Μηλιός: «Μοναδικό "όπλο" η καθυστέρηση πληρωμών προς τους δανειστές»

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 3 Ιουνίου 2015, 22:43
Μηλιός: «Μοναδικό "όπλο" η καθυστέρηση πληρωμών προς τους δανειστές»
Καθυστέρηση πληρωμών προς τους δανειστές πρότεινε στην κυβέρνηση ο Γιάννης Μηλιός, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση του «Κόκκινου Δικτύου» στη Θεσσαλονίκη, με θέμα «η ώρα της αλήθειας για τον ΣΥΡΙΖΑ: Σύγκρουση τώρα με τους δανειστές».

«Είμαστε σε κρίσιμο σημείο, δεν ξέρω αν θα υπάρξει ενιαία συμφωνία, όπως θέλουμε, που να βασίζεται, μάλιστα, έστω και με μια κουτσουρεμένη αναδιάρθρωση του χρέους. Πάρα πολύ φοβάμαι ότι τα πράγματα θα πάνε πάλι με δόσεις, ώστε να καλυφθεί αυτό το πρόβλημα που υπάρχει στις 22 Ιουνίου. Δεν υπάρχει νωρίτερα. Στις 22 Ιουνίου υπάρχει ένα πρόβλημα, διότι πρέπει να πληρωθούν 3,5 δισεκατομμύρια στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Επομένως λέω να εστιάσουμε σε αυτό το ζήτημα: Γιατί δεν γίνεται μία καθυστέρηση πληρωμών τώρα. Αφού το ξέρουμε, το βλέπουμε, αυτός είναι ο μηχανισμός του εκβιασμού. Κι αυτός ήταν πάντα. Και δεν αρκούν οι προφορικές διαβεβαιώσεις, αν υπήρξαν τέτοιες, ότι υπογράψτε ότι θέλουμε και μετά θα σας δώσουμε κάποια χρήματα. Δεν υπάρχει άλλο όπλο. Για την υπεράσπιση των Ελλήνων και των Ευρωπαίων εργαζομένων πρέπει να μην υπάρξει ένας συμβιβασμός που να λέει τα πράγματα θα μείνουν όπως είναι τώρα και θα είμαστε ευχαριστημένοι, επειδή άμεσα δεν θα κοπούν άλλο συντάξεις και μισθοί και που θα γίνει μια αναδιανομή μέσα στα μεσαία προς χαμηλά μέχρι μεσαία προς υψηλά εισοδήματα, όπου κάποιοι θα πληρώσουν πολύ μεγαλύτερη εισφορά αλληλεγγύης από κάποιους άλλους», πρόθσεσε.

Επιπλέον, ο κ. Μηλιός υποστήριξε ότι έπρεπε να είχε ελεγχθεί η φυγή καταθέσεων από τις Τράπεζες, τονίζοντας ότι αν είχε τεθεί όριο ημερήσιων αναλήψεων στα 300 ευρώ, αυτό το ποσό θα ήταν αρκετό για το 95% των Ελλήνων.

Εξάλλου, τόνισε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε «ολισθηρό δρόμο», επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ «πάτησε σε δύο βάρκες» και επισήμανε πως το ζητούμενο δεν είναι απλώς η σημερινή κυβέρνηση να είναι καλύτερη από την προηγούμενη των Σαμαρά - Βενιζέλου.

Παρατήρησε ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν στελεχώθηκε από το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ και οι προεκλογικές επεξεργασίες του «μπήκαν στο περιθώριο» και «πέρασαν άλλες μπροστά».

Παράλληλα, άσκησε κριτική στον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη για το ποσοστό 70% αποδοχής του προγράμματος και είπε χαρακτηριστικά πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μιλήσει προεκλογικά για το 70% ίσως να ήταν τρίτο κόμμα στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 3 Ιουνίου 2015, 22:46