«Για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια έχουμε την πολυτέλεια να συζητάμε για το δικό μας πρόγραμμα για την επόμενη τετραετία, που καλείται να εγκρίνει ο ελληνικός λαός και να εφαρμοστεί την επόμενη μέρα και όχι για ένα πρόγραμμα που θα κληθεί να εγκρίνει η τρόικα», είπε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην εκδήλωση για την παρουσία του Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Παρακολουθήστε όλη την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Τόνισε ότι αυτό συνέβη επειδή αυτή η κυβέρνηση έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, κάτι που δεν ήταν αυτονόητο και ενώ κάποιοι «επίμονα πίστευαν ότι δεν θα αντέξουμε», σε αντίθεση με την πλειοψηφία του ελληνικού λαού που πίστεψε ότι μπορούμε σημείωσε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε ότι «όλοι αναγνωρίζουν στον ελληνικό λαό ότι στις κρίσιμες στιγμές βρέθηκε στη σωστή πλευρά της ιστορίας». Αναφερόμενος στην παρουσίαση του προγράμματος υπογράμμισε ότι είναι «το σχέδιό μας για την Ελλάδα του αύριο, μια Ελλάδα για όλους».

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Ελλάδα δεν είναι πια μια χρεοκοπημένη χώρα. Δεν είναι πια η Ελλάδα των μνημονίων», είπε ο Αλ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι «έχουμε τη δυνατότητα να σας παρουσιάσουμε το σχέδιό μας για την Ελλάδα του αύριο, όχι μόνο για τους λίγους και εκλεχτούς, αλλά και για τους αδικημένους, για όσους έβαλαν πλάτη στα δύσκολα, μια Ελλάδα για όλους τους Έλληνες».

Ανέφερε ότι στη δύσκολη διαδρομή, «πικράναμε κάποιους, πολλούς δυσαρεστήσαμε» και ότι είχε την ευθύνη να «βγούμε όλοι μαζί στο ξέφωτο» και κάποιοι έπρεπε να βοηθήσουν περισσότερο να μη μείνει κανείς πίσω, να μην έχουμε απώλειες.

Τόνισε ότι τους καταλαβαίνει, την κόπωσή τους, το θυμό τους τη δυσαρέσκειά τους και κάλεσε να αναλογιστούν όλοι αν άξιζε τον κόπο η προσπάθεια, να μη μείνει κανείς μόνος και αβοήθητος στην κρίση και να θυμηθούν πού ήταν η χώρα πριν τέσσερα χρόνια και πού βρίσκεται σήμερα, όπου «η Ελλάδα έχει ξανά ανοιχτό το δρόμο μπροστά της».

«Τώρα μπορούμε να δώσουμε ανάσα σε όσους έβαλαν πλάτη στα δύσκολα. Τώρα η πατρίδα μας δεν χρειάζεται πια σχέδια μάχης ή σχέδια διαχείρισης της κρίσης και της καταστροφής», υπογράμμισε και ζήτησε να «μην επιστρέψουν οι θύτες ως εκδικητές και δήθεν λυτρωτές από τα δεινά που οι ίδιοι δημιούργησαν»

«Η Ελλάδα δεν προχώρησε μπροστά επειδή εμπιστεύθηκε το παρελθόν της αλλά επειδή διδάχθηκε από αυτό», συνέχισε και τόνισε πως «παραλάβαμε μια Ελλάδα που δεν έβγαζε το μήνα. Μια Ελλάδα που θα μπορούσε να την εκβιάσει όποιος την δάνειζε τότε όσο όσο. Κι αυτή είναι η πιο πικρή μνήμη. Η Ελλάδα που αφέθηκε έρμαιο στα χέρια κάθε καιροσκόπου».

Και έθεσε το δίλημμα των εκλογών: «Η θα κρατήσουμε την Ελλάδα στα χέρια μας ή θα την δώσουμε πίσω σ’αυτούς που την χρεοκόπησαν» για να συμπληρώσει ότι «σήμερα η Ελλάδα είναι πάλι ασφαλής χώρα. Με υγιή δημοσιονομικά και ρυθμισμένο χρέος. Με 34 δις απόθεμα στα δημόσια ταμεία. Όλα αυτά σημαίνουν ένα πράγμα: Κανένας πια δεν μπορεί να εκβιάσει την Ελλάδα».

Κατηγόρησε τους «υπαίτιους της καταστροφής» ότι λένε πως το κοντέρ μηδένισε, όμως, είπε, «η εκλογική ήττα δεν εξαγνίζει και αυτό γιατί παραμένουν στις ίδιες προγραμματικές θέσεις, παραμένουν αμετανόητοι, παραμένουν ίδιοι».

Είπε ότι «αυτοί είναι που παρέδωσαν 13% έλλειμμα και μας οδήγησαν στα μνημόνια», «που παρέδωσαν άδεια ταμεία το ‘15 και οδήγησαν ένα λαό ως έρμαιο κάθε εκβιασμού» και «τώρα έρχονται να μας σερβίρουν το ίδιο ξαναζεσταμένο φαγητό, το ίδιο πρόγραμμα που έστειλε τους Έλληνες στην ανεργία, που καταδίκασε τις ελληνικές επιχειρήσεις σε αφανισμό».

Στο επιχείρημα τους ότι τώρα το πρόγραμμα τους είναι διαφορετικό, ο κ. Τσίπρας έθεσε τα εξής ερωτήματα: «τι άλλαξαν στο πρόγραμμα τους, γιατί δεν πέτυχαν ποτέ και θα πετύχουν τώρα. γιατί δεν έφεραν ποτέ την ανάπτυξη και τις φοροελαφρύνσεις και θα τις φέρουν τώρα, γιατί δεν έφεραν ποτέ την επενδυτική άνοιξη, παρά μόνο το χειμώνα, και θα τη φέρουν τώρα, γιατί δεν έφεραν ποτέ τη πρόοδο, τη δικαιοσύνη και το φώς και θα τα φέρουν τώρα;».

Απευθυνόμενος στους πολιτικούς αντιπάλους του ανέφερε: «Εμείς προκαλούμε τους αντιπάλους μας να μιλήσουμε με επιχειρήματα και όχι με συνθήματα» και πρόσθεσε πως «έχουμε πρόγραμμα, ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο για μια Ελλάδα, με αυτοπεποίθηση, αλληλεγγύη και ασφάλεια», για να προσθέσει πως «αντιμετωπίσαμε την προσφυγική κρίση και κάναμε την Ελλάδα ένα σύμβολο αξιών».

Αναφερόμενος στα εθνικά θέματα ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η χώρα μας αισθάνεται ασφάλεια και πιο συγκεκριμένα:

  • Στα βόρεια σύνορα της η Ελλάδα νιώθει ξανά ασφάλεια, καθώς μετράει ένα, σταθερό σύμμαχο, του οποίου τον εναέριο χώρο προστατεύουν ελληνικά και όχι τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη.
  • Τα δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία τίθενται για πρώτη φορά ως κριτήριο για την είσοδό της στην Ε.Ε.
  • Τη σταθερή στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας απέναντι σε κάθε τουρκική πρόκληση στην ΑΟΖ της. Το Κυπριακό για πρώτη φορά τέθηκε στη σωστή του βάση, με ανάδειξη της ανάγκης για κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων και αποχώρηση του κατοχικού στρατού.
  • Αναβαθμίστηκε η στρατηγική συνεργασία της Ελλάδας με τις χώρες της Aνατολικής Μεσογείου.
  • Υπάρχει ασφάλεια προς την Ανατολή όπου οι Ένοπλες Δυνάμεις δίνουν καθημερινά το μήνυμα ότι δεν θα δεχτούμε οιαδήποτε αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και πλέον οι γείτονές μας γνωρίζουν καλά ότι όσο αγνοούν την ανάγκη για διάλογο και συνεργασία θα συνεχίσουν να χάνουν ερείσματα και στηρίγματα διεθνώς.

Η παρουσίαση του προγράμματος ξεκίνησε με την παρουσίαση του πρώτου πυλώνα του σχεδίου, για την «Ανάπτυξη για όλους- Αντιμετώπιση της κλιματικής Αλλαγής», με τον κ. Τζανακόπουλο που συντονίζει την εκδήλωση να δίνει τον λόγο στον Αλέξη Χαρίτση, όπως αντίστοιχα θα γίνει και με την παρουσίαση καθενός από τους άλλους πυλώνες από τους Έφη Αχτσιόγλου, Ευκλείδη Τσακαλώτο, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Νάσο Ηλιόπουλο.

Τζανακόπουλος: «Στις 7 Ιουλίου, το δίλημμα είναι σαφές»

«Στις 7 Ιουλίου, το δίλημμα ενώπιον όλων μας είναι σαφές. Ή θα κάνουμε το αποφασιστικό βήμα προς τα μπρος. Ή θα γυρίσουμε πίσω στα χέρια αυτών που μας χρεοκόπησαν», τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος προλογίζοντας την εκδήλωση παρουσίασης του Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την επόμενη τετραετία.

«Ο λόγος πλέον ανήκει στους πολίτες», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος από το αίθριο του Μεγάρου Μουσικής, δεδομένου ότι αυτό το σχέδιο «τίθεται από απόψε στην κρίση κάθε Έλληνα πολίτη, κάθε νέας και νέου, κάθε εργαζόμενης και εργαζόμενου, κάθε επαγγελματία, κάθε συνταξιούχου, κάθε ανθρώπου που θέλει να πάει η χώρα μπροστά».

Είπε ότι η παρουσία στην αποψινή εκδήλωση αποδεικνύει το ξεχωριστό ενδιαφέρον που έχει η εκλογική μάχη της 7ης Ιουλίου, «ενδιαφέρον που αφορά την ίδια τη ζωή και την καθημερινότητα των πολιτών την επόμενη μέρα αλλά και για τα επόμενα χρόνια».

Ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι «η χώρα μας έχει πλέον βγει από τη συνθήκη των μνημονίων χάρη στις προσπάθειες του ελληνικού λαού» και πως «»πλέον το μέλλον της χώρας εξαρτάται κυρίαρχα από τη βούληση των πολιτών», ότι «οι βαθμοί ελευθερίας στην άσκηση πολιτικής έχουν πλέον αυξηθεί και οι μνημονιακοί καταναγκασμοί αποτελούν πλέον παρελθόν» και πως «όλα τώρα εξαρτώνται από τα προγράμματα και τις πολιτικές επιλογές των κομμάτων».

Επισήμανε ότι το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία «για την Ελλάδα της νέας εποχής», βασίζεται πάνω σε πέντε κεντρικούς πυλώνες, «πάνω στους οποίους χτίζουμε την επόμενη μέρα για την κοινωνία και την οικονομία», όπως είπε. Αυτοί είναι:

«-Ανάπτυξη για όλους – Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

-Νέες και ποιοτικές δουλειές με αυξημένους μισθούς

-Δικαιότερη φορολογία

-Δημοκρατικό και αποτελεσματικό κράτος

-Αλληλεγγύη και ασφάλεια για την κοινωνία»

Χαρίτσης: Το βασικό ερώτημα είναι ποιο πρότυπο ανάπτυξης υπηρετούμε εμείς και ποιο η ΝΔ

Στο τρίπτυχο εξωστρέφεια – ολοκλήρωση μεταρρυθμίσεων – αντιμετώπιση κλιματικής αλλαγής, κωδικοποίησε ο Αλέξης Χαρίτσης τις παρεμβάσεις, που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη τετραετία.

«Το βασικό ερώτημα που πρέπει να τεθεί είναι ποιο πρότυπο ανάπτυξης υπηρετούμε εμείς και ποιο η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη. Ο μετασχηματισμός της παραγωγικής βάσης της χώρας είναι η μεγαλύτερη πρόκληση των επόμενων χρόνων. Δεν μπορεί να αφεθεί αόριστα στις “δυνάμεις της αγοράς” που έχουν βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Απαιτείται συνεκτική αναπτυξιακή στρατηγική και στενή συνεργασία δημόσιου, ιδιωτικού, κοινωνικού τομέα και τοπικής αυτοδιοίκησης», τόνισε από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ο υπουργός Εσωτερικών.

Για την εξωστρέφεια, ο κ. Χαρίτσης είπε ότι στόχος έως το 2025 είναι ο διπλασιασμός των ξένων άμεσων επενδύσεων καθώς και η περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών στο 50% του ΑΕΠ, με χρηματοδοτήσεις 15 δις ευρώ για τους νέους επιστήμονες, την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία.

Έκανε λόγο για δρομολόγηση εμβληματικών μεταρρυθμίσεων σε χωροταξία, δικαιοσύνη και χρηματοδότηση και ολοκλήρωση έως το 2021 του Εθνικού Κτηματολογίου και της μεταρρύθμισης «Δίκη Χωρίς Χαρτί». Προανήγγειλε επίσης την προώθηση νέου θεσμικού πλαισίου για το εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με βασικά χαρακτηριστικά τον μακροχρόνιο προγραμματισμό, τα αντικειμενικά κριτήρια στην κατανομή των πόρων και τον αυστηρό έλεγχο της αξιοποίησης των διατιθέμενων πόρων.

Σχετικά με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, μίλησε για ριζική στροφή στην πράσινη ενέργεια με την υλοποίηση των ευρωπαϊκών στόχων για 32% παραγωγή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και 32,5% εξοικονόμηση ενέργειας μέχρι το 2030 και με την ολοκλήρωση των περιφερειακών σχεδίων για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή έως το τέλος του 2020.

Δείτε τις δηλώσεις του Αλέξη Χαρίτση:

 

Αχτσιόγλου: Αύξηση κατώτατου μισθού 15% μέχρι το 2021

Έφη Αχτσιόγλου κατά την ομιλία της ανέφερε πως στόχος του υπουργείου Εργασίαςείναι η δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας, η ενίσχυση του εισοδήματος και της διαπραγματευτική θέσης των εργαζομένων αλλά και η καταπολέμηση της παραβατικότητας.

Την ίδια ώρα άσκησε κριτική για την περίοδο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας (2010-14) κάνοντας λόγο για δόγμα της εσωτερικής υποτίμησης «η οποία θεωρεί ότι η συμπίεση των μισθών και των εργασιακών δικαιωμάτων τονώνει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας».

Η υπουργός Εργασίας τόνισε πως η παραπάνω πολιτική οδήγησε κυριολεκτικά στην κατάρρευση της αγοράς εργασίας την περίοδο 2010-2014.

Σύμφωνα με την ίδια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στις αρχές του 2015 παρέλαβε:

– Η ανεργία είχε εκτιναχθεί στο 26% και η ανεργία των νέων στο 60%, καθώς την περίοδο 2010 – 2014 είχαν χαθεί 1.000.000 θέσεις εργασίας.

– Ο κατώτατος μισθός από το 2012 είχε περικοπεί κατά 22% και κατά 32% για τους νέους, με τη θέσπιση του «υποκατώτατου μισθού».

– Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις είχαν ανασταλεί, οδηγώντας σε γενικευμένη συρρίκνωση των μισθών.

– Η αδήλωτη εργασία βρισκόταν στο 20%.

– Το νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία της εργασίας ήταν εξ ολοκλήρου απορρυθμισμένο και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας διαλυμένο και υποστελεχωμένο.

Ενώ μέσα σε τέσσερα χρόνια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να υλοποιήσει:

Από το 2015 μέχρι τα τέλη του 2018 δημιουργήθηκαν 380.000 νέες θέσεις εργασίας, έχουμε μειώσει την ανεργία κατά 8 μονάδες και την ανεργία των νέων κατά 13 μονάδες. Υλοποιούμε προγράμματα εργασίας ύψους 2,4 δισ. € για 240.000 ανέργους και στοχευμένα προγράμματα για νέους επιστήμονες σε δυναμικούς κλάδους της οικονομίας.

Αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό κατά 11% και για τους νέους κατά 27%, καταργώντας τον ντροπιαστικό «υποκατώτατο μισθό».

Επαναφέραμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και επεκτείναμε ήδη 15 κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας που καλύπτουν πάνω από 215.000 εργαζόμενους.

Μειώσαμε την αδήλωτη εργασία στο 9%, καταπολεμούμε την παραβατικότητα στους χώρους εργασίας μέσω νομοθετικών παρεμβάσεων, αλλά και της δράσης του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας. Εφαρμόζουμε μέτρα για την περαιτέρω μείωση της αδήλωτης και της υποδηλωμένης εργασίας.

Η Έφη Αχτσιόγλου τόνισε ασκώντας περαιτέρω κριτική στη ΝΔ πως πρέπει να αποτραπεί «η 7ήμερη εργασίας που ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε καθαρά και μετά υποστήριζε ότι δήθεν όλοι οι άλλοι κάτι δεν καταλάβαμε».

«Οφείλουμε να αποτρέψουμε την υπέρβαση της 8ωρης εργασίας από ένα κόμμα που έχει χαρακτηρίσει ανοιχτά το 8ωρο ξεπερασμένο.Οφείλουμε να αποτρέψουμε την κατάργηση του δώρου των Χριστουγέννων, που η ΝΔ θεωρεί πελατειακό και την κατάργηση του επιδόματος ανεργίας, που η ΝΔ θεωρεί ότι είναι αντιπαραγωγικό και αποτρέπει τους νέους ανέργους από την αναζήτηση δουλειάς», ανέφερε μεταξύ άλλων.

500.000 νέες θέσεις εργασίας και αύξηση κατώτατου μισθού 

Η υπουργός Εργασίας τοποθετήθηκε με συγκεκριμένες δεσμεύσεις  απέναντι στους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους νέους και τις γυναίκες οι οποίες είναι:

Στο τέλος της τετραετίας να έχουμε ξανακερδίσει όλες τις θέσεις εργασίας που χάθηκαν στην κρίση.

Δημιουργία 500.000 νέων θέσεων εργασίας εντός τετραετίας με έμφαση στους νέους και τις γυναίκες, ώστε στο τέλος της τετραετίας το επίπεδο της ανεργίας στην Ελλάδα να βρεθεί στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Μείωση της ανεργίας των γυναικών στο 10% εντός τετραετίας.

Εφαρμογή κινήτρων για τη δημιουργία θέσεων πλήρους εργασίας.

Ενίσχυση των μέτρων κατά της παραβατικότητας, ώστε να μην υπάρχει ούτε μία ώρα απλήρωτης εργασίας.

Νέες διαδοχικές αυξήσεις του κατώτατου μισθού κατά 7,5% το 2020 και 7,5% το 2021 και επαναφορά της αρμοδιότητας καθορισμού του στους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους από το 2022.

Αναδιαμόρφωση των κοινωφελών προγραμμάτων εργασίας από 8μηνα σε 12μηνα, με αυξημένες απολαβές αντίστοιχες των προσόντων των εργαζομένων.

Δείτε την ομιλία της Έφης Αχτσιόγλου:

 

Τσακαλώτος: Πολύ σημαντική υπόθεση η φορολογική πολιτική, για να την αφήσουμε στη ΝΔ

Τους εννέα βασικούς άξονες για μια δικαιότερη φορολογία, οι οποίοι περιέχονται στις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά την εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής.

Οι άξονες αυτοί είναι οι εξής:

  • Μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%
  • Σταδιακή μείωση του πρώτου κλιμακίου του φόρου εισοδήματος στο 20%
  • Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ και μείωση των συντελεστών για τα μεγαλύτερα εισοδήματα
  • Μείωση για το 2020 του ΕΝΦΙΑ κατά 30% μεσοσταθμικά και μείωση κατά 50% για τις χαμηλές και μεσαίες περιουσίες
  • Μείωση του φόρου εισοδήματος των μόνιμων κατοίκων των νησιών με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους και μείωση του κόστους του πετρελαίου θέρμανσης για τις ορεινές περιοχές της χώρας
  • Μείωση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 11%
  • Μείωση του φόρου των συνεταιρισμένων αγροτών
  • Αύξηση του συντελεστή αποσβέσεων στο 150%
  • Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μέσω της συνέχισης της διασταύρωσης φορολογικών δηλώσεων και καταθέσεων.

Ο υπουργός χαρακτήρισε «πολύ σημαντική υπόθεση τη φορολογική πολιτική για να την αφήσουμε στους αντιπάλους μας». Κάνοντας μια αναδρομή στις προηγούμενες κυβερνήσεις, ανέφερε ότι άφησαν το 2009 έλλειμμα 24 δισεκ. ευρώ και χρειάστηκαν για αυτό από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου μέτρα ύψους 63 δισεκ. ευρώ. «Εμείς μπορεί να αυξήσαμε τη φορολογία κατά 17%, αλλά αυτοί την αύξησαν κατά 83%», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στα μέτρα που ελήφθησαν μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια τον Αύγουστο 2018, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι μειώθηκε για το 2019 ο ΕΝΦΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά και κατά 30% για τα χαμηλά εισοδήματα, θεσπίστηκε η ρύθμιση για τις έως 120 δόσεις, μειώθηκε ο ΦΠΑ στην ενέργεια και μειώνεται σταδιακά η φορολογία των επιχειρήσεων από το 29% στο 25%.

«Θέλουμε», δήλωσε, «να αποφύγουμε τις φοροαπαλλαγές για τους λίγους και τη συνέχιση της λιτότητας για τους πολλούς. Είμαι σίγουρος ότι η δέσμευση της ΝΔ για μείωση του φόρου των επιχειρήσεων από το 28% στο 20% θα υλοποιηθεί. Αυτό κοστίζει 1 δισεκ. ευρώ. Πού θα βρει αυτό το ποσό;». Πρόσθεσε ότι όλες οι δεξιές κυβερνήσεις τα τελευταία 20 χρόνια υποσχέθηκαν ότι η μείωση της φορολογίας θα αυξήσει από μόνη της τα έσοδα και την ανάπτυξη. Το έκανε ο Τραμπ στις ΗΠΑ, ανέφερε, και τα αποτελέσματα είναι αντίθετα.

Κλείνοντας τη σύντομη ομιλία του, ο κ. Τσακαλώτος απηύθυνε κάλεσμα στη μεσαία τάξη και τα λαϊκά στρώματα «να σκεφτούν πάρα πολύ τι παραλάβαμε, τι κάναμε και τι θα κάνουμε. Είναι μια ιστορική στιγμή να αποφασίσουν για το πού θα πάνε, να αποφασίσουν για τη ζωή τους»

Δείτε την ομιλία του Ευκλείδη Τσακαλώτου: 

 

Ξενογιαννακοπούλου: Προωθούμε αλλαγές που εξασφαλίζουν ένα δημοκρατικό, σύγχρονο και αποτελεσματικό κράτος

Θεσμικές αλλαγές και πολιτικές που εξασφαλίζουν «ένα δημοκρατικό, σύγχρονο και αποτελεσματικό κράτος», προανήγγειλε για την επόμενη τετραετία η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, στην εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής για την παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Η κ. Ξενογιαννακοπούλου ανέφερε ότι στον προγραμματισμό για την επόμενη τετραετία περιλαμβάνονται ο εξορθολογισμός των σχέσεων Πολιτείας – Εκκλησίας, η θέσπιση του πολιτικού γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια, η πλήρης μετάβαση στο ψηφιακό Δημόσιο με την ταυτόχρονη απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών, η ολοκλήρωση του Ψηφιακού ΚΕΠ εντός του 2020, η ενίσχυση των δικαιωμάτων του πολίτη στις διοικητικές διαδικασίες, η αναβάθμιση των εργασιακών σχέσεων των δημοσίων υπαλλήλων και η υλοποίηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων στο Δημόσιο, καθώς και η πρόσληψη νέων επιστημόνων για την αναβάθμιση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δημοσίου.

Η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης είπε ακόμη ότι το κράτος και η δημόσια διοίκηση είναι στην αιχμή της πολιτικής αντιπαράθεσης, καθώς είναι τομέας που αποτυπώνονται με σαφήνεια οι διαφορές ανάμεσα στην προοδευτική – αριστερή πρόταση και το νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα της Ν.Δ.

Μίλησε για κλιμάκωση της στοχοποίησης του Δημοσίου, γεγονός που το απέδωσε στο ότι «ο κ. Μητσοτάκης και η Ν.Δ. στρώνουν το χαλί για να δικαιολογήσουν τις προτάσεις τους και την οικειοθελή επιστροφή σε μνημονιακές επιλογές».

Άσκησε κριτική στις προγραμματικές εξαγγελίες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για επαναφορά του κανόνα 1:5 στις προσλήψεις στο δημόσιο, λέγοντας ότι αυτό σημαίνει καμία πρόσληψη στην υγεία, στην παιδεία και στο κοινωνικό κράτος, καθώς θα καλύπτονται μόνο οι προσλήψεις από τις παραγωγικές σχολές των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας.

«Η Ν.Δ. επιδιώκει, όπως δηλώνει, την ιδιωτικοποίηση δημοσίων δομών, και την ανάθεση δημοσίων υπηρεσιών σε κρατικοδίαιτους εργολάβους με ορατή την απειλή των απολύσεων», υπογράμμισε η κ. Ξενογιαννακοπούλου.

Δείτε την ομιλία της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου:

 

Ηλιόπουλος: Η κυβέρνηση έχει διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης

«Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη ημέρα σημαίνει ότι ο πρώτος και ο τελευταίος πολίτης αυτής της χώρας, όταν θα πηγαίνει στο νοσοκομείο, θα βρίσκει το προσωπικό που πρέπει να βρει, για τον εξυπηρετήσει. Αυτό θα επιτευχθεί με 10.000 νέες προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού, την επόμενη τετραετία. Αυτό θα το κάνουμε με το να πάμε τις δαπάνες για την Υγεία στο 6% του ΑΕΠ, γιατί αυτό σημαίνει ευρωπαϊκή χώρα».

Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο πρώην υφυπουργός Εργασίας Νάσος Ηλιόπουλος, περιγράφοντας τους στόχους του προγράμματος της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη τετραετία. Όπως είπε, «κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη ημέρα σημαίνει επίσης ότι κάθε γονιός θα ξέρει ότι τα παιδιά του θα βρουν δασκάλους και καθηγητές από την πρώτη ημέρα που θα ανοίγουν τα σχολεία. Στο πλαίσιο αυτό, θα γίνουν 15.000 νέες προσλήψεις, όπου οι 4.500 πρώτες θα πραγματοποιηθούν στην ειδική αγωγή. Επίσης, θα υπάρξουν 10.000 νέες θέσεις για ερευνητές στην επόμενη τριετία, για να μπορέσουμε να μιλήσουμε για παραγωγική ανασυγκρότηση και για ένα διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο».

Όσον αφορά στην κοινωνική ασφάλιση, ο κ. Ηλιόπουλος τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του συστήματος. «Προχωράμε περαιτέρω στην ενίσχυση του εισοδήματος όλων των συνταξιούχων μέσα από την αύξηση της εθνικής σύνταξης και ολοκληρώνουμε τη μεγάλη θεσμική τομή του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) με τη συνολική ψηφιοποίηση του συστήματος, έτσι ώστε κάθε ασφαλισμένος να γνωρίζει ότι το σύνολο των διαδικασιών μπορεί να γίνει εύκολα, γρήγορα και με αποτελεσματικότητα» υπογράμμισε ο κ. Ηλιόπουλος.

Παράλληλα, σημείωσε: «Στην Κοινωνική Αλληλεγγύη, συνεχίζουμε να δίνουμε τον αγώνα ενάντια στη φτώχεια. Έχουμε ήδη καταφέρει να γυρίσουμε στα επίπεδα φτώχειας προ κρίσης. Στόχος μας, όμως, είναι να πιάσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Γι’ αυτό, προχωράμε σε νέα αύξηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) κατά 11% και σε περισσότερα προγράμματα για την ένταξη των δικαιούχων του ΚΕΑ στην εργασία».

Τέλος, ο κ. Ηλιόπουλος δήλωσε ότι στόχος είναι η περαιτέρω διεύρυνση της πολιτικής για τη στήριξη του παιδιού, μέσω της αύξησης των εισοδηματικών κριτηρίων για το επίδομα παιδιού στα 30.000 ευρώ για τετραμελή οικογένεια και με έναν καθολικό στόχο «που μπορούμε να τον πετύχουμε. Έχουμε ήδη διπλασιάσει τους βρεφονηπιακούς σταθμούς για όλα τα παιδιά» σχολίασε ο κ. Ηλιόπουλος.

Δείτε την ομιλία του Νάσου Ηλιόπουλου:

 

Οι βασικές δεσμεύσεις του προγράμματος ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Οι δώδεκα πιο εμβληματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, για υλοποίηση με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα από την επομένη των εθνικών εκλογών. 

Στις βασικές δεσμεύσεις του προγράμματος για την επόμενη τετραετία, περιλαμβάνεται ο στόχος για 500.000 νέες και ποιοτικές δουλειές, «ούτε μία ώρα απλήρωτη εργασία», αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 7,5% το 2020 και 7,5% το 2021, μόνιμες προσλήψεις 10.000 ατόμων στην Υγεία και 15.000 στην Παιδεία, θέση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς για όλα τα παιδιά.

Επιπλέον, κεντρική θέση στο σχέδιο για την ανάπτυξη, κατέχει η Πράσινη Ανάπτυξη (32% παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και 32,5% εξοικονόμηση έως το 2030) καθώς επίσης και οι επενδύσεις με στόχο τον διπλασιασμό Ξένων Άμεσων Επενδύσεων και αύξηση εξαγωγών στο 50% του ΑΕΠ έως το 2025.

Στους βασικούς στόχους είναι επίσης η μείωση προκαταβολής φόρου στο 50%, μείωση πρώτου κλιμακίου φόρου εισοδήματος στο 20% και κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για εισόδημα έως 20.000 ευρώ. Στις 12 βασικές δεσμεύσεις για την επόμενη τετραετία, στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, συγκαταλέγονται τέλος, το πλήρως ψηφιοποιημένο Δημόσιο και ο πολιτικός γάμος για ομόφυλα ζευγάρια.

Όλοι οι επιμέρους τομείς διέπονται από την ίδια λογική και ο κάθε ένας από αυτούς χωρίζεται σε τέσσερα υπο-κεφάλαια: «Τι παραλάβαμε». «Τι καταφέραμε και τι υλοποιούμε». «Τι οφείλουμε να αποτρέψουμε». Και, τέλος, «τι σχεδιάζουμε».

Ανάπτυξη για όλους – Αντιμετώπιση Κλιματικής Αλλαγής

Στο κεφάλαιο αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι παρέλαβε, μεταξύ άλλων, «μια χρεοκοπημένη δημοσιονομικά χώρα και μια καθημαγμένη κοινωνία χωρίς καμία ουσιαστική αναπτυξιακή προοπτική». 

Η διευθέτηση του χρέους, η χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η δημιουργία Εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, η εξασφάλιση πρόσθετων πόρων 2 δισ. ευρώ τον χρόνο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και για έργα υποδομών, η υλοποίηση του Προγράμματος ΦιλόΔημος, με εξασφαλισμένα 2,6 δισ. ευρώ στους δήμους για έργα τοπικών υποδομών, είναι μερικά μόνον, από τα κυβερνητικά έργα.

Από εδώ και πέρα, η κυβέρνηση σχεδιάζει τα εξής:

«* Υλοποιούμε νέο πλαίσιο Στρατηγικών Επενδύσεων – Διπλασιασμός των Ξένων Άμεσων Επενδύσεων μέχρι το 2025.

* Υλοποιούμε και διευρύνουμε το σχέδιο δράσης για την υποστήριξη των εξαγωγών – αύξηση των εξαγωγών στο 50% του ΑΕΠ μέχρι το 2025.

* Αξιοποιούμε χρηματοδοτήσεις 15 δισ. για τους νέους επιστήμονες, την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία την επόμενη 4ετία.

* Ολοκληρώνουμε μέχρι το 2021 το Εθνικό Κτηματολόγιο.

* Διαμορφώνουμε νέο θεσμικό πλαίσιο για το εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων – μακροχρόνιος προγραμματισμός, αντικειμενικά κριτήρια στην κατανομή των πόρων, αυστηρός έλεγχος.

* Ολοκληρώνουμε τη μεταρρύθμιση «Δίκη χωρίς Χαρτί» μέχρι το 2021.

* Πρωταγωνιστούμε στη μάχη για την κλιματική αλλαγή με ριζική στροφή στην πράσινη ενέργεια – 32% παραγωγή ΑΠΕ και 32,5% εξοικονόμηση ενέργειας μέχρι το 2030.

* Εκπονούμε περιφερειακά σχέδια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής έως το 2020.

* Εντάσσουμε τη γεωργία στην ψηφιακή εποχή, με στόχο το 50% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων της χώρας να καλύπτεται από ψηφιακές τεχνολογίες (2020)». 

Νέες και ποιοτικές δουλειές με αυξημένους μισθούς

Εδώ, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θυμίζει ότι η παρούσα κυβέρνηση παρέλαβε την ανεργία στο 27%, και την ανεργία των νέων στο 60%. Επιπλέον, 1.000.000 θέσεις εργασίας χάθηκαν την περίοδο 2010-2014 και ο κατώτατος μισθός είχε περικοπεί κατά 22% και κατά 32% για τους νέους, με τη θέσπιση του «υποκατώτατου μισθού». Στον ίδιο τομέα, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις είχαν ανασταλεί οδηγώντας σε γενικευμένη συρρίκνωση των μισθών, και η αδήλωτη εργασία ήταν στο 20%. Τέλος, το νομοθετικό πλαίσιο προστασίας της εργασίας ήταν εξ ολοκλήρου απορυθμισμένο και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας διαλυμένο και υποστελεχωμένο. 

Στα κυβερνητικά πεπραγμένα, περιλαμβάνεται η δημιουργία 380.000 νέων θέσεων εργασίας μέχρι τα τέλη του 2018, και ως εκ τούτου η μείωση της ανεργίας κατά 8 μονάδες και της ανεργίας των νέων κατά 13 μονάδες. Αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός κατά 11% και για τους νέους κατά 27%. Επανήλθαν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, επεκτάθηκαν 15 κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας που καλύπτουν πάνω από 215.000 εργαζόμενους, ενώ μειώθηκε η αδήλωτη εργασία στο 9%. Υλοποιούνται προγράμματα εργασίας ύψους 2,4 δισ. ευρώ για 240.000 ανέργους.

Στο υποκεφάλαιο με τίτλο «Τι οφείλουμε να αποτρέψουμε», διαβάζουμε μεταξύ άλλων: 

«Τη νομιμοποίηση της 7ήμερης εργασίας. Την υπέρβαση της 8ωρης εργασίας. Την κατάργηση του δώρου Χριστουγέννων. Την κατάργηση του επιδόματος ανεργίας. Την κατάργηση των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων, με αποτέλεσμα την υπερίσχυση των ατομικών και επιχειρησιακών συμβάσεων (με χαμηλότερους μισθούς και επιδεινωμένους όρους εργασίας). Την πλήρη ανατροπή των νόμων προστασίας των εργαζομένων που θεσπίστηκαν τα τελευταία 4 χρόνια (προστασία από την απλήρωτη και αδήλωτη εργασία, προστασία των εργαζομένων στις εργολαβίες). Τον κίνδυνο εκ νέου έκρηξης της ανεργίας. Την καθήλωση των μισθών, βάσει του δόγματος ότι η αύξηση των μισθών αποτελεί αντιαναπτυξιακό μέτρο.

Ακολούθως, στην ενότητα «Τι σχεδιάζουμε», το Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αναφέρει: 

«* Στο τέλος της τετραετίας να έχουμε ξανακερδίσει όλες τις θέσεις εργασίας που χάθηκαν στην κρίση.

* Δημιουργία 500.000 νέων δουλειών εντός τετραετίας με έμφαση στους νέους και τις γυναίκες, ώστε στο τέλος της τετραετίας, το επίπεδο της ανεργίας στην Ελλάδα να βρεθεί στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

* Μείωση της ανεργίας των γυναικών στο 10% εντός τετραετίας.

* Εφαρμογή κινήτρων για δημιουργία θέσεων πλήρους εργασίας.

* Να ενισχύσουμε τα μέτρα κατά της υποδηλωμένης εργασίας, ώστε να μην υπάρχει ούτε μία ώρα απλήρωτη εργασία.

* Νέες διαδοχικές αυξήσεις του κατώτατου μισθού κατά 7,5% το 2020 και κατά 7,5% το 2021 και επαναφορά της αρμοδιότητας καθορισμού του στους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους από το 2022.

* Αναδιαμόρφωση των κοινωφελών προγραμμάτων εργασίας από 8μηνα σε 12μηνα με αυξημένες απολαβές αντίστοιχες των προσόντων των εργαζομένων».

Δικαιότερη φορολογία – Δημοκρατικό και αποτελεσματικό κράτος

Στο ερώτημα «τι παραλάβαμε», το κυβερνών κόμμα απαντά, μεταξύ άλλων: Μια χώρα δεσμευμένη σε πολύ υψηλούς στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων. Άδεια ταμεία, δημοσιονομικό κενό και κανέναν σχεδιασμό για το μέλλον. Μηδενική αξιοπιστία. 3.000 απολυμένους δημοσίους υπαλλήλους κ.ά..

 Στον κυβερνητικό απολογισμό, στα φορολογικά, αναφέρεται η μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για το 2019 (30% για τις χαμηλές και μεσαίες περιουσίες), η ρύθμιση 120 δόσεων για χρέη στην εφορία, οι μειώσεις του ΦΠΑ σε εστίαση, τρόφιμα και ενέργεια. Όπως επίσης, η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης εισοδήματος των ελευθέρων επαγγελματιών (26% για εισόδημα έως 50.000 ευρώ, 33% για το υπερβάλλον ποσό) και ένταξή τους στην κλίμακα των μισθωτών (συντελεστής 1ου κλιμακίου: 22%). Σταδιακή μείωση του φόρου επιχειρήσεων από 29% σε 25%, 1% κατ’ έτος και έναρξη το 2019.

Στον απολογισμό για ένα «Δημοκρατικό και αποτελεσματικό κράτος», γίνεται αναφορά στην απόδοση ιθαγένειας σε όλα τα παιδιά μεταναστών δεύτερης γενιάς, στη θέσπιση συμφώνου συμβίωσης, τη νομική κατοχύρωση της ταυτότητας φύλου, τις στοχευμένες προσλήψεις σε κρίσιμους τομείς (Παιδεία-Υγεία-Πρόνοια), στην εφαρμογή του κανόνα 1:1 στις προσλήψεις (μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση).  

Στην ενότητα «Τι οφείλουμε να αποτρέψουμε», υπογραμμίζεται πως θα πρέπει να αποτραπεί η επαναφορά του κανόνα 1-5 στο Δημόσιο, «που σημαίνει καμία πρόσληψη στην υγεία, στην παιδεία, στο κοινωνικό κράτος».

Στην παράγραφο «Τι σχεδιάζουμε» αναφέρεται για την φορολογική πολιτική:

«Φορολογικά

* Μείωση προκαταβολής φόρου στο 50% για φυσικά πρόσωπα και προσωπικές επιχειρήσεις σε 2 δόσεις (2020-2021) και στο 80% για νομικά πρόσωπα σε ορίζοντα τριετίας ώστε να επιστρέψει στα προ μνημονίου επίπεδα.

* Σταδιακή μείωση του πρώτου κλιμακίου του φόρου εισοδήματος στο 20%.

* Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για εισόδημα έως 20.000 ευρώ, και μείωση συντελεστών για μεγαλύτερα εισοδήματα.

* Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% μεσοσταθμικά για το 2020, κατά 50% στις χαμηλές και μεσαίες περιουσίες.

* Μείωση φόρου εισοδήματος μόνιμων κατοίκων νησιών με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους και μείωση του ΕΝΦΙΑ σε νησιά με πληθυσμό έως 1.000 κάτοικους.

* Μείωση του κόστους πετρελαίου θέρμανσης για ορεινές περιοχές (Ζώνες Α&Β).

* Μείωση μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από 13% σε 11%.

* Μείωση φόρου συνεταιρισμένων αγροτών.

* Αύξηση του συντελεστή αποσβέσεων στο 150%.

* Περαιτέρω απλοποίηση του φορολογικού συστήματος και διεύρυνση των ψηφιακών υπηρεσιών.

* Ηλεκτρονικά βιβλία για την διευκόλυνση τόσο των λογιστών και των επιχειρηματιών όσο και των ελέγχων της φορολογικής διοίκησης.

* Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μέσω συνέχισης της διασταύρωσης φορολογικών δηλώσεων- καταθέσεων. 

Οι εξαγγελίες για ένα «δημοκρατικό και αποτελεσματικό κράτος» περιλαμβάνουν:

* Προώθηση της πρότασης για τους διακριτούς ρόλους Πολιτείας – Εκκλησίας και συνέχιση του διαλόγου με την Εκκλησία.

* Θέσπιση του πολιτικού γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια.

* Πλήρης μετάβαση στο ψηφιακό δημόσιο – απλούστευση των διαδικασιών.

* Ψηφιακό ΚΕΠ εντός του 2020: Εξυπηρέτηση πολιτών από το γραφείο, το σπίτι και τις φορητές συσκευές τους.

* Ενίσχυση των δικαιωμάτων του πολίτη στις διοικητικές διαδικασίες.

* Αναβάθμιση εργασιακών σχέσεων και συλλογικές διαπραγματεύσεις στο Δημόσιο.

* Πρόσληψη νέων επιστημόνων στο Δημόσιο. Εισροή νέας γνώσης – ανάσχεση της δημογραφικής γήρανσης του ανθρώπινου δυναμικού».

Αλληλεγγύη και ασφάλεια για την κοινωνία

Σύμφωνα με το ντοκουμέντο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, η παρούσα κυβέρνηση παρέλαβε στον τομέα της Υγείας, 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους πολίτες χωρίς δικαίωμα πρόσβασης στο ΕΣΥ και σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας βρισκόταν σε κατάρρευση, με δραματικές περικοπές στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων (σωρευτικά πάνω από 40%), χωρίς μόνιμες προσλήψεις για 5 χρόνια και με τον ΕΟΠΠΥ να έχει χρέη πάνω από 1 δισ. ευρώ σε ιδιώτες παρόχους. 

Στην Κοινωνική Ασφάλιση, μεταξύ άλλων «τα ασφαλιστικά ταμεία είχαν θηριώδες έλλειμμα άνω του 1 δισ. ευρώ, οι συντάξεις περικομμένες οριζόντια 12 φορές με μειώσεις που έφταναν έως και το 50% και συνολικό ύψος περικοπών στα 45 δισ.».

Στην Παιδεία, παγιωμένη ήταν η κατάσταση της καθυστερημένης έναρξης λειτουργίας των σχολείων και των ειδικών σχολείων, με χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών και τεράστια προβλήματα στη διανομή των βιβλίων, ενώ είχε διακοπεί ο διορισμός μόνιμων εκπαιδευτικών και τα σχολεία στελεχώνονταν αποκλειστικά με αναπληρωτές. 

Στον απολογισμό της στην Υγεία, η κυβέρνηση παραθέτει μεταξύ άλλων τη διασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης όλων των ανασφάλιστων στην δημόσια υγεία, την ενίσχυση του ΕΣΥ με προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό, την ίδρυση νέων νοσοκομείων κ.ά. 

Στην Κοινωνική Ασφάλιση, «υλοποιήσαμε μια μεγάλη ασφαλιστική μεταρρύθμιση μειώνοντας τις εισφορές για την πλειονότητα των ελευθέρων επαγγελματιών, διαμορφώσαμε ένα πλεονασματικό ασφαλιστικό σύστημα, μειώσαμε τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης κατά 70%, προχωρήσαμε σε αυξήσεις στους χαμηλοσυνταξιούχους, που θα συνεχιστούν την επόμενη τετραετία, επαναφέραμε ένα σημαντικό τμήμα της 13ης σύνταξης που είχε ολοσχερώς καταργηθεί, υλοποιούμε μια ρύθμιση-ανάσα 120 δόσεων για χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία».

Στην Παιδεία, καθιερώθηκε δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση, επεκτάθηκε το oλοήμερο πρόγραμμα διδασκαλίας στο σύνολο των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κ.ά.. Επίσης θεσμοθετήθηκε μια νέα αρχιτεκτονική για τα Πανεπιστήμια, ώστε η ανώτατη εκπαίδευση να είναι ενιαία χωρίς ΤΕΙ.

Στον Πολιτισμό, μεταξύ άλλων γίνεται αναφορά στην κατάργηση της ΑΕΠΙ

Στην Κοινωνική Αλληλεγγύη, γίνεται επίκληση του τριπλασιασμού του προϋπολογισμού για την Πρόνοια.

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, «οφείλουμε να αποτρέψουμε στην Υγεία την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας μόνο για τους λίγους, την ακύρωση του σχεδίου νέων προσλήψεων γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, την ιδιωτικοποίηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Στην Κοινωνική Ασφάλιση, (οφείλουμε να αποτρέψουμε) «την εφαρμογή του ‘ασφαλιστικού Πινοσέτ’ το οποίο: Θέτει σε κίνδυνο τη χορήγηση των σημερινών συντάξεων. Θέτει σε κίνδυνο τις μελλοντικές συντάξεις των νέων εργαζομένων. Αφήνει ακάλυπτους τους σημερινούς ασφαλισμένους. Δημιουργεί τρύπα τουλάχιστον 55 δισ. στον προϋπολογισμό του κράτους. Μεταφέρει τις ασφαλιστικές εισφορές από το δημόσιο σύστημα σε ιδιωτικές εταιρείες. Οδηγεί σε μειώσεις συντάξεων».  

Στην Παιδεία, πρέπει να αποτραπεί η ακύρωση των 15.000 μόνιμων διορισμών με την επαναφορά στον κανόνα 1 προς 5, όπως και η ακύρωση της νέας δομής της Γ’ Λυκείου, αλλά και η κατάργηση της δυνατότητας ελεύθερης πρόσβασης στα Πανεπιστήμια.

Στην Κοινωνική Αλληλεγγύη, πρέπει να αποτραπεί η περικοπή των κοινωνικών επιδομάτων, στη βάση του δόγματος ότι είναι αντιαναπτυξιακά και ανακυκλώνουν τη φτώχεια.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε ολόκληρο το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Φωτογραφίες: EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης