Ναι στη βοήθεια στην Ελλάδα, αλλά με όρους

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2010, 18:34
Ναι στη βοήθεια στην Ελλάδα, αλλά με όρους
Οι ηγέτες των 16 χωρών της ευρωζώνης υποσχέθηκαν σήμερα, καθώς συναντώνται στην άτυπη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, να βοηθήσουν την Ελλάδα ή οποιοδήποτε άλλο μέλος αντιμετωπίζει σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα.

Επέμειναν όμως ότι θα ζητήσουν σε αντάλλαγμα σαρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Ήδη από χθες, ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν είχε δηλώσει ότι οι χώρες της ευρωζώνης σχεδίαζαν να εγκρίνουν μια πιστωτική γραμμή για την Ελλάδα κατά τη σύνοδο κορυφής.

Ταυτόχρονα οι χώρες τόσο της ευρωζώνης όσο και εκτός αυτής προειδοποιούσαν σήμερα ότι οποιοδήποτε πακέτο διάσωσης θα πρέπει να προσφερθεί μόνον στην περίπτωση που η Αθήνα επιτρέψει μια συνολική επιτήρηση των μεταρρυθμίσεών της.

«Πιστεύουμε ότι ο δανεισμός πρέπει να συνδεθεί με την αξιοπιστία της ίδιας της διαδικασίας των μεταρρυθμίσεων», δήλωσε ο Σουηδός πρωθυπουργός Φρέντρικ Ράινφελντ.

Η Σουηδία δεν είναι στη ζώνη του ευρώ.

Στην ίδια γραμμή και ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας, η οποία είναι στην ευρωζώνη, Μάτι Βανχάνεν, τάχθηκε κατά μιας κοινής προσπάθειας διάσωσης, λέγοντας ότι «είναι καλύτερα οι χώρες να αποφασίζουν μόνες τους, επειδή σε αυτή την περίπτωση (...) γνωρίζεις για πόσα πράγματα ευθύνεσαι».

«Δεν υπάρχει λόγος να μιλάμε μόνο για το πρόβλημα χωρίς να γίνονται ουσιαστικές διαρθρωτικές αλλαγές στην ελληνική οικονομία», κατέληξε παράλληλα ο Ράινφελντ.Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2010, 19:54