Σοβαρά νομικά κωλύματα προέκυψαν όσον αφορά στο ζήτημα των αποζημιώσεων συμβούλων του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα κονδύλια που αποφασίστηκε να δοθούν ως ημερήσιες αποζημιώσεις, διανυκτερεύσεις, για αεροπορικά και σιδηροδρομικά εισιτήρια των ιδιωτών συμβούλων, μπορούν να θεωρηθούν «αχρεωστήτως καταβληθέντα»Ως αποτέλεσμα, οι ίδιοι αναμένεται να υποχρεωθούν να επιστρέψουν τις εν λόγω αποζημιώσεις και μάλιστα εντόκως, με επιτόκιο 6%.

Οι σύμβουλοι που έρχονται αντιμέτωποι με τον νόμο είναι έξι, εκ των οποίων η μία είναι η Έλενα Παναρίτη και οι υπόλοιποι πέντε είναι ξένοι υπήκοοι: o Γκλεν Κιμ, o Κιμ Μπράιαν Γιουγιάν, ο Ντάνιλε Μούνβαρ, o Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ και ο Σαμπαγιατί Σορούς.

Σύμφωνα με το «Βήμα» που επικαλείται πηγές του ΥΠΟΙΚ, τα κονδύλια που αποφασίστηκε να δοθούν ως ημερήσιες αποζημιώσεις, διανυκτερεύσεις, για αεροπορικά και σιδηροδρομικά εισιτήρια των ιδιωτών συμβούλων, μπορούν να θεωρηθούν «αχρεωστήτως καταβληθέντα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αναφέρει στέλεχος του υπουργείου, σύμφωνα με τους κανόνες του δημόσιου λογιστικού, καθ’ ότι οι άτυποι ιδιώτες σύμβουλοι δεν έχουν συμβατική σχέση -έστω και άμισθη- με το υπουργείο Οικονομικών, τα χρήματα «οφείλουν να επιστραφούν εντόκως» και μάλιστα με επιτόκιο 6%.

Αναλυτικά οι αποζημιώσεις

Συνολικά 21 αποφάσεις εκδόθηκαν στη «Διαύγεια» -οι περισσότερες φέρουν την υπογραφή του Γιάνη Βαρουφάκη και μερικές του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Αθροιστικά οι εν λόγω αποφάσεις δίνουν αποζημιώσεις για 120 ημέρες απασχόλησης, 69 διανυκτερεύσεις και αριθμό αεροπορικών και σιδηροδρομικών εισιτηρίων.

Οι περισσότερες αποφάσεις αφορούν τον Γκλεν Κιμ (συνολικά εννιά) και σύμφωνα με αυτές λαμβάνει αποζημίωση για 32 ημέρες, 24 διανυκτερεύσεις καθώς και για αεροπορικά και σιδηροδρομικά εισιτήρια.

Για τον Κιμ Μπράιαν Γιουγιάν υπάρχουν έξι αποφάσεις, που αφορούν αποζημίωση για 27 ημέρες, 19 διανυκτερεύσεις και εισιτήρια. Τρεις είναι οι αποφάσεις που αφορούν τον Κολομβιανό, Ντάνιλε Μούνβαρ, για 38 ημέρες απασχόλησης, επτά διανυκτερεύσεις και εισιτήρια.

Ντάνιελ ΜουνεβάρΓια την Έλενα Παναρίτη έχουν εκδοθεί δύο αποφάσεις και αφορούν αποζημίωση για 14 ημέρες, 12 διανυκτερεύσεις και εισιτήρια.

Μια απόφαση υπάρχει για τον Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, που τον αποζημιώνει για επτά ημέρες απασχόλησης, έξι διανυκτερεύσεις και εισιτήρια. Τέλος για τον Ιρανό, Σαμπαγιατί Σόρος, υπάρχει μια απόφαση για δύο ημέρες αποζημίωσης και μια διανυκτέρευση.

Βάσει της σχετικής νομοθεσίας, για να έχουν ισχύ οι συγκεκριμένες δαπάνες απαιτείται η ένταξη των ιδιωτών άτυπων συνεργατών του ΥΠΟΙΚ, στο οργανόγραμμα του υπουργικού γραφείου και η δημοσίευση των ονομάτων τους στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, κάτι που όμως δεν υπάρχει…

Ως εκ τούτου οι σύμβουλοι του πρώην ΥΠΟΙΚ θα κληθούν, ως φαίνεται, να καταβάλλουν ένα… βαρύ τίμημα για τις εν λόγω αποφάσεις.

Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης