Μηνύματα από την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2011, 11:12
Μηνύματα από την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία
Μηνύματα για την επέτειο του Πολυτεχνείου απευθύνουν οι εκπρόσωποι της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας.

«Ό,τι και να πει κανείς για την εξέγερση του Πολυτεχνείου είναι λίγο ή ασήμαντο. Περισσότερα και σημαντικά λέει ο ελληνικός λαός, ιδιαίτερα η νέα γενιά, γιορτάζοντας για 38 ολόκληρα χρόνια με τον ίδιο σεβασμό, με το ίδιο δέος και τον ίδιο ενθουσιασμό, την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου» αναφέρει σε μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Όπως επισημαίνει ο κ. Παπούλιας, «όλοι όσοι τιμούν με αξιοπρέπεια και ειλικρίνεια τη μεγάλη αυτή στιγμή δικαιώνουν τους αγώνες και τις θυσίες εκείνων που δεν φοβήθηκαν να διεκδικήσουν το αδύνατο για λογαριασμό ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας».

«Η επέτειος του Πολυτεχνείου μάς θυμίζει ότι οι κατακτήσεις των παλαιότερων γενεών, και ειδικά του αντιδικτατορικού κινήματος, αποτελούν κληρονομιά που κανείς δεν είχε και δεν έχει δικαίωμα να σπαταλήσει ή να εξευτελίσει» καταλήγει.

Η φετινή επέτειος του Πολυτεχνείου «αποτελεί την καλύτερη αφορμή για τις σημερινές δημιουργικές και πρωτοπόρες δυνάμεις της κοινωνίας μας να κατανοήσουν πόση δύναμη έχουν στα χέρια τους, πόσο πολύ μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα, αν αποφασίσουν να διεκδικήσουν την αλλαγή της χώρας και να συμμετάσχουν σ' αυτή με τρόπο δημοκρατικό και δημιουργικό» σημειώνει στο μήνυμά του ο πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Γιώργος Παπανδρέου.

Τονίζει ακόμη ότι «η λεγόμενη γενιά του Πολυτεχνείου πάλεψε για την ελευθερία και εδραίωσε τη δημοκρατία στη χώρα. Η αντίστοιχη γενιά σήμερα οφείλει να πράξει με την ίδια αυταπάρνηση, για να βγει η Ελλάδα από την κρίση, για να χτίσουμε μια δημιουργική, ανεξάρτητη και δικαιότερη πατρίδα, που θα στηρίζεται στις δικές της και όχι σε δάνειες δυνάμεις».

«Και δεν θα πρέπει να ξεχνούμε ποτέ ότι το διακύβευμα παραμένει πάντα η δημοκρατία» καταλήγει ο κ. Παπανδρέου.

«Φωτεινό παράδειγμα» και «μνήμη που μας ενώνει και μας εμπνέει» χαρακτηρίζει σε μήνυμά της την εξέγερση των νέων και του λαού εναντίον της χούντας η υπουργός Παιδείας. «Σεβασμός στο Πολυτεχνείο σημαίνει πάνω από όλα σεβασμός στην αλήθεια» αναφέρει η κα Διαμαντοπούλου, τονίζοντας ότι «με τις συνθήκες που δημιουργούν εδώ και χρόνια οι εκτός δημοκρατικών ορίων ενέργειες δυναμικών μειοψηφιών δεν έχει απολύτως κανένα νόημα να γίνονται καταθέσεις στεφάνων με τη συνοδεία είτε της αστυνομίας είτε των κομματικών υποστηρικτών».

«Αρνούμαι να συμμετάσχω σε αυτή τη διαδικασία που συνιστά βαθιά προσβολή της ιστορικής μνήμης και μετατρέπει την ουσία και το νόημα της επετείου του Πολυτεχνείου σε θέαμα βίας και εντυπώσεων» προσθέτει, υπογραμμίζοντας ότι αντί στεφάνων «οφείλουμε όλοι να καταθέσουμε αυτή την αλήθεια» και να περιφρουρήσουμε το πραγματικό νόημα και το συμβολισμό του Πολυτεχνείου, απομονώνοντας τις μειοψηφίες.

Με αφορμή την επέτειο, το Κ.Κ.Ε. υπογραμμίζει ότι «είναι επιτακτική ανάγκη το εργατικό λαϊκό κίνημα να υιοθετήσει πιο προωθημένα συνθήματα και στόχους από την εξέγερση του Πολυτεχνείου και του αντιδικτατορικού κινήματος». Ζητεί, σε αυτό το πλαίσιο, να συγκροτηθεί «η λαϊκή συμμαχία της αντεπίθεσης για την ανατροπή της αντιδραστικής αστικής συγκυβέρνησης της πλουτοκρατίας και της Ε.Ε., που οδηγεί τον λαό στη φτώχεια, στην εξαθλίωση».

«Η 17η Νοεμβρίου 1973 σηματοδοτεί την αποφασιστικότητα των νέων ανθρώπων απέναντι σε μία μαλθακή κοινωνία, η οποία δεν αντιστεκόταν με την ενδεδειγμένη μαζικότητα και δριμύτητα απέναντι στο καθεστώς της 21ης Απριλίου» επεσήμανε ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ., Κωστής Αϊβαλιώτης. Πρόσθεσε ότι «οι νέοι άνθρωποι δίδαξαν αυθορμητισμό, αλλά έπεσαν θύματα της προβοκάτσιας που έφερε την 25η Νοεμβρίου, το χειρότερο σκέλος του καθεστώτος εκείνης της εποχής».

Στο δικό του μήνυμα, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι η εξέγερση του 1973 «συνεχίζει να δείχνει τον δρόμο για το πώς ο λαός μπορεί να πιστέψει στις δυνάμεις του, να αμφισβητήσει τη λογική των μονόδρομων και να οργανώσει τις αντιστάσεις ενάντια στην καταπίεση και τον αυταρχισμό».

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2011, 11:26