Η επιστροφή της τρόικας

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 8 Οκτωβρίου 2015, 10:03


Ξεκινά σήμερα η προετοιμασία της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και ο έλεγχος της υλοποίησης των οροσήμων (σ.σ.: milestones) που καθόρισε το Eurogroup, από κλιμάκια της τρόικας.

Στο τραπέζι εργασιών της τρόικας τίθενται συνταξιοδοτικό, δημόσια διοίκηση, ιδιωτικοποιήσεις και ενέργεια, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα θα εξεταστούν το δημοσιονομικό, ο προϋπολογισμός και οι τράπεζεςΣυγκεκριμένα, αναμένονται τεχνικά κλιμάκια με ειδίκευση στους τομείς του συνταξιοδοτικού συστήματος, της δημόσιας διοίκησης, των ιδιωτικοποιήσεων και της ενέργειας, τα οποία θα εργαστούν για μία εβδομάδα. Στα μέσα του μήνα θα δώσουν τη «σκυτάλη» σε νέα κλιμάκια, τα οποία θα ασχοληθούν με τα δημοσιονομικά, τον προϋπολογισμό και το τραπεζικό σύστημα.

Ανάλογα με την πρόοδο που θα καταγραφεί, μέσα στον Οκτώβριο θα βρεθούν στην Αθήνα και οι επικεφαλής των τριών θεσμών κ.κ. Ντέκλαν Κοστέλο (Ε.Ε.), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ) και Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) για μια σειρά από αναγνωριστικές επαφές με την ελληνική κυβέρνηση με στόχο την αξιολόγηση της υλοποίησης των μέτρων.Σημειώνεται ότι ο νέος επικεφαλής της Ομάδας Δράσης Μάρτιν Φερβέι βρίσκεται για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα στην Ελλάδα. Τη Δευτέρα είχε επαφές με μέλη της κυβέρνησης στην Αθήνα και την Τρίτη ταξίδεψε στη Λέσβο. Η Κομισιόν ανέθεσε στον κ. Φερβέι τον συντονισμό και για το θέμα του μεταναστευτικού, καθώς αναμένεται να διατεθούν σημαντικά κονδύλια.

Παράλληλα, το Υπουργείο Οικονομικών ζήτησε τη συνδρομή της ομάδας Φερβέι για την εκπόνηση του σχεδίου της φορολογικής μεταρρύθμισης.

Νέο «κύμα» μεταρρυθμίσεων

Μετά την ολοκλήρωση των 48 προαπαιτούμενων, που οδηγούν στην υποδόση των δύο δισ. ευρώ στις 15 Οκτωβρίου (με ή χωρίς νέο πολυνομοσχέδιο), Αθήνα και Βρυξέλλες θα πρέπει να εργαστούν πάνω στην κατανομή των υπόλοιπων ενεργειών έως τις γιορτές.

Και αυτό διότι ο δεύτερος κύκλος των οροσήμων, ο οποίος πρέπει τυπικώς να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, περιλαμβάνει πολλές και μεγάλες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες αναγκαστικά, λόγω έλλειψης χρόνου, θα μεταφερθούν στην ύλη της αξιολόγησης από την τρόικα.

Ο έλεγχος αυτός (review) αναμένεται να αρχίσει στα τέλη Οκτωβρίου και, αν όλα πάνε καλά, θα ολοκληρωθεί στο τέλος Νοεμβρίου, όπως ανέφερε ο επίτροπος Οικονομικών της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί.Τα ανταλλάγματα

Έτσι, μετά τις 15 Οκτωβρίου, η κυβέρνηση καλείται να υλοποιήσει ένα «βουνό» από μνημονιακές δράσεις, οι οποίες θα σφραγίσουν την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης και θα «ξεκλειδώσουν»:

  • την ασφαλή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έως τις 15 Δεκεμβρίου, χωρίς κούρεμα των ανασφάλιστων καταθέσεων, με την εκταμίευση του επιπλέον ποσού των 15 δισ. ευρώ που έχει καθοριστεί για τον σκοπό αυτόν
  • την εκταμίευση του υπόλοιπου ενός δισ. ευρώ που έχει εγκριθεί πολιτικά από το Eurogroup του Αυγούστου αλλά και ενός επιπλέον ποσού, έως πέντε δισ. ευρώ, της νέας δόσης, η οποία θα εκταμιευθεί αν ολοκληρωθεί με επιτυχία η αξιολόγηση - τα ποσά αυτά είναι απαραίτητα για την πληρωμή δόσεων άνω του 1,6 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ το δίμηνο Δεκεμβρίου - Ιανουαρίου, για την τόνωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (άρα και των έργων του ΕΣΠΑ) και την αποπληρωμή μέρους των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους ιδιώτες
  • την ύπαρξη δεσμευτικής διατύπωσης για την αναδιάρθρωση του χρέους στο ανακοινωθέν του Eurogroup της 7ης Δεκεμβρίου ή αργότερα, σε έκτακτη συνεδρίαση μέσα στον ίδιο μήνα.Τα μέτρα-φωτιά

Στα δύσκολα μέτρα της περιόδου αυτής περιλαμβάνονται το κόψιμο του ΕΚΑΣ, αρχικά για το 20% των δικαιούχων την 1η Ιανουαρίου 2016, η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος (ή ισοδύναμου μέτρου) για τις επικουρικές συντάξεις, η μείωση κατά 50% της επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης, η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ (ή κάποιο εναλλακτικό σχέδιο με ισοδύναμο αποτέλεσμα).

Το ΔΝΤ ενδέχεται να ανεβάσει τον λογαριασμό των μέτρων του νέου προϋπολογισμού κατά 1,35 δισ. ευρώ, καθώς προβλέπει διπλάσιο πρωτογενές έλλειμμα για το 2015Επιπλέον, η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για την ολοκλήρωση της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων ότι όλα τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά τις Κυριακές και ότι τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα θα πωλούνται και από τα σούπερ μάρκετ.

Εκτός από τον νέο προϋπολογισμό, η Βουλή θα κληθεί να ψηφίσει το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2016-2019, το οποίο θα περιλαμβάνει νέα μέτρα, τουλάχιστον 3,2 δισ. ευρώ, για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά.

Την ίδια στιγμή, το ΔΝΤ ενδέχεται να ανεβάσει τον λογαριασμό των μέτρων του νέου προϋπολογισμού κατά 1,35 δισ. ευρώ (σ.σ.: εάν θα ληφθούν θα φανεί στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού που θα ανακοινωθεί τον Νοέμβριο), καθώς προβλέπει διπλάσιο πρωτογενές έλλειμμα για εφέτος αλλά και μισό πλεόνασμα από τα συμφωνηθέντα για το 2016.


Διαβάστε επίσης:Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 8 Οκτωβρίου 2015, 10:22