Υποψήφια για Γ.Γ. του Συμβουλίου της Ευρώπης η Ντόρα

Υποψήφια για Γ.Γ. του Συμβουλίου της Ευρώπης η Ντόρα
Ανταπόκριση από Στρασβούργο - Νίκος Ρούσσης

Την υποψηφιότητα της Ντόρας Μπακογιάννη για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, που «χηρεύει» τον προσεχή Οκτώβριο, ανακοίνωσε η Επιτροπή Υπουργών του Οργανισμού, μαζί με άλλες τρεις υποψηφιότητες που υποβλήθηκαν από άλλα κράτη-μέλη του Οργανισμού.

Όπως επισήμως ανακοινώθηκε σήμερα, μετά τη λήξη της προθεσμίας για τα κράτη-μέλη, να προτείνουν υποψηφίους για την εκλογή του επόμενου Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Υπουργών έλαβε τις ακόλουθες υποψηφιότητες:

• Didier Reynders, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, υπουργός Άμυνας του Βελγίου

• Andrius Kubilius, πρώην πρωθυπουργός, μέλος της Λιθουανίας

• Ντόρα Μπακογιάννη, πρώην υπουργός Εξωτερικών, βουλευτής της Ελλάδας

• Marija Pejčinović Burić, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κροατίας.

Η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης θα συνομιλήσει χωριστά με τον καθέναν από τους τέσσερις υποψηφίους τον Μάρτιο του 2019 και θα αποφασίσει για έναν τελικό κατάλογο υποψηφίων που θα διαβιβαστεί στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Στη συνέχεια, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση θα προχωρήσει στην εκλογή του επόμενου Γενικού Γραμματέα, που πρόκειται να πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο του 2019. Η εντολή του νέου Γενικού Γραμματέα ξεκινά την 1η Οκτωβρίου 2019.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2019, 11:53