Ο αυστριακός Τύπος για την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά

Ο αυστριακός Τύπος για την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά
Με ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως αυτή της εφημερίδας Die Presse, η οποία αφιερώνει ένα δίστηλο δημοσίευμα, στην πλειονότητα τους οι αυστριακές εφημερίδες δίνουν σήμερα περιορισμένη δημοσιότητα στην παραίτηση του Νίκου Κοτζιά. Κάποιες από αυτές, είχαν ασχοληθεί με συντομία στις ηλεκτρονικές τους σελίδες, χθες το απόγευμα.

«Η αντιπαράθεση για τη σχέση προς την "Μακεδονία", διχάζει την κυβέρνηση στην Αθήνα», τονίζει η Die Presse, σημειώνοντας πως, εξαιτίας εσωτερικών προστριβών, παραιτήθηκε οργισμένος ο Νίκος Κοτζιάς από το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο αναλαμβάνει τώρα ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, «ο Νίκος Κοτζιάς είχε σημαίνοντα ρόλο στις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ, που θα πρέπει να τερματίσουν τη διαφορά δεκαετιών ως προς το όνομα με έναν συμβιβασμό ο οποίος προβλέπει ότι στο μέλλον η χώρα των δύο εκατομμυρίων κατοίκων θα ονομάζεται "Βόρεια Μακεδονία", και για αυτόν το συμβιβασμό, τον οποίο απορρίπτουν εθνικιστές και στις δύο χώρες, διεξάγεται τώρα συζήτηση στα Κοινοβούλια στην Αθήνα και στα Σκόπια».

Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως, σε σχέση με τη Συμφωνία των Πρεσπών, υπήρξαν έντονες αντεγκλήσεις την Τρίτη ανάμεσα στον κ. Κοτζιά και τον «δεξιο-λαϊκιστή» υπουργό 'Αμυνας Πάνο Καμμένο, «ο οποίος αντιτίθεται στη Συμφωνία και θα την καταψηφίσει στη Βουλή», ενώ ο 67χρονος υπουργός Εξωτερικών «φέρεται να παραιτήθηκε καθώς δεν είχε επαρκή υποστήριξη από τον κ.Τσίπρα».

Η Die Presse παραθέτει τη δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού μετά την αποδοχή από μέρους του της παραίτησης Κοτζιά, και παραπέμπει στο αποτέλεσμα του πρόσφατου δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ και στη διεξαγόμενη στη Βουλή των Σκοπίων συζήτηση για την αλλαγή του ονόματος, για την οποία, όπως παρατηρεί, απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων.

Επισημαίνει ακόμη πως «πίσω από τη διαφορά για το ονοματολογικό, υπάρχει ο φόβος της Αθήνας ότι το γειτονικό κράτος με το όνομα "Μακεδονία" θα μπορούσε να εγείρει εδαφικές αξιώσεις απέναντι στην επαρχία της Μακεδονίας στη Βόρεια Ελλάδα», και πως, «εξαιτίας της αντιπαράθεσης, η Ελλάδα μπλόκαρε έως τώρα μία ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΈ και στο ΝΑΤΟ».

Η εφημερίδα Oberoesterreichische Nachrichten, σε σύντομο δημοσίευμά της, αναφέρει πως «μετά από έντονη αντιπαράθεση στο υπουργικό συμβούλιο ακολούθησε η παραίτηση του Νίκου Κοτζιά από το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο αναλαμβάνει ο αριστερός πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας».

Η εφημερίδα σημειώνει πως είχαν «προηγηθεί έντονες αντεγκλήσεις ανάμεσα στον ανεξάρτητο Νίκο Κοτζιά και τον "δεξιό-λαϊκιστή" υπουργό 'Αμυνας Πάνο Καμμένο, εξαιτίας της συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων για τη διευθέτηση της διαφοράς ως προς το όνομα "Μακεδονία" που διαρκεί εδώ και ένα τέταρτο του αιώνα, ενώ, σύμφωνα με ελληνικά ΜΜΕ, ο Κοτζιάς παραιτήθηκε μη έχοντας επαρκή στήριξη από τον πρωθυπουργό».

Σύντομη αναφορά (σε μονόστηλη είδηση) στην παραίτηση Νίκου Κοτζιά «εξαιτίας της διαφοράς του με τον υπουργό 'Αμυνας Πάνο Καμμένο», στην ανάληψη του υπουργείου Εξωτερικών από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, όπως και στη διεξαγόμενη συζήτηση στη Βουλή των Σκοπίων για την αλλαγή του ονόματος σε «Βόρεια Μακεδονία», κάνει η εφημερίδα Wiener Zeitung.

Αναφορά στην παραίτηση Κοτζιά έκαναν χθες στις ηλεκτρονικές σελίδες τους μερικές αυστριακές εφημερίδες, ενώ η σχετική είδηση είχε παρουσιαστεί στα δελτία ειδήσεων της δημόσιας Αυστριακής Ραδιοφωνίας, όπου τονίζονταν ότι «ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς παραιτήθηκε και η παραίτησή του έγινε δεκτή από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αναλαμβάνει ο ίδιος το υπουργείο Εξωτερικών».

Στις αναφορές αυτές, με πηγή το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), σημειώνονταν πως προχθές ο κ.Κοτζιάς είχε έντονη αντιπαράθεση με τον «δεξιο-λαϊκιστή» υπουργό 'Αμυνας Πάνο Καμμένο εξαιτίας της Συμφωνίας ανάμεσα στην Αθήνα και τα Σκόπια για εξάλειψη της διαφοράς ως προς το όνομα «Μακεδονία», που διαρκεί εδώ και ένα τέταρτο του αιώνα.

Επιπλέον αναφέρονταν πως, σύμφωνα με τον ελληνικό Τύπο, ο οποίος επικαλείται κύκλους του υπουργείου Εξωτερικών, ο Νίκος Κοτζιάς παραιτείται επειδή δεν είχε επαρκή υποστήριξη από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου 2018, 13:48