Η μεγαλύτερη δυνατή ανάπτυξη και αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), η αλλαγή ενεργειακού και αναπτυξιακού μοντέλου, μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην καταπολέμηση των ανισοτήτων και την προώθηση της κοινωνικής συνοχής, σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. 

Την επισήμανση αυτή έκανε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, στην ομιλία του στη Διεθνή Διάσκεψη για το ενεργειακό μέλλον του κόσμου, που πραγματοποιείται στο Αμπού Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Κάρολος Παπούλιας περιέγραψε με μελανά χρώματα τη ζοφερή πραγματικότητα στα θέματα του περιβάλλοντος, αναφέρθηκε στην αποτυχία της Διάσκεψης της Κοπεγχάγης για την κλιματική αλλαγή, και υπογράμμισε την αναγκαιότητα προώθησης της πράσινης ανάπτυξης για τη διασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος. 

«Ας μην αφήσουμε αυτή την ευκαιρία, ίσως την τελευταία, να πάει χαμένη», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Κάρολος Παπούλιας τόνισε ότι η αποτυχία της Κοπεγχάγης προσλαμβάνει δραματικές διαστάσεις και συνδέεται με το μοντέλο ανάπτυξης που υιοθετήσαμε και ακολουθήσαμε ως «αναπτυγμένος κόσμος» τα τελευταία χρόνια. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κάτα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πρόκειται για «μοντέλο απληστίας και ασυδοσίας στο όνομα του κέρδους για τους λίγους, μοντέλο υπερκαταναλωτισμού και κατασπατάλησης των φυσικών πόρων, μοντέλο που διευρύνει συνεχώς τις παλιές ανισότητες και δημιουργεί νέες». 

Ωστόσο, επεσήμανε ότι η κάθε κρίση εγκυμονεί και μια ευκαιρία.
 
Και ως τέτοια ευκαιρία, σύμφωνα με τον πρόεδρο Παπούλια, είναι η υιοθέτηση πολιτικών και μέτρων που αφορούν στην προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της ενεργειακής αποδοτικότητας, που μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην έξοδο της παγκόσμιας οικονομίας από την κρίση και στην ταχύτερη ανάκαμψη. 

Σταδιακά, τόνισε, διαμορφώνεται και ένα κοινωνικό κίνημα υπέρ της καθαρής ενέργειας που ωθεί τις πολιτικές ηγεσίες στον δρόμο της πράσινης ανάπτυξης και θύμισε πως η ΕΕ έχει δεσμευθεί να περιορίσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και να ενισχύσει το μερίδιο των ΑΠΕ στην τελική ενεργειακή κατανάλωση, κατά 20% μέχρι το 2020.

Ο Κάρολος Παπούλιας τόνισε πως ο προσανατολισμός και οι προτεραιότητες της Ελλάδας στρέφονται στην Πράσινη Ανάπτυξη, και εξήγησε πως η χώρα μας διαθέτει το ανθρώπινο δυναμικό, διαθέτει τεχνογνωσία για ανάπτυξη ερευνητικών και επιχειρηματικών συνεργασιών στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και διαχείρισης του περιβάλλοντος.

Διαβάστε επίσης:

«Τετ-α-τετ Παπούλια – Ερντογάν στο Αμπού Ντάμπι»
 
«Σαραντάλεπτη συνάντηση Παπούλια – Ερντογάν»

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης