Μια γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής θα δώσει τη λύση στο κοινοβουλευτικό πρόβλημα που έχει προκύψει με τη διάλυση και κυρίως την ανασυγκρότηση κοινοβουλευτικών ομάδων στην παρούσα σύνθεση. 

Ο Πρωθυπουργός προέτρεπε πριν από λίγες ώρες τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση για τις όποιες αμφισημίες να απευθυνθεί στο Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής και ακολούθως να υιοθετήσει με ακρίβεια την γνωμοδότηση που θα προκύψει. Λίγο πριν τις πέντε το απόγευμα ο κ. Βούτσης παρέπεμψε το θέμα αρμοδίως και ενημέρωσε σχετικά τα κόμματα και τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για το συγκεκριμένο ζήτημα, υπάρχει «κενό νόμου» στον κανονισμό της Βουλής, καθώς δεν έχει προβλεφθεί τι πρέπει να συμβεί σε συγκεκριμένες διαδικασίες διάλυσης κοινοβουλευτικής ομάδας. Στις περιπτώσεις αυτές, ισχύει η αναλογική εφαρμογή του νόμου, δηλαδή ακολουθούνται οι προβλέψεις της πιο συναφούς διάταξης για το συγκεκριμένο ζήτημα. Η διάταξη αυτή προσδιορίζει τι ισχύει για τη συγκρότηση μιας κοινοβουλευτικής ομάδας, η ερμηνεία της όμως μπορεί να δώσει λύση και στο ζήτημα που απασχολεί τις τελευταίες ημέρες το ελληνικό Κοινοβούλιο.

Το 2013 είχε προκύψει ανάλογο και όχι ταυτόσημο θέμα και τότε είχε ζητηθεί η επιστημονική αρωγή της ειδικής επιτροπής της Βουλής.

​Το 2013 είχε προκύψει ανάλογο και όχι ταυτόσημο θέμα και τότε είχε ζητηθεί η επιστημονική αρωγή της ειδικής επιτροπής της ΒουλήςΕιδικότερα στις 6 Νοεμβρίου 2013 ο γενικός γραμματέας της τότε κυβέρνησης Σαμαρά, Τάκης Μπαλτάκος,  είχε υποβάλει ερώτημα προς τη Βουλή, η οποία παραπέμφθηκε στο αρμόδιο Επιστημονικό Συμβούλιο, σχετικά με το τι ισχύει για την ίδρυση Κοινοβουλευτικής Ομάδας από βουλευτές οι οποίοι έχουν αποχωρήσει από το κόμμα με το οποίο εκλέχθηκαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βασική προϋπόθεση είναι οι βουλευτές να υποβάλουν ενυπόγραφη δήλωση στην οποία να αναφέρουν σε ποια από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες ανήκουν. Εάν δεν υποβάλουν τέτοια δήλωση, θεωρούνται ότι ανήκουν στην Κ.Ο. του κόμματος με το οποίο εκλέχθηκαν. Το ίδιο λοιπόν είναι προφανές ότι ισχύει και σήμερα. Χρειάζεται δηλαδή σε κάθε περίπτωση έγγραφη δήλωση αποχώρησης από μια κοινοβουλευτική ομάδα, ενώ σε αντίθετη περίπτωση δεν θεωρείται ότι κάποιος έχει αποχωρήσει.

Από αυτά συνάγεται ότι δεν απαιτείται λοιπόν οι βουλευτές για να ιδρύσουν Κ.Ο. να έχουν εκλεγεί με το ίδιο κόμμα, ούτε να εξακολουθούν να ανήκουν σε αυτό, απαιτούνται όμως άλλες προϋποθέσεις, όπως το να είναι κατ’ ελάχιστον 10 στον αριθμό (προβλέπονται και εξαιρέσεις).

Οι ίδιες διατάξεις των συγκεκριμένων άρθρων θα πρέπει να ισχύσουν και για την περίπτωση διάλυσης κοινοβουλευτικής ομάδας, δηλαδή εάν κάποιοι βουλευτές αποφασίσουν να μεταπηδήσουν σε άλλη Κ.Ο. και το δηλώσουν εγγράφως. Τότε πλέον ανήκουν κανονικά και επίσημα στην Κ.Ο. του νέου τους κόμματος, αφού δεν απαιτείται από τον κανονισμό της Βουλής καμία άλλη προυπόθεση, ιδιαίτερα δε η εκλογή τους με την Κ.Ο. στην οποία εντάσσονται, αφού κάτι τέτοιο θα ήταν νομικός παραλογισμός. 

Μετά από όλα αυτά, τίθεται το εύλογο ερώτημα αν υπάρχουν περιθώρια «βολικών» για κάποιους ερμηνειών, για το αν θα έχουν ή όχι κοινοβουλευτική ομάδα οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και το Ποτάμι.

Τα σχετικά άρθρα του Κανονισμού της Βουλής:

Διαβάστε εδώ τα πρακτικά της Βουλής και το πόρισμα για το ζήτημα της συγκρότησης Κ.Ο. το 2013.

Αντίδραση Καμμένου

Αργά το απόγευμα ο Πάνος Καμμένος έκανε λόγο για αντιδημοκρατική προσπάθεια της κυβέρνησης ώστε να πάρει από τους ΑΝΕΛ την κοινοβουλευτική του ομάδα και παραπέμπει στο δημοσίευμα του zougla.gr

Συγκεκριμένα με tweet του ο Πάνος Καμμένος δηλώνει πως «Όταν μίλησα για αντιδημοκρατική προσπάθεια να πάρουν από τους ΑΝΕΛ την Κ.Ο. αντίθετα από την ήδη υπάρχουσα γνωμοδότηση της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής , γνώριζα την απόφαση του 2013. ΑΥΤΗ ΙΣΧΥΕΙ ΜΟΝΟ. ΤΟ ΑΡΘΡΟ 15 ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης