Το προσφυγικό, η οικονομική κρίση και η ανεργία. Με φόντο αυτό το τρίπτυχο, που βασανίζει την Ευρώπη, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ μιλούν σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο.

Οι τοποθετήσεις τους αποκτούν μεγάλη συμβολική σημασία, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι έχουν περάσει περισσότερα από 25 χρόνια από την κοινή εμφάνιση του τότε καγκελάριου της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ και του τότε προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Μιτεράν στο Ευρωκοινοβούλιο. Ήταν το 1989, το Τείχος του Βερολίνου είχε μόλις πέσει και στο Ανατολικό Μπλοκ φυσούσε άνεμος αλλαγής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ολάντ και Μέρκελ θα μιλήσουν για δύο ώρες περίπου αναφορικά με την κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά από πρόσκληση του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Διεθνείς αναλυτές χαρακτηρίζουν την παρουσία τους στο συγκεκριμένο ευρωπαϊκό θεσμό ως επιχείρηση επίδειξης της γαλλογερμανικής ενότητας.

Μεγάλα προβλήματα αναζητούν λύση

«Μέσω της κοινής εμφάνισής τους οι Άνγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα καλής συνεργασίας Παρισιού-Βερολίνου για την αντιμετώπιση των προκλήσεων» δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας Γκέοργκ Στράιτερ. Το περιβάλλον του προέδρου Ολάντ κάνει λόγο για μια «ιστορική εμφάνιση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, δηλώνει πως «πρόκειται για ένα πολύ ισχυρό μήνυμα για την αντιμετώπιση της κρίσης». Ο Έλμαρ Μπροκ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ελπίζει πως «οι Μέρκελ και Ολάντ θα παρουσιάσουν μια στρατηγική για το πώς θα ξεπεραστεί η κρίση του προσφυγικού». «Κάτι τέτοιο λείπει μέχρι σήμερα» συμπλήρωσε.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν και πολλοί λόγοι πανηγυρισμών στην Ε.Ε. Το προσφυγικό έχει διχάσει τα κράτη – μέλη της ΕΕ, η ανεργία παραμένει υψηλή και οι συνέπειες από την κρίση στην Ελλάδα δεν είναι πλήρως σαφείς.

Αναγκαίοι συμβιβασμοί

Οι Σοσιαλιστές -η δεύτερη σε μέγεθος κοινοβουλευτική ομάδα-ελπίζουν σε ένα σχέδιο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και σε μια «νέα κοινωνική ατζέντα».

Ευρωβουλευτές πιστεύουν ότι θα γίνουν αναφορές και στο θέμα της εξέλιξης της νομισματικής ένωσης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το θέμα εάν οι δυο ηγέτες θα κάνουν λόγο για τη δημοσιονομική πολιτική.

Πέρα από κάθε συμβολισμό, πάντως, για να υπάρξει μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική θα πρέπει να γίνουν συμβιβασμοί στα μεγάλα θέματα τόσο από το Βερολίνο όσο και από το Παρίσι.

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης
Πηγή: Deutsche Welle | DPA

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης