Δύσκολα αλλά αναγκαία χαρακτήρισε τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, γιατί μέσω αυτών κρίνεται η δυνατότητα της χώρας να μπορεί να δανείζεται.

Παράλληλα, όμως, ο κ. Παπακωνσταντίνου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, λέγοντας πως «ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν μπορεί να κλείνει όλες τις πόρτες. Προφανώς θέλουμε την κοινοτική αλληλεγγύη, αλλά δεν μπορούμε να αποκλείσουμε εντελώς το θέμα του ΔΝΤ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, πάντως, με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα εξαντλείται η λήψη παρόμοιων μέτρων για το 2010, αφού ικανοποιείται το αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για συγκράτηση ή και μείωση του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο.

Ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε ότι τα μέτρα είναι μόνιμου χαρακτήρα και θα ισχύσουν για όσο διάστημα η χώρα παραμένει σε διαδικασία επιτήρησης, προσθέτοντας ότι πιθανές διορθωτικές κινήσεις θα εξεταστούν από την κυβέρνηση μετά την έξοδο της χώρας από τη διαδικασία της επιτήρησης και σε συνδυασμό με το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η περικοπή κατά 30% του επιδόματος αδείας και των δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων επιμερίζει σε όλο το έτος την απώλεια της αγοραστικής δύναμης των δημοσίων υπαλλήλων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφερόμενος στη μείωση κατά 7% των αποδοχών στις ΔΕΚΟ και τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, ο κ. Παπακωνσταντίνου την αιτιολόγησε εξηγώντας ότι έγινε διότι εκεί δεν υπάρχουν επιδόματα για να περικοπούν. Όσο για το ύψος της περικοπής των συντάξεων των συνταξιούχων της ΔΕΗ και του ΟΤΕ, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι είναι θέμα των ταμείων αυτών.

Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, η ύφεση στην Ελλάδα θα είναι μεγαλύτερη από το -0,3% που προβλέπει ο προϋπολογισμός, χωρίς όμως να φθάσει στο ύψος (από -1% έως -2%) που προβλέπουν Ε.Ε., ΕΚΤ και Τράπεζας της Ελλάδας.

Όσο για τα φορολογικά έσοδα του Φεβρουαρίου, αυτά κατά τον υπουργό Οικονομικών είναι κοντά στον στόχο που έχει τεθεί, αλλά δεν τον προσεγγίζουν καθώς υπήρξαν και οι απεργίες των ελεγκτικών μηχανισμών.

Οι περικοπές στο πλαίσιο της εισοδηματικής πολιτικής θα ισχύσουν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου φέτος και θα αφορούν στις μικτές αποδοχές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης