Μήνυμα προς την Άγκυρα και τα Σκόπια απηύθυνε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, μιλώντας στο επίσημο δείπνο προς τιμήν του, Πρόεδρου της Βουλγαρίας Γκεόργκι Παρβάνωφ, που επισκέπτεται επίσημα την Ελλάδα.

Ο κ. Παπούλιας συνέστησε στην Τουρκία να υλοποιήσει τις συμβατικές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, στη δε ΠΦΔΜ να εγκαταλείψει το ιδεολόγημα του «Μακεδονισμού», γιατί θα έχει υψηλό κόστος για την ίδια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το μήνυμα αποκτά ιδιαίτερη σημασία ενόψει των διεργασιών στην ΕΕ για τις σχέσεις των γειτονικών μας χωρών με την Ένωση.

«Το Δεκέμβριο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κρίνει και κρίνεται. Η Τουρκία οφείλει να υλοποιήσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις. Εάν δεν το πράξει, στοιχειώδης συνέπεια επιβάλει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να λάβει αποφάσεις που δεν θα είναι προσχηματικές».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε τη θέση υπέρ της εντάξεως στην ΕΕ των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά αποσαφήνισε πως «η στήριξη δεν είναι χωρίς προϋποθέσεις»:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η ΠΓΔΜ αποδέχθηκε την υποχρέωση να διαπραγματευτεί για να εξευρεθεί ένα κοινά αποδεκτό, οριστικό όνομα. Σύμφωνα και με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, το όνομα αυτό δεν θα είναι μόνο για διεθνή ή για μερική χρήση. Θα είναι ένα όνομα οριστικό, για όλες τις χρήσεις. Θέλω να είμαι σαφής γιατί η θέση αυτή είναι εθνική. Η εμμονή της κυβέρνησης των Σκοπίων στο ιδεολόγημα του «Μακεδονισμού» θα έχει υψηλό κόστος γι’ αυτό το κράτος. Η μονοπώληση του όρου Μακεδονία και των παραγώγων του στο όνομα του κράτους, της εθνότητας και της γλώσσας δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα της περιοχής. Είναι καταχρηστική. Όσο τα Σκόπια επιμένουν τόσο θα κρατούν την πόρτα του ΝΑΤΟ κλειστή και την ενταξιακή διαδικασία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση παγωμένη», υπογράμμισε ο Κάρολος Παπούλιας.

Ο Κάρολος Παπούλιας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Ρωσία «έχουν δρομολογήσει στενότατη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα».

«Η συνεργασία αυτή εξυπηρετεί τα συμφέροντα μας. Με την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και του αγωγού South Stream, το ενεργειακό κέντρο βάρους στην ευρύτερη περιοχή, μετατοπίζεται προς τις χώρες μας. Το στοίχημα είναι ορατό και εφικτό στο άμεσο μέλλον, τα πολιτικά και οικονομικά οφέλη σαφή. Μπορούμε να καταστούμε βασικοί κόμβοι στη μεταφορά ενέργειας προς την Ευρώπη. Διεθνείς παίκτες στο διεθνή ενεργειακό τομέα», υπογράμμισε.

Τέλος, αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τη βουλγαρική πλευρά για «τη σταθερή και αμέριστη υποστήριξή» της στις προσπάθειες επίτευξης συνολικής λύσης του Κυπριακού.

«Το Κυπριακό παραμένει πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Είναι ένα διεθνές θέμα που επηρεάζει βαθύτατα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Είναι ένα ουσιαστικό πρόσκομμα για τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία. Η Ελλάδα υποστηρίζει μια λύση που θα σέβεται τις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μια λύση ευρωπαϊκή, συμβατή με το κοινοτικό κεκτημένο. Μία λύση με εγγυημένη βιωσιμότητα, χωρίς ξένα στρατεύματα και εποίκους. Που θα περιλαμβάνει την αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων από την Κύπρο. Χωρίς επιδιαιτησία και χρονοδιαγράμματα», κατέληξε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης