Στην πλήρη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος προχώρησε σήμερα  το Μαξίμου κατά τη διάρκεια του «πρωινού καφέ» και η συζήτηση κατέληξε σε συγκεκριμένα συμπεράσματα που με τη σειρά τους θα στοιχειοθετήσουν την τακτική της κυβέρνησης το αμέσως επόμενο διάστημα. Τα κύρια σημεία της αποτίμησης έχουν ως εξής:

1) Διαπιστώθηκε η συντηρητικοποίηση του εκλογικού σώματος που πιστοποιείται από τις απώλειες στο ΚΚΕ και την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τη συγκέντρωση λιγότερων ψήφων σε απόλυτους αριθμούς από το ΠΑΣΟΚ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

2) Οι ποιοτικές έρευνες (target groups) που έχει στη διάθεσή του το Μαξίμου καταδεικνύουν πως μία σκλήρυνση της πολιτικής σε θέματα ασφαλείας δε θα στοιχίσουν σε διαρροή ψήφων από τη ΝΔ στο ΠΑΣΟΚ, δεδομένου ότι μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα έβλεπε με καλό μάτι την ενίσχυση της καταστολής και μέτρα κατά της μετανάστευσης.

3) Αντιθέτως, η καθυστέρηση στη λήψη μέτρων θα ενίσχυε τις διαρροές ψηφοφόρων από τη ΝΔ στο ΛΑΟΣ.

4) Αυτός είναι ο λόγος που ο Π. Παυλόπουλος ανακοίνωσε σήμερα τα επερχόμενα μέτρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

5) Δε συζητείται τώρα η οποιαδήποτε συνεργασία με το ΛΑΟΣ. Εκτός από λόγους τακτικής (να μην ενισχυθεί περαιτέρω η τάση του Κ. Καρατζαφέρη να ζητά όλο και περισσότερα προαπαιτούμενα, αφού αισθάνεται ενισχυμένος μετεκλογικά) και λόγω της σθεναρής αντίδρασης της Ντόρας Μπακογιάννη στην προοπτική συνεργασίας.

6) Το Μαξίμου ανησυχεί ωστόσο για διαρροή βουλευτών προς το Γ. Καρατζαφέρη. Άλλωστε, οι σημερινές  δηλώσεις του προέδρου του ΛΑΟΣ πως δεν μπορεί να αφήσει άστεγους βουλευτές που έχουν εργασθεί για την παράταξη αποτελεί ένδειξη προθέσεων.

7) Οι βουλευτές που θα αυτομολήσουν, θα ανακοινώσουν την πρόθεσή τους κατά το διάστημα λίγο πριν τις εθνικές εκλογές, διότι δεν επιθυμούν να ταυτίσουν το όνομά τους με κάποιον που θα «ρίξει» την παράταξη.

8) Στόχος είναι η αποδυνάμωση του Γ. Καρατζαφέρη με πολιτικά επιχειρήματα και όχι με συνθηματολογία όπως «καμία συνεργασία με άκρα». Η λέξη «άκρα» εκτιμάται από το Μαξίμου ότι στοίχισε ακριβά και έβλαψε εκλογικά.

9) Ο πρωθυπουργός μεταθέτει τον ανασχηματισμό για λίγο πριν ή λίγο μετά τη ΔΕΘ. Θεωρεί πως «καίει» το χαρτί του ανασχηματισμού, αν τον υλοποιήσει αυτήν τη στιγμή.

10) Άλλωστε, δεν είναι καν σε θέση να μεταθέσει τώρα την Ντόρα Μπακογιάννη, λόγω της άτυπης Συνόδου του ΟΑΣΕ στην Κέρκυρα. Ο κ. Καραμανλής προτίθεται να παραστεί και να συναντηθεί με τη Χίλαρυ Κλίντον και τον υπ. Εξωτερικών της Ρωσίας, κ. Λαβρόφ, ενδεχομένως και με το νέο υπ. Εξωτερικών της Τουρκίας. Ο κ. Καραμανλής πιστεύει πως η παράταση της εκκρεμότητας θα εκτονώσει τις επιθέσεις που δέχεται η υπουργός Εξωτερικών για την υπόθεση Καραβέλα. Ακόμη και στελέχη της αντιπολίτευσης θεωρούν πως η εσωκομματική επίθεση στην Ντόρα Μπακογιάννη διεξάγεται με «ελεεινό τρόπο», όπως λέγεται χαρακτηριστικά.

Εμπλοκή στο «Σκοπιανό»

Α) Η ενίσχυση του Γ. Καρατζαφέρη δεν αφήνει περιθώρια ελιγμών στην κυβέρνηση για τη διαχείριση του «Σκοπιανού». Πρόκειται για αδιέξοδο, αφού ο διαμεσολαβητής, κ. Νίμιτς, έρχεται σύντομα στα Βαλκάνια. Παράλληλα, η άφιξή του θα σηματοδοτήσει την πρώτη, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του από τον Μπαράκ Ομπάμα, εμπλοκή των ΗΠΑ στο ζήτημα της ονομασίας.

Β) Έγκυροι κύκλοι στο υπ. Εξωτερικών και Μαξίμου αναφέρουν πως στη Σύνοδο του ΟΑΣΕ είναι πολύ πιθανόν να υπάρξει και τριμερής συνάντηση Χίλαρυ Κλίντον, Ντόρας Μπακογιάννη και υπ. Εξωτερικών των Σκοπίων, κ. Μιλόσοφσκι. Εκ των πραγμάτων λοιπόν, υφίσταται έντονος προβληματισμός στο Μαξίμου για τα περιθώρια ελιγμών που διαθέτει η κυβέρνηση στο «Σκοπιανό», δεδομένης της πίεσης που ασκείται από το ΛΑΟΣ που πλαγιοκοπεί τη ΝΔ και στο θέμα αυτό, κυρίως στις εκλογικές περιφέρειες του βορρά.

«Χύτρα ταχύτητος» η Κ.Ο.

Σε ανοικτή επίθεση προχωρούν πλέον οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας για τα κακώς κείμενα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του κ. Καράογλου που προσφάτως έχει προσεγγίσει το Δημήτρη Αβραμόπουλο και που υποστηρίζει δημοσίως πως είναι καλύτερη μία αξιοπρεπής ήττα, παρά να σέρνεται η παράταξη πίσω από τους Βατοπεδινούς.

Ο Γιάννης Μανώλης επανήλθε με χαρακτηριστική δήλωση. Υποστηρίζει πως η Νέα Δημοκρατία πρέπει να διαλυθεί και να επανιδρυθεί.

Μεγάλος αριθμός βουλευτών εξοργίστηκε με τις «διαρροές» που καταλογίζουν στο Θ. Ρουσόπουλο, οι οποίες αναφέρουν:

α) Πως δεν είναι διατεθειμένος να αφήσει τους εσωκομματικούς του αντιπάλους να τον χτυπούν και ότι θα αντιδράσει, αφού θεωρεί ότι είναι πολιτικά ζωντανός.

β) Πως δε φταίνε οι Βατοπεδινοί για την ήττα στις ευρωεκλογές, αλλά η Ντόρα Μπακογιάννη με τους χειρισμούς της στο θέμα της Siemens. Στις ίδιες διαρροές συμπεριλαμβάνεται και αναφορά στον Κυριακό Μητσοτάκη και υπενθυμίζεται η εμπλοκή του στην υπόθεση «Siemens» με τον εξοπλισμό του γραφείου του. Παράλληλα, επανέρχεται στο προσκήνιο η σχέση του Μιχάλη Λιαπή με το Χριστοφοράκο της Siemens.

Στα πλαίσια αυτής της υπόθεσης των Βατοπεδινών προσλαμβάνει ιδιαίτερη σημασία η σημερινή δήλωση του Πέτρου Δούκα. Ο πρώην υφυπουργός αναφέρει στο ραδιοσταθμό REAL FM πως, αν η παράταξη νομίζει πως θα την ωφελούσε, δέχεται να μη συμμετέχει σε αυτές τις εθνικές εκλογές. Το μήνυμα είναι σαφές και έχει ως αποδέκτη το Θ. Ρουσόπουλο, αφού και ο Π. Δούκας έχει εκλεγεί με σταυρό, ενώ ο κ. Ρουσόπουλος με τη λίστα βουλευτών Επικρατείας.

Ο σώζων εαυτόν σωθήτω

Το κλίμα στην Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας, ωστόσο, είναι σχεδόν εκρηκτικό, όταν έρχεται η κουβέντα στην προοπτική συνεργασίας της ΝΔ με το ΛΑΟΣ. Πολλοί είναι οι βουλευτές της περιφέρειας που επιζητούν αυτήν τη συνεργασία για λόγους και δικής τους επιβίωσης βεβαίως.

Ως προς τις μεγάλες αστικές περιφέρειες, η κατάσταση χαρακτηρίζεται από απόγνωση. Βουλευτής της Β. Αθηνών δήλωνε σε κατ’ ιδίαν συζήτηση τα εξής αφοπλιστικά: «Στις εθνικές εκλογές η ΝΔ από 17 βουλευτές θα εκλέξει δέκα και μετά βίας έντεκα. Οι πέντε πρώτοι είναι σίγουροι. Οι επόμενοι τρεις είναι σχεδόν σίγουροι. Άρα πρέπει για να εκλεγώ, να βρίσκομαι μεταξύ των τελευταίων δύο. Ο σώζων εαυτόν σωθήτω.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης