«Τι δημοκρατία είναι αυτή που στερεί στον τυφλό, στον κωφό ή στον παραπληγικό το δικαίωμα να ενημερωθεί με κατάλληλο και κατανοητό τρόπο, το δικαίωμα να ψηφίσει ή να είναι υποψήφιος; Είναι μια ανάπηρη δημοκρατία!» τόνισε η ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- GUE/NGL Κωνσταντίνα Κούνεβα στη συζήτηση που έγινε σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου με θέμα τα μέτρα διευκόλυνσης των πολιτών με αναπηρία στη συμμετοχή τους στις ευρωεκλογές.
«Είμαστε το 10% του εκλογικού σώματος», είπε η Κ. Κούνεβα, υπογραμμίζοντας ότι οι ανάπηροι πολίτες ουσιαστικά αποκλείονται από τις ευρωκλογές.
Αφορμή της συζήτησης ήταν η προφορική ερώτηση που είχε καταθέσει πριν μερικούς μήνες η Επιτροπή Αναφορών του ευρωκοινοβουλίου, με την οποία καλούσε την Κομισιόν να πάρει συγκεκριμένα μέτρα, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες με αναπηρία να ψηφίζουν και να είναι υποψήφιοι. Η ερώτηση καλούσε την Κομισιόν να εξασφαλίσει προσβάσιμο ενημερωτικό υλικό για τους αναπήρους, αλλά και προσιτές και κατανοητές διαδικασίες ψηφοφορίας, να λάβει ιδιαίτερη μέριμνα για τα άτομα που μένουν σε ιδρύματα και να ενθαρρυνθούν τα κράτη μέλη να υιοθετήσουν ταχυδρομική ή ηλεκτρονική ψηφοφορία για τα άτομα με αναπηρία που αδυνατούν να μεταβούν στα εκλογικά τμήματα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης