Επιμέλεια: Στέλιος Βασιλούδης

Ετοιμαστείτε για την έναρξη της κρίσης στην Ταϊβάν, αλλά «μην αποξενώνετε» την Κίνα, συνιστά έγγραφο της ΕΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ηγεσία της ΕΕ καλεί τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να συνεχίσουν να συνομιλούν με την Κίνα εν μέσω επιβάρυνσης της έντασης μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου. Ο διπλωματικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θέλει τα κράτη μέλη να «προετοιμαστούν» για μια δυνητικά κρίσιμη κλιμάκωση της κρίσης για την Ταϊβάν, προειδοποιώντας ότι μια στρατιωτική σύγκρουση θα ανέτρεπε τη – ζωτικής σημασίας – παροχή μικροτσίπ στην Ευρώπη.

Ωστόσο, ενώ υπάρχει ανάγκη μείωσης των κινδύνων για την Ευρώπη, η ΕΕ θα μπορούσε να αποφύγει την πλήρη απομόνωση της από την Κίνα, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο που συντάχθηκε από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης.

Το έγγραφο, το οποίο θα συζητηθεί από τους υπουργούς Εξωτερικών του μπλοκ σε μια συνάντηση στη Στοκχόλμη την Παρασκευή, έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για την ΕΕ καθώς αυτή περιέρχεται σε μια όλο και πιο περίπλοκη σχέση με την Κίνα. Οι ΗΠΑ ενισχύουν την επιθετική στάση τους απέναντι στο Πεκίνο, ενώ οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει σε μια ενιαία προσέγγιση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το έγγραφο προκάλεσε άμεση αντίδραση από ορισμένες από τις πιο επιθετικές κυβερνήσεις της Ευρώπης. «Με όλα τα πιθανά φώτα συναγερμού να αναβοσβήνουν, φαίνεται να προτιμάμε να συνεχίσουμε να λαγοκοιμόμαστε», δήλωσε ένας ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ υπό τον όρο της ανωνυμίας. Στο έγγραφο, που εκπονήθηκε από διπλωματικούς αξιωματούχους της εκτελεστικής εξουσίας της ΕΕ, οι 27 χώρες μέλη του μπλοκ καλούνται να εκμεταλλευτούν «ένα παράθυρο ευκαιρίας» για να μειώσουν τον κίνδυνο της αυξανόμενης επιρροής της Κίνας σε θέματα οικονομίας και ασφάλειας.

«Παραμένει μια ευκαιρία για την Ευρώπη να μιλήσει απευθείας στην κυβέρνηση του προέδρου Xi Jinping», αναφέρει το έγγραφο. «Η Κίνα και η Ευρώπη δεν μπορούν να αποξενωθούν μεταξύ τους. Διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος να αυξηθούν οι παρεξηγήσεις και να εξαπλωθούν σε άλλους τομείς», σύμφωνα με το προσχέδιο.

«Ο συστημικός ανταγωνισμός μπορεί να εμφανίζεται σε όλους σχεδόν τους τομείς εμπλοκής. Όμως αυτό δεν πρέπει να αποτρέψει την ΕΕ από το να διατηρήσει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και να επιδιώξει εποικοδομητική συνεργασία με την Κίνα. Μια τέτοια συνεργασία μπορεί να χρησιμεύσει για να σπάσει μια αυξανόμενη αυτοπροκαλούμενη απομόνωση της κινεζικής ηγεσίας, αλλά το πιο σημαντικό θα πρέπει να προωθήσει τα βασικά συμφέροντα της ΕΕ», συνεχίζει το έγγραφο.

Η άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών στη Σουηδία θα ξεκινήσει μια συζήτηση για τη σχέση της ΕΕ με την Κίνα που αναμένεται να κυριαρχήσει στη χάραξη πολιτικής τους επόμενους μήνες, με μια πιο ολοκληρωμένη συζήτηση να αναμένεται στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες αυτόν τον Ιούνιο.

Απεξάρτηση από τον οικονομικό κίνδυνο

Το έγγραφο καλεί τις χώρες – μέλη να επιταχύνουν τα σχέδια για «περιορισμό του οικονομικού κινδύνου» και μείωση της υπερβολικής εξάρτησης από την Κίνα.

«Ο μετριασμός του οικονομικού  κινδύνου μπορεί να εξασφαλίσει προβλεψιμότητα και διαφάνεια στις οικονομικές και εμπορικές μας σχέσεις, προωθώντας παράλληλα μια ασφαλή προσέγγιση βασισμένη σε κανόνες», σύμφωνα με το έγγραφο.

Η έκκληση για τον περιορισμό του κινδύνου έρχεται καθώς το Πεκίνο εμφανίζεται όλο και πιο ανυπόμονο σχετικά με το αφήγημα της Δύσης ότι η Κίνα αποτελεί απειλή για αυτήν. Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Qin Gang, μιλώντας στο Βερολίνο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, επέκρινε τους Ευρωπαίους πολιτικούς ότι προσπαθούν να «ξεφορτωθούν την Κίνα» στο όνομα της κατάργησης του οικονομικού κινδύνου.

Το έγγραφο ασχολείται επίσης με το πολιτικά ευαίσθητο θέμα της Ταϊβάν, με τους υπουργούς να πρόκειται συζητήσουν και αυτό το θέμα. Πάντως, ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron δήλωσε, σε συνέντευξή του στο POLITICO τον περασμένο μήνα, ότι η Ευρώπη θα πρέπει να αποφύγει να παρασυρθεί σε μια αντιπαράθεση μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ για το αυτοδιοικούμενο νησί, το οποίο η Κίνα θεωρεί ότι είναι δικό της.

Σχετικά με την Ταϊβάν, το προσχέδιο αναφέρει : «Η ΕΕ είναι ανένδοτη ότι οποιαδήποτε μονομερής αλλαγή του status quo και χρήση βίας θα μπορούσε να έχει τεράστιες οικονομικές και πολιτικές συνέπειες καθώς και συνέπειες ασφάλειας, σε παγκόσμιο επίπεδο, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη τον πρωταρχικό ρόλο της Ταϊβάν ως προμηθευτή των πιο προηγμένων ημιαγωγών».

Το έγγραφο συνεχίζει: «Η ΕΕ πρέπει να είναι προετοιμασμένη για σενάρια στα οποία οι εντάσεις θα αυξάνονταν σημαντικά. Ο κίνδυνος κλιμάκωσης στα στενά της Ταϊβάν δείχνει ξεκάθαρα την αναγκαιότητα συνεργασίας με τους εταίρους για την αποτροπή της διάβρωσης του status quo προς το συμφέρον όλων».

Περίπου το 90% των προηγμένων ημιαγωγών που εισάγονται στην ΕΕ προέρχονται από την Ταϊβάν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ίδιου του μπλοκ. Ο γίγαντας ημιαγωγών της Ταϊβάν TSMC δέχεται πιέσεις να μεταφέρει ορισμένες από τις κατασκευαστικές του δυνατότητες, αλλά μέχρι στιγμής έχει κινηθεί μόνο προς την κατεύθυνση των δύο υποτιθέμενων παρόχων ασφάλειας της Ταϊβάν – των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας.

Όσον αφορά την Ουκρανία, η ΕΕ δεν δείχνει να ενθουσιάζεται με την τελευταία διπλωματική κίνηση της Κίνας, που χαρακτηρίζεται από την εξαιρετικά καθυστερημένη (πρώτη) τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου Xi Jinping με τον Ουκρανό ομόλογό του Volodymyr Zelenskyy.

«Το κείμενο θέσεων 12 σημείων της Κίνας για την κρίση στην Ουκρανία επιβεβαιώνει τη σταθερά φιλορωσική της στάση», αναφέρει το έγγραφο. «Ο άμεσος διάλογος μεταξύ Κίνας και Ουκρανίας θα ήταν η καλύτερη ευκαιρία για την Κίνα να συμβάλει σε μια δίκαιη πολιτική διευθέτηση», προσθέτει.

«Τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να συνεχίσουν να προειδοποιούν το Πεκίνο να απόσχει από την υποστήριξη της Ρωσίας, μεταξύ άλλων με την παράκαμψη των κυρώσεων που της έχουν επιβληθεί», συνεχίζει το έγγραφο.

Καταλήγει εκφράζοντας απαισιοδοξία όσο αφορά τις προοπτικες εσωτερικής ανάπτυξης της Κίνας, λέγοντας ότι η ασιατική υπερδύναμη «είναι πιθανό να αντιμετωπίσει άνευ προηγουμένου οικονομικές και πολιτικές προκλήσεις στο εσωτερικό», λόγω της επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης και των δημογραφικών αλλαγών.

Πηγή: POLITICO
 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης