάσεις ενός διεθνούς δικτύου επαφών, το οποίο θα προσφέρει πρόσβαση σε εταιρείες που θα επενδύσουν στην Ελλάδα.

«Μία τέτοια “Βίβλος” χρειάζεται εμπειρογνώμονες. Χρειαζόμαστε πρόσβαση σε εταιρείες και σε εμπειρίες και καλές πρακτικές διεθνώς» δήλωσε ο κος Πιερρακάκης.

Τα μέλη της επιτροπής θα ορίζονται με υπουργική απόφαση, ενώ η «ψηφιακή βίβλος» θα παρακολουθείται από την ομάδα των εμπειρογνωμόνων ανά δίμηνο.  

Το υπουργείο δίνει το παράδειγμα του εσθονικού μοντέλου στον δημόσιο τομέα, όπου το 99% των υπηρεσιών παρέχονται on-line και αυτό κάνει τη χώρα της Εσθονίας να χαρακτηρίζεται ως «η πιο προηγμένη ψηφιακή κοινωνία στον κόσμο».

«Η Ελλάδα είναι ουραγός και πρέπει να κινηθούμε γρήγορα» είπε ο υπουργός και πρόσθεσε πως η «Διαλειτουργικότητα και η απλοποίηση είναι οι λέξεις κλειδιά».

Ποιος είναι ο Toomas Hendrik Ilves

Ο πρόεδρος Toomas Hendrik Ilves είναι διεθνώς γνωστός για τη συμβολή του στον μετασχηματισμό της Εσθονίας στο πλέον πρότυπο ψηφιακό κράτος σε παγκόσμιο επίπεδο. Διετέλεσε πρόεδρος της Δημοκρατίας της Εσθονίας από το 2006 έως το 2016. Ο κ. Ilves υπήρξε υπέρμαχος της ψηφιακής ανάπτυξης της χώρας ήδη από την πρώτη στιγμή της αποκατάστασης της ανεξαρτησίας της. 

Γεννήθηκε στη Στοκχόλμη από οικογένεια Εσθονών προσφύγων. Εργάστηκε ως διπλωμάτης και δημοσιογράφος, υπήρξε επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Εσθονίας και διετέλεσε Υπουργός Εξωτερικών της χώρας από το 1996 έως το 1998 και από το 1999 έως το 2002. Επίσης, έχει διατελέσει βουλευτής και ευρωβουλευτής. 

Σπούδασε στις ΗΠΑ και υπηρέτησε από το 1993 έως το 1996 στην Ουάσινγκτον, ως πρέσβης της Δημοκρατίας της Εσθονίας στις ΗΠΑ και τον Καναδά. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ξεκίνησε με τον τότε υπουργό Παιδείας Jaak Aaviksoo την πρωτοβουλία «Tiger Leap», με στόχο τη μηχανογράφηση και σύνδεση όλων των εσθονικών σχολείων στο διαδίκτυο.

O Toomas Hendrik Ilves

Στο πλαίσιο των καθηκόντων του ως Προέδρου, ο κ. Ilves ασχολήθηκε ενεργά με τον τομέα των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας (ICT) στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Διετέλεσε Πρόεδρος της Task Force της ΕΕ για την ηλεκτρονική υγεία (eHealth) από το 2011 έως το 2012. Από το 2012 έως το 2014, κατόπιν πρόσκλησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διετέλεσε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης για το Cloud (European Cloud Partnership). Επίσης, πρόεδρος του  Global Agenda Council για την κυβερνοασφάλεια του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ καθώς και πρόεδρος της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου (Ηigh-level Panel) για τους Παγκόσμιους Μηχανισμούς Συνεργασίας και Διακυβέρνησης Διαδικτύου της ICANN.

Σε αναγνώριση της προσφοράς του στην προώθηση της ψηφιακής ελευθερίας και της ευαισθητοποίηση σχετικά με τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις της ψηφιακής επανάστασης έχει τιμηθεί, μεταξύ άλλων, με το Βραβείο Ψηφιακής Ελευθερίας (Digital Freedom Award).

Σήμερα, είναι Διακεκριμένος Επισκέπτης Ερευνητής στο Hoover Institution του Πανεπιστημίου Stanford, προεδρεύει του Global Future Council για το Blockchain στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, και μέλος του Συμβουλίου της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου.

Το εσθονικό μοντέλο στον Δημόσιο Τομέα

Κι όμως, στα μέσα της δεκαετίας του ’90, δεν υπήρχαν καθόλου ψηφιακά δεδομένα των πολιτών της Εσθονίας.

Ο γενικός πληθυσμός δεν είχε πρόσβαση στο ίντερνετ ενώ δεν υπήρχαν καν συσκευές γι’ αυτό. Η γενναία απόφαση της πολιτικής ηγεσίας και της κοινωνίας να επενδύσουν στην τεχνολογία οδήγησε στα σημερινά αποτελέσματα: 50% των πολιτών ψηφίζουν on-line ενώ η διαλειτουργικότητα του Δημοσίου έχει επεκταθεί και στον ιδιωτικό τομέα. Η τεχνολογία έχει συντελέσει σημαντικά στη μείωση των οδικών ατυχημάτων στη χώρα, καθώς και στην άμεση αντιμετώπιση των περιστατικών.

Οι κλήσεις άμεσης ανάγκης απαντώνται εντός 10 δευτερολέπτων, ενώ οι υπηρεσίες είναι σε θέση να εξακριβώσουν στο 35% των περιπτώσεων την γεωγραφική θέση του καλούντος με ακρίβεια 5 μέτρων. 

 

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 2 Σεπτεμβρίου 2019, 17:13