Να τεθεί η ελάφρυνση του χρέους στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα ζήτησε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στην ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ένας θαρραλέος πολιτικός και θέλησε να συμβουλευτεί τον λαό του πριν συμφωνήσει για το πρόγραμμα»Ο κ. Ολάντ απηύθυνε την Πέμπτη μια ιστορική ομιλία στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς είναι η πρώτη φορά από το 1989 που απευθύνονται από κοινού στην Ευρωβουλή ο Γάλλος πρόεδρος και η καγκελάριος της Γερμανίας, με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων από την ενοποίηση της Γερμανίας.

«Εγκαταλείψαμε την Ελλάδα, μια χώρα της οποίας ο πολιτισμός μάς φωτίζει ακόμη. Απαρνηθήκαμε τις ευθύνες μας έναντι της ελληνικής κυβέρνησης. Ελπίζω τώρα να αρχίσουμε να μιλάμε για το χρέος» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Φρανσουά Ολάντ κατά την ομιλία του.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι ένας θαρραλέος πολιτικός και θέλησε να συμβουλευτεί τον λαό του πριν συμφωνήσει για το πρόγραμμα. Τώρα ελπίζω να αρχίσουμε να μιλάμε και για το χρέος» προσέθεσε τονίζοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να απαντήσει στις μεγάλες προκλήσεις που αποτελούν η χρηματοπιστωτική κρίση, η μετεξέλιξή της σε ανθρωπιστική, οι μεταναστευτικές ροές και η τρομοκρατία, με «ευθύνη, αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα», τρεις αρχές που επανέλαβε με έμφαση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας επεσήμανε την ανάγκη να προχωρήσει και άλλο η ενσωμάτωση ΕΕ και ευρωζώνης «γιατί αλλιώς θα πάμε προς τα πίσω και αυτό θα είναι το τέλος της ΕΕ». 

Μείζον θέμα το προσφυγικό

Ολάντ και Μέρκελ βρέθηκαν στο κοινοβούλιο της Ευρώπης και εξέθεσαν τους άξονες της πολιτικής των δύο μεγαλύτερων χωρών της ευρωζώνης για το επόμενο διάστημα. Φυσικά, στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το οξυμένο ζήτημα του προσφυγικού.

Πριν μιλήσουν οι δύο ηγέτες τον λόγο πήρε ο Μάρτιν Σουλτς, πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου, ο οποίος δήλωσε: «Μάθαμε κάτι: αν η Γαλλία και η Γερμανία δεν συνεργάζονται, όλη Ευρώπη υποφέρει». 

Η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πως «είναι δουλειά της Ευρώπης, είναι δουλειά όλου του κόσμου» να σταθεί πάνω από το προσφυγικό.

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ο Ολάντ δήλωσε ότι η Ευρώπη χρειάζεται κοινή φρούρηση των συνόρων της για να προστατευτεί η ζώνη Σένγκεν, ενώ για την κρίση στη Συρία, σημείωσε ότι όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και του Ιράν, θα πρέπει να αναζητήσουν μια πολιτική λύση.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης