«Μαύροι» λογαριασμοί του Άκη

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 25 Απριλίου 2012, 10:10


Στο μικροσκόπιο των Αρχών βρίσκεται η Κύπρος, καθώς, σύμφωνα με το πόρισμα της Αρχής Καταπολέμησης Διακίνησης Μαύρου Χρήματος, η άκρη του νήματος των παράνομων υπόγειων διαδρομών μεγάλων ποσών του Άκη Τσοχατζόπουλου οδηγεί σε τράπεζες στο νησί της Αφροδίτης.

Το πόρισμα ολοκληρώθηκε χθες και αναμένεται να διαβιβαστεί σήμερα στον ειδικό ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή, ο οποίος χειρίζεται την ανάκριση για τη δυσώδη υπόθεση.

Βάσει των νέων στοιχείων, ανοίγει ο δρόμος για να απαγγελθούν κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος σε νέα πρόσωπα. Το πόρισμα της Αρχής για τη Νομιμοποίηση Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες δίδει ένα ατού στον ειδικό ανακριτή, προκειμένου να ζητήσει επισήμως τη δικαστική συνδρομή των Αρχών της Κύπρου, για να ερευνηθούν οι κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών του Άκη και των υπόλοιπων συγκατηγορουμένων του.

Να σημειωθεί ότι για την υπόθεση των υποβρυχίων, εκτός από το σκέλος που αφορά στην εμπλοκή του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου, το οποίο διερευνά ο ειδικός για τη διαφθορά ανακριτής Γ. Μαλλής, εκκρεμεί στη Δικαιοσύνη και δεύτερο σκέλος της υπόθεσης, για το οποίο κατηγορούνται σε βαθμό κακουργήματος 29 μη πολιτικά πρόσωπα, για ενεργητική και παθητική δωροδοκία κατά του Δημοσίου, απλή συνέργεια, απιστία, άμεση και απλή συνέργεια και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, είκοσι ένα πρόσωπα και οffshore εταιρείες, οι οποίες δεν είχαν αποκαλυφθεί μέχρι τώρα από την έρευνα των εισαγγελέων Κυβέλου και Σίσκου, αποτελούσαν το δίκτυο που φέρεται ότι είχε στήσει ο πρώην υπουργός, μέσω του οποίου διακινήθηκαν οι «μίζες» που δόθηκαν από τις συμβάσεις για τα εξοπλιστικά προγράμματα και τα υποβρύχια.

Από τα σημαντικά στοιχεία που έφερε στο φως η έρευνα της Αρχής, η Κύπρος αναδεικνύεται σε σταθμό για τη ροή των χρημάτων που διακινήθηκαν από τη γερμανική εταιρεία Ferrostaall για τη σύμβαση των υποβρυχίων.

Ξεκινούν οι απολογίες των συγκατηγορουμένων

Αρχίζουν σήμερα να απολογούνται στον ανακριτή, πρόεδρο Πρωτοδικών, Γαβριήλ Μαλλή οι συγκατηγορούμενοι του Άκη Τσοχατζόπουλου για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος από «μίζες» που προέρχονται από τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Οι απολογίες των κατηγορουμένων θα συνεχιστούν την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Το μεσημέρι, ολοκλήρωσε την απολογία του ο νόμιμος εκπρόσωπος της Torcasso, Παντελής Ζαχαριάδης, ο οποίος τελικά αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικό όρο την υποχρεωτική εμφάνισή του κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα.

Ο κ. Ζαχαριάδης ήταν εκπρόσωπος της Torcasso, όταν συνήφθησαν τα συμβόλαια των δύο ακινήτων και των θέσεων πάρκινγκ στη Λ. Κηφισίας το 1999. Στην απολογία του υποστήριξε ότι, αν ήξερε πως επρόκειτο για κάτι παράνομο, δεν θα έκανε κάτι. Είπε ότι ενεργούσε κατ’ εντολήν του Νίκου Ζήγρα για… «εξυπηρέτηση».

Εάν ήξερε ότι οι αγοραπωλησίες αφορούσαν προϊόντα δωροδοκίας, δεν θα τον εξυπηρετούσε.

Αυτήν την ώρα (11.45) απολογείται ο εκπρόσωπος της Morellia, Oράτιος Μελάς. Στη συνέχεια αναμένεται να απολογηθεί ο Κωνσταντίνος Αντωνιάδης, επίσης εκπρόσωπος της Morellia (offshore). Τελευταίος στη λίστα, ο εκπρόσωπος της Bluebell, Ευτύχιος Ατσοπάρδης, θα απολογηθεί σχετικά με το ακίνητο της Δεινοκράτους και το συμβόλαιο πώλησης στην εταιρεία Arcon Construction.

Αύριο, Πέμπτη, απολογείται η κόρη του Άκη Τσοχατζόπουλου και την Παρασκευή η σύζυγός του, Βίκυ Σταμάτη.

Εν τω μεταξύ, με ανακοίνωση που εξέδωσαν οι συνήγοροι υπεράσπισης του πρώην υπουργού επιμένουν πως είναι «πλήρως αδικαιολόγητη» η προφυλάκιση του κ. Τσοχατζόπουλου. Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν:

«Στις 23.4.2012 κατετέθη προσφυγή κατά του εντάλματος προσωρινής κράτησης του πρ. Υπουργού κ. Α.-Α. Τσοχατζόπουλου στο Δικαστικό Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών. Με την προσφυγή αυτή εκτίθεται διεξοδικά με πλήρη νομική τεκμηρίωση και εκτενή αναφορά στη νομολογία και τη θεωρία το μη βάσιμο του ως άνω εντάλματος. Συγκεκριμένα, οι σωρευτικά αξιούμενες από τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (άρθρ. 282) προϋποθέσεις για την επιβολή του έσχατου αυτού μέτρου δικονομικού εξαναγκασμού, που σύμφωνα με τον Κ.Ποιν.Δικ. επιβάλλεται όταν τούτο είναι ''απολύτως αναγκαίο'', στο πρόσωπο του κ. Α.-Α. Τσοχατζόπουλου δεν υφίστανται:

- Η ''βαρύτητα του εγκλήματος'' είναι υπό ανακριτική διερεύνηση. Ο κ. Α.-Α. Τσοχατζόπουλος έχει, όπως άλλωστε και κάθε πολίτης, υπέρ αυτού –στην παρούσα φάση- το τεκμήριο αθωότητας, η δε ''βαρύτητα του εγκλήματος'' καθ’ εαυτή δεν επαρκεί σε καμία περίπτωση να ''σηκώσει'' το βάρος της επιβολής του εξαιρετικού αυτού μέτρου που η Ποινική μας Δικονομία επιφυλάσσει για απολύτως ακραίες περιπτώσεις, φυσικά στη νομική τους διάσταση.

- Η ''υπόνοια φυγής'' απλά δεν υπάρχει. Λεπτομερειακή αιτιολόγηση αυτής της διαπίστωσης υπάρχει στην κατατεθείσα προσφυγή. Σημειώνεται ότι ο κ. Α-Α. Τσοχατζόπουλος συνελήφθη αιφνιδιαστικά στο σπίτι του την πρωία της 14.4.2012 κατόπιν του γνωστού εντάλματος, χωρίς να διαπιστωθεί η παραμικρή προετοιμασία φυγής, εξαφανίσεως κ.λπ..

- Ωσαύτως, ''υπόνοια τέλεσης άλλων (παρόμοιων) πράξεων'' δεν υφίσταται. Με ακρίβεια εκτίθεται στην προσφυγή η παντελής έλλειψη δυνατοτήτων ή υποδομών για τέλεση άλλων (παρόμοιων) πράξεων. Εξάλλου ο κ. Α.-Α. Τσοχατζόπουλος δεν έχει από εξαετίας καμία επίσημη ιδιότητα (βουλευτή, υπουργού κ.λπ.), έτσι ώστε η προβαλλόμενη από το ένταλμα προσωρινής κράτησης ''υπόνοια τέλεσης άλλων (παρόμοιων) πράξεων'' να καθίσταται αντικειμενικά αδύνατη.

Επισημαίνεται, τέλος, ότι η επιβολή του εσχάτου αυτού δικονομικού μέτρου μετά από ομόφωνη γνώμη του κ. Ανακριτή και του κ. Εισαγγελέα είναι –κατά την άποψή μας- πλήρως αδικαιολόγητη, χωρίς καμία αιτιολόγηση, προσβάλλουσα ευθέως την αρχή της αναλογικότητας (άρθρ. 25 του Συντάγματος)».

Διαβάστε επίσης:

Νέο πόρισμα-σοκ για τα υποβρύχια

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 25 Απριλίου 2012, 12:27