Πολιτικό τσουνάμι από τη "λίστα των 36"

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2012, 11:28


Πολιτικό πάταγο έχει προκαλέσει η δημοσιοποίηση από τη zougla.gr της αυθεντικής λίστας με τα 36 ονόματα εκπροσώπων του Κοινοβουλίου που ερευνώνται από το ΣΔΟΕ.

Η ανάρτηση της λίστας με ηχηρά ονόματα της Βουλής, που περιλαμβάνει πρώην και νυν κυβερνητικούς αξιωματούχους, υπουργούς και βουλευτές, αρχηγούς κομμάτων ακόμη και το Ίδρυμα Κωνσταντίνου Καραμανλή, έχει προκαλέσει ευρύτατες αντιδράσεις στην κοινωνία και στο πολιτικό σκηνικό.

Η κωλυσιεργία των διωκτικών Αρχών επί δύο ολόκληρα χρόνια συντελεί στην απαξίωση συνολικά του πολιτικού χώρου, με αποτέλεσμα οι εντυπώσεις που δημιουργούνται από τη δημοσιοποίηση της αυθεντικής λίστας με τα πρόσωπα που ερευνώνται από το ΣΔΟΕ να επικρέμανται επί δικαίους και αδίκους. Mε μία ημέρα καθυστέρηση, η κυβέρνηση, διά του εκπροσώπου της, Σίμου Κεδίκογλου, ενώ για το δημοσίευμα προκάλεσε παρέμβαση του Αρείου Πάγου.

«Η Δικαιοσύνη πρέπει τάχιστα να αποφανθεί ποια πολιτικά πρόσωπα θα παραπεμφθούν για παράνομο πλουτισμό, αλλά και ποια είναι θύματα κακόβουλων καταγγελιών», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, εν μέσω των έντονων αντιδράσεων των προσώπων, τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονται στον κατάλογο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο. «Πρέπει επίσης η Δικαιοσύνη να καταλήξει, όπως άλλωστε επιτάσσει η παραγγελία του οικονομικού Εισαγγελέα, στο ποιος και από πού έκαναν την παράνομη διαρροή εγγράφων», πρόσθεσε ο κ. Κεδίκογλου και κατέληξε: «Ο ελληνικός λαός περιμένει να δει στην πράξη ότι οι θεσμοί λειτουργούν και οι νόμοι εφαρμόζονται».

Η λίστα των 36 έτυχε ευρείας αναπαραγωγής από όλα σχεδόν τα Μ.Μ.Ε., με ελάχιστες εξαιρέσεις, με συνέπεια να προκληθεί σωρεία αντιδράσεων από τα πολιτικά πρόσωπα.

Αξίζει να σημειωθεί και πρέπει να τονιστεί ότι κανείς από τους πολιτικούς που ελέγχονται δεν θεωρείται a priori ένοχος και φυσικά, έως ότου ολοκληρωθεί ο έλεγχος, δεν μπορεί να κατηγορηθεί για έκνομη δραστηριότητα.

H λίστα-φωτιά που δημοσίευσε η Ζούγκλα

Πρόκειται για τη λίστα η οποία βρίσκεται και στη διάθεση των εισαγγελικών Αρχών και δη των εισαγγελέων Οικονομικού Εγκλήματος, οι οποίοι -κατ’ εντολή του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Νίκου Παντελή- εποπτεύουν την έρευνα.

Σε αυτή περιέχονται ονόματα πολιτικών αρχηγών, όπως εκείνο του Πάνου Καμμένου, πρώην πολιτικών αρχηγών όπως του Νίκου Κωνσταντόπουλου, του πρώην δημάρχου Αθηνών και νυν βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Νικήτα Κακλαμάνη. Φιλοξενούνται επίσης τα ονόματα της «παρέας» του Άκη Τσοχατζόπουλου αλλά και εκείνο του πρώην γενικού γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Καρχιμάκη.

Επίσης, υπάρχει και εκείνο του αντιπροέδρου της Βουλής, Αθανάσιου Νάκου, ο οποίος την Πέμπτη αιτήθηκε από τον κ. Πεπόνη επίσπευση των ερευνών. Ο κ. Νάκος φέρεται να ελέγχεται από το ΣΔΟΕ Θεσσαλίας από τον Μάρτιο του 2012.

Τα πολιτικά ονόματα που περιλαμβάνονται στη λίστα αγγίζουν τα 36. Οι έρευνες και οι έλεγχοι πραγματοποιούνται από τις περιφερειακές Διευθύνσεις του ΣΔΟΕ σε Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα, Βόρειο Αιγαίο, Θεσσαλία, από το ΣΔΟΕ Θεσσαλονίκης και από τις κεντρικές υπηρεσίες του Σώματος στην Αθήνα.

Τα ονόματα


- Πάνος Καμμένος, πρόεδρος του κόμματος «Ανεξάρτητοι Έλληνες». Εξετάζεται από το Σ.Δ.Ο.Ε. Στερεάς Ελλάδας και ελέγχεται για την περίοδο που ήταν ακόμα βουλευτής. Η Δίωξη θα προβεί στο άνοιγμα των τραπεζικών του λογαριασμών, καθώς έχει σταλεί εισαγγελική παραγγελία. Ελέγχεται για ακίνητα στην Ιτέα και στο Γαλαξίδι.


- Νικήτας Κακλαμάνης, βουλευτής ΝΔ. Ελέγχεται για την περίοδο που ήταν δήμαρχος Αθηνών. Η έρευνα ξεκίνησε έπειτα από καταγγελία που έφθασε στα γραφεία της Δίωξης τον Ιούνιο του 2012. Η καταγγελία παραπέμπει σε συσχετισμό με προκαταρκτική εξέταση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών για τη διερεύνηση αξιόποινων πράξεων σε δημοτική επιχείρηση ραδιοφωνίας (Αθήνα 9,84) και αφορά σε πόθεν έσχες και παράνομες καταθέσεις στο εξωτερικό. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο έλεγχος δεν έχει ξεκινήσει ακόμα.- Αθανάσιος Νάκος, αντιπρόεδρος της Βουλής. Η έρευνα ξεκίνησε στις 15 Μαρτίου 2012 και ελέγχεται από το Σ.Δ.Ο.Ε. Θεσσαλίας. Ο έλεγχος βρίσκεται στο στάδιο συλλογής στοιχείων.
- Ευάγγελος Μεϊμαράκης, πρόεδρος της Βουλής. Ελέγχεται από το Σ.Δ.Ο.Ε. έπειτα από καταγγελίες που έφθασαν στην υπηρεσία.- Γιώργος Βουλγαράκης, πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης, Πολιτισμού και Εμπορικής Ναυτιλίας. Διενεργείται έλεγχος κατόπιν παραγγελίας του οικονομικού εισαγγελέα που απεστάλη στις 18 Ιουλίου 2012. Πρόκειται να πραγματοποιηθεί άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών του ιδίου και της συζύγου του. Η υπόθεση βρίσκεται σε αρχικό στάδιο.
- Μιχάλης Λιάπης, πρώην υπουργός Μεταφορών και Πολιτισμού. Ελέγχεται κατόπιν καταγγελίας για παράνομο πλουτισμό.- Άρης Σπηλιωτόπουλος, βουλευτής Β’ Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία. Διεξάγεται έλεγχος κατόπιν ανώνυμης καταγγελίας ιδιώτη. Έχουν ζητηθεί στοιχεία για την πηγή των δηλωθέντων εισοδημάτων του από την αρμόδια ΔΟΥ καθώς και στοιχεία για τις κινήσεις των τραπεζικών του λογαριασμών από τα τραπεζικά ιδρύματα.

- Μιχάλης Καρχιμάκης, πρώην γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Έγινε ανώνυμη καταγγελία για παράνομο πλουτισμό, η οποία αναφέρει ότι κατέχει τρία ξενοδοχεία στην Ιεράπετρα, τα οποία, σύμφωνα με την καταγγελία, ίσως να μην είναι στο όνομά του.

- Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, πρώην βουλευτής της ΝΔ. Ελέγχεται για την περίοδο που ήταν υπουργός Άμυνας.

- Νίκος Κωνσταντόπουλος, πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού.
- Ελισάβετ Βόζενμπεργκ, πρώην βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία. Η κα Βόζενμπεργκ
ελέγχεται από το 2010 κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, καθώς υπήρχαν καταγγελίες για φοροδιαφυγή.
- Γιώργος Ορφανός, πρώην βουλευτής Θεσσαλονίκης με τη ΝΔ. Ελέγχεται για την περίοδο που ήταν υφυπουργός Αθλητισμού (2004-2007).

- Μαρίνα Χρυσοβελώνη, βουλευτής Μαγνησίας με τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Ελέγχεται από το Σ.Δ.Ο.Ε. Θεσσαλίας, ενώ η έρευνα βρίσκεται στο στάδιο συλλογής στοιχείων.- Γιάννος Παπαντωνίου, πρώην υπουργός Οικονομικών και Άμυνας με το ΠΑΣΟΚ. Διενεργείται έλεγχος τόσο στον ίδιο όσο και στη σύζυγό του. Η έρευνα ξεκίνησε στο πλαίσιο εκτέλεσης εισαγγελικής παραγγελίας και βρίσκεται σε αναμονή των στοιχείων από τις τράπεζες.
- Αντώνης Μπέζας, βουλευτής Θεσπρωτίας. Ελέγχεται έπειτα από καταγγελία που έφτασε στα γραφεία της Δίωξης.

- Νίκος Ταγάρας, πρώην νομάρχης Κορινθίας και βουλευτής Κορινθίας με τη Νέα Δημοκρατία. Ελέγχεται από το Σ.Δ.Ο.Ε. Πελοποννήσου. Ο έλεγχος ξεκίνησε στις 14 Οκτωβρίου 2011 και βρίσκεται στο στάδιο συλλογής στοιχείων από τις τράπεζες.

- Παναγιώτης Φασούλας, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και δήμαρχος Πειραιά. Ελέγχεται κατόπιν καταγγελιών που έφθασαν στη Δίωξη.

- Ελπίδα Τσουρή, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και υφυπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας. Ελέγχεται από το Σ.Δ.Ο.Ε. Βορείου Αιγαίου για την περίοδο που ήταν βουλευτής.- Φίλιππος Φουντής, υποψήφιος βουλευτής με τους Οικολόγους Πράσινους. Ελέγχεται από το Σ.Δ.Ο.Ε. Θεσσαλίας. Η έρευνα ξεκίνησε στις 23 Απριλίου του 2012 και βρίσκεται στο στάδιο σύνταξης της έκθεσης ελέγχου.


- Αλέξανδρος Βούλγαρης, πρώην βουλευτής Μαγνησίας με το ΠΑΣΟΚ. Ελέγχεται από το Σ.Δ.Ο.Ε. Θεσσαλίας, ενώ η έρευνα βρίσκεται στο στάδιο συλλογής στοιχείων.

- Λεωνίδας Τζάνης, πρώην υφυπουργός εσωτερικών με το ΠΑΣΟΚ. Ελέγχεται από το Σ.Δ.Ο.Ε. Θεσσαλονίκης. Η έρευνα ξεκίνησε στις 31 Μαΐου του 2012 και βρίσκεται στο στάδιο ανοίγματος τραπεζικών λογαριασμών και ανάλυσης του «πόθεν έσχες».


- Ιωάννης Ανθόπουλος, πρώην υφυπουργός Παιδείας με το ΠΑΣΟΚ. Η έρευνα ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2012 και προέκυψε εξαιτίας της εμπλοκής του, ως δικηγόρου, σε διάφορες εταιρείες, για τις οποίες η υπηρεσία διενεργεί ελέγχους στο πλαίσιο συγκεκριμένης έρευνας που διεξάγει. Έχει ζητηθεί ο έλεγχος των τραπεζικών λογαριασμών και η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο συλλογής στοιχείων.


- Αναστάσιος Μαντέλης, πρώην υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών με το ΠΑΣΟΚ. Διενεργήθηκε φορολογικός έλεγχος και έλεγχος των τραπεζικών του λογαριασμών στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης Siemens.

- Ιωάννης Σμπώκος, πρώην γενικός γραμματέας ΥΕΘΑ. Ξεκίνησε έλεγχος κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας.
- Απόστολος Φωτιάδης, πρώην υφυπουργός Οικονομικών με το ΠΑΣΟΚ. Έχει γίνει καταγγελία για παράνομο πλουτισμό. Κατόπιν αυτής εκδόθηκε εντολή έρευνας. Ελέγχονται τα εισοδήματα και οι δαπάνες που έχει πραγματοποιήσει κατά τα έτη 2000-12 καθώς και η περιουσιακή του κατάσταση βάσει των δηλώσεων Ε9 που έχει υποβάλει. Έχουν ζητηθεί στοιχεία και για τις μετακινήσεις των τραπεζικών του λογαριασμών και τα αποτελέσματα αναμένονται.- Φεβρωνία Πατριανάκου, βουλευτής Λακωνίας με τη ΝΔ. Ελέγχεται κατόπιν καταγγελίας προς το Σώμα Επιθεωρητών ΣΕΕΔ. Έχει ζητηθεί άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών από τα τραπεζικά ιδρύματα και τα αποτελέσματα αναμένονται.

- Νικόλαος Ανδριανόπουλος, πρώην γενικός γραμματέας υπουργείου Οικονομικών.- Άκης Τσοχατζόπουλος, πρώην υπουργός Άμυνας.- Φώτης Αρβανίτης, πρώην βουλευτής Φωκίδας με το ΠΑΣΟΚ.

- Δημήτρης Αποστολάκης, πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας επί κυβερνήσεως Κώστα Σημίτη.- Χρήστος Βερελής, πρώην υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών. Ελέγχεται κατόπιν καταγγελιών.- Κωνσταντίνος Λιάσκας, πρώην υπουργός- Χρήστος Ζαχόπουλος, πρώην γενικός γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού επί Νέας Δημοκρατίας.

- Πέτρος Μαντούβαλος, δικηγόρος και πρώην βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία. Ελέγχεται κατόπιν καταγγελίας για παράνομο πλουτισμό.
- Μιχάλης Χαλκίδης, πρώην βουλευτής Ημαθίας με τη Νέα Δημοκρατία και πρώην δήμαρχος Μελίκης. Ελέγχεται ύστερα από καταγγελία για παράνομο πλουτισμό.

- Γιώργος Πατούλης, δήμαρχος Αμαρουσίου. Ελέγχεται κατόπιν καταγγελιών για παράνομο πλουτισμό.
- Ίδρυμα «Καραμανλής Γ. Κωνσταντίνος», κοινωφελές ίδρυμα, το οποίο ελέγχεται για κακοδιαχείριση.

Παρέμβαση Μαυραγάνη για την αποκάλυψη της zougla.gr

«Όταν κάποιος ερευνάται, δεν σημαίνει ότι έχει διαπράξει αδίκημα, πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί» δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης στη Βουλή, με αφορμή τη δημοσιοποίηση των ονομάτων πολιτικών προσώπων που φέρονται να ελέγχονται από το ΣΔΟΕ.

«Δεν σημαίνει ότι όταν γίνεται κάποια έρευνα, το ερευνώμενο πρόσωπο είναι κατά τεκμήριο φοροφυγάς. Όσο διαρκεί η έρευνα, υπάρχει πάντα το τεκμήριο της αθωότητος» τόνισε, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκου Τσούκαλη σχετικά με τη λίστα του ΣΔΟΕ για τα υπό έλεγχο πολιτικά πρόσωπα.

Ο κ. Μαυραγάνης επανέλαβε ότι πρέπει να μπει τέλος στις ατέρμονες έρευνες, καθώς -όπως είπε- «από τη μία υπάρχει σκιά και από την άλλη, όσο χρονίζει μία έρευνα, είναι αμφίβολο το αποτέλεσμά της».

Παρέμβαση Αρείου Πάγου

Τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για τη διαρροή της «λίστας» με τα ονόματα πολιτικών προσώπων που φέρονται να ερευνώνται από το ΣΔΟΕ ζήτησε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες από την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ελένη Ράικου.

Σε έγγραφό του ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός τονίζει ότι από τα σημερινά δημοσιεύματα προκύπτει πως συνεχίζονται οι διαρροές στοιχείων ανακριτικού υλικού, που αφορά «ιδιαιτέρως ευαίσθητες υποθέσεις (υποθέσεις με φερόμενους ως ελεγχόμενους πολιτικούς αξιωματούχους, όπως βουλευτές, πρώην υπουργούς κ.λπ.), διερευνώμενες από το ΣΔΟΕ».

Υπογραμμίζει επίσης ότι «με τον τρόπο αυτό συνεχίζεται η προσβολή βασικών κανόνων που διέπουν την ποινική προδικασία (αρχή της μυστικότητας)».

Προκαταρκτική διέταξε ο Ν. Παντελής

Τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης διέταξε ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης μετά τη δημοσιοποίηση σε διαδικτυακό μέσο ενημέρωσης λίστας με τα ονόματα πολιτικών που φέρονται να ελέγχονται από το ΣΔΟΕ .

Στόχος είναι να εντοπιστούν οι υπάλληλοι που είναι υπαίτιοι για τη διαρροή, καθώς κοινοποιήθηκε υπηρεσιακό έγγραφο που αφορά εν εξελίξει δικαστική έρευνα, αλλά και να αποδοθούν, εφόσον προκύπτουν, ευθύνες για τη δημοσιοποίηση των 36 ονομάτων κατά παράβαση του απορρήτου.

Χαμός στα social media από την αποκάλυψη της Ζούγκλας

Όπως ήταν φυσικό, η είδηση προκάλεσε τον έντονο προβληματισμό των χρηστών του Διαδικτύου. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι αναρτήθηκαν πολλά σχόλια στο Facebook και στο Twitter, ενώ απεστάλησαν και στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της ηλεκτρονικής μας εφημερίδαςEυρεία αναπαραγωγή από εφημερίδες, sites, blog


Τα μεγαλύτερα Μ.Μ.Ε., στην πλειονότητά τους, φιλοξένησαν την αποκάλυψη της zougla.gr στις πρώτες σελίδες των ηλεκτρονικών τους εκδόσεων και στα έντυπα.


(Δίχως κάποια αναφορά στην πηγή)

Το Βήμα:


enikos.gr:


in.gr:


newsbeast.gr:


newsit:


Μικρόψυχοι και μωροί:

Λυπούμαστε για την μικροψυχία που επέδειξε ο ιδιοκτήτης του Newsbomb, καθώς αναπαρήγαγε το δημοσίευμα της zougla.gr με τη λίστα των «36» δίχως να αναφερθεί στην πηγή, ενώ αρκέστηκε στο να επικαλεστεί «δημοσιεύματα».

Τι δήλωσαν στη zougla.gr πολιτικά πρόσωπα που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα


Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, με τον οποίο ήρθε σε επαφή η zougla.gr και ο οποίος βρίσκεται στην Ικαρία, όταν πληροφορήθηκε ότι το όνομά του συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των 36, δήλωσε:

Ο πρώην υπουργός Άμυνας επί κυβέρνησης Καραμανλή, Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, είπε στη zougla.gr:


Η ηλεκτρονική μας εφημερίδα συνομίλησε με τον Άρη Σπηλιωτόπουλο, πρώην υπουργό Παιδείας. Διαβάστε τι ανέφερε:

Άρης Σπηλιωτόπουλος: Δεν νομίζω καν ότι η λίστα είναι πραγματική. Υπάρχουν πολλές μαϊμού λίστες που κυκλοφορούν. Εγώ δεν έχω ποτέ ασχοληθεί… Δεν έχω κάτι να κρύψω. Όλα είναι δηλωμένα στο πόθεν έσχες και στις υπηρεσίες. Δεν έχω και τα πολλά περιουσιακά στοιχεία, μόνο καταθέσεις και ένα σπίτι. Δεν έχω κάτι να φοβάμαι. Έχω μιλήσει με τον υπουργό (σ.σ. Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα) και με διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει τέτοια λίστα.

Δημοσιογράφος: Είναι μαϊμού λέτε;

Άρης Σπηλιωτόπουλος: Ναι, είναι μαϊμού. Εγώ οποιαδήποτε ώρα, δίνω εξουσιοδότηση να ανοιχτούν όλοι μου οι λογαριασμοί σε Ελλάδα, Ελβετία, Γαλλία… και να ελεγχθούν ακόμη και οι λογαριασμοί των συγγενών μου, 1ου, 2ου και 3ου βαθμού. Δεν έχω να φοβηθώ τίποτα.


Ο Μιχάλης Καρχιμάκης, πρώην γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζει ότι η λίστα είναι κατασκευασμένη, τονίζοντας ότι ο ίδιος όχι μόνο δεν έχει να φοβηθεί τίποτα, αλλά απεναντίας ότι «θα τους κυνηγήσει κιόλας», και προσθέτει ότι το μόνο περιουσιακό του στοιχείο είναι το όνομά του:

Ο Απόστολος Φωτιάδης, πρώην υφυπουργός Οικονομικών, δήλωσε:

Γιώργος Πατούλης

«Με έκπληξη πληροφορήθηκα σήμερα απ’ την ιστοσελίδα zougla.gr ότι το ΣΔΟΕ εξετάζει καταγγελία περί αδικαιολόγητης αύξησης της περιουσίας μου.

Ποτέ, βεβαίως, δεν με κάλεσε το ΣΔΟΕ ή όποια άλλη Αρχή για τέτοιο θέμα, ούτε υπήρξε οποιαδήποτε σχετική ενημέρωσή μου.

Δεν γνωρίζω αν η λίστα αυτή που αναρτήθηκε είναι πραγματική, γι’ αυτό σκοπεύω να επισκεφθώ άμεσα τον κ. προϊστάμενο του ΣΔΟΕ, προκειμένου να ενημερωθώ για το τι πραγματικά ισχύει.

Αν πραγματικά το ΣΔΟΕ ελέγχει το πρόσωπό μου, θα θέσω άμεσα στη διάθεσή του κάθε στοιχείο που θα μου ζητηθεί, ενώ επιπλέον θα ζητήσω να επισπευσθεί ο έλεγχος, ώστε να λάμψει η αλήθεια.
Καθαρός ουρανός, αστραπές δεν φοβάται.

Σε κάθε περίπτωση, θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η ακριβής περιουσιακή μου κατάσταση είναι αποτυπωμένη με πλήρη διαφάνεια στα πόθεν έσχες που έχω καταθέσει και είναι στη διάθεση των αρμόδιων ελεγκτικών Αρχών. Είναι προφανές ότι, μόλις τεθεί υπ' όψιν μου συγκεκριμένη καταγγελία, θα δοθεί αμέσως και η κατάλληλη απάντησή μου. Οι κακόβουλες προσπάθειες κάποιων που επιθυμούν διακαώς να ανακόψουν το έργο μου στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στον χώρο της Υγείας θα πέσουν στο κενό».

Γ.Βουλγαράκης

«Διάβασα για την υποτιθέμενη λίστα του ΣΔΟΕ. Θυμίζω ότι τόσο εγώ όσο η σύζυγος μου, έχουμε ήδη ελεγχθεί από το 2011, από ειδικό συνεργείο του ΣΔΟΕ. Ο έλεγχος έχει περατωθεί εδώ και μήνες και το πόρισμα ταυτίζει ΠΛΗΡΩΣ τα εισοδήματα με την περιουσία μου», έγραψε στο twitter ο πρώην υπουργός.

A. Nάκος

«Σε σχέση με την εμπλοκή του ονόματός μου στην κατάσταση των ελεγχόμενων προσώπων από το ΣΔΟΕ, που είδε το φως της δημοσιότητας, επιθυμώ να διευκρινίσω ότι:

Ο κ. Γεώργιος Σαράντης, κάτοικος Βόλου, έχει πολεοδομικές διαφορές με οικοπεδούχο στην πόλη του Βόλου, ο οποίος προτίθεται να αναθέσει την ανέγερση της οικοδομής του σε εταιρεία του υιού μου Σταύρου. Αφού ο κ. Σαράντης εξάντλησε όλα τα νόμιμα μέσα, προκειμένου να εμποδίσει την ανέγερση της οικοδομής και απέτυχε λόγω του αβάσιμου των καταγγελιών του, ενεργώντας εκβιαστικά ή εκδικητικά, κατέθεσε τη συνημμένη καταγγελία στο ΣΔΟΕ, την οποία μάλιστα κοινολόγησε σε εκπομπές του κ. Μάκη Τριανταφυλλόπουλου.

Το ΣΔΟΕ στις 18/5/2012 απέστειλε την καταγγελία στον Πρόεδρο της Βουλής, δι’ υπογραφής διευθυντού του, χωρίς να έχει προηγουμένως ολοκληρώσει την έρευνα, την οποία δικαιούνταν –και όφειλε– να διεξαγάγει και χωρίς να την αποστείλει στον αρμόδιο Εισαγγελέα, προκειμένου αυτός να αποφανθεί για τα περαιτέρω.

Τόσο εγώ όσο και ο υιός μου, εξαιτίας της προβολής του θέματος διά του Τύπου, καταθέσαμε αγωγές για συκοφαντική δυσφήμηση εναντίον του κ. Σαράντη, οι οποίες επρόκειτο να δικαστούν στις 18/9/2012 από το αρμόδιο Πολυμελές Πρωτοδικείο Βόλου. Δυστυχώς, η στάση εργασίας των δικαστικών κατά τη συγκεκριμένη ημέρα μετέθεσε την εκδίκαση των υποθέσεων για τον προσεχή Μάρτιο και συγκεκριμένα για τις 19 Μαρτίου 2013.

Από τη συνημμένη καταγγελία σαφώς προκύπτει ότι αυτή ουδεμία σχέση έχει με τη διενεργούμενη από το ΣΔΟΕ έρευνα για τα πολιτικά πρόσωπα, για την οποία τόσος θόρυβος έχει γίνει, τη δε σοβαρότητα της καταγγελίας μπορεί εύκολα ο οποιοσδήποτε να την αντιληφθεί…

Να σημειωθεί ότι προσωπικά δεν ασκώ επάγγελμα από το 2000.

Παρ' όλα αυτά, προτίθεμαι:

1. Να θέσω την καταγγελία υπ' όψιν της Επιτροπής του άρθρου 21 του ν. 3023/2002 για τον έλεγχο του ''Πόθεν Έσχες'' των πολιτικών προσώπων, προκειμένου αυτή να αποφανθεί αρμοδίως, χωρίς τη δική μου συμμετοχή στις εργασίες της.
2. Να ζητήσω –πλέον όχι ως Πρόεδρος της ως άνω Επιτροπής, αλλά ως πολίτης και βουλευτής– από τον αρμόδιο Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος κ. Γρηγόριο Πεπόνη να διερευνήσει το συντομότερο δυνατό την καταγγελία και να αποφανθεί σχετικά. Προς τούτο έχω αποστείλει ήδη επιστολή προς τον κ. Πεπόνη.
3. Να ζητήσω από τον ίδιο Εισαγγελέα την άσκηση δίωξης, εάν κρίνει ότι υφίσταται θέμα, κατά παντός υπευθύνου, τόσο για τον τρόπο χειρισμού της υπόθεσής μου από το ΣΔΟΕ όσο και κατά του καταγγέλλοντος, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Ουδέποτε έχω αρνηθεί τον έλεγχο από οποιαδήποτε αρμόδια αρχή, θεωρώντας ότι μόνο έτσι διασφαλίζεται η διαφάνεια στον δημόσιο βίο. Αυτό τον έλεγχο ζητώ και τώρα, και μάλιστα άμεσα, προκειμένου να μη μείνει καμία σκιά και να προστατευτεί όχι μόνο η προσωπική μου αξιοπρέπεια αλλά και η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος».

Eλίζα Βόζενμπεργκ

«Σκόπιμη η λίστα! Δηλώνω ρητά ότι ΔΕΝ ελέγχομαι ούτε για πλουτισμό ούτε για τίποτα! Λάσπη σε μένα κύριοι δεν κολλάει! ΟΛΑ ΣΤΟ ΦΩΣ».

Ελπίδα Τσουρή

Σε όλη τη διάρκεια της πολιτικής μου διαδρομής, επέλεξα να απαντώ στις επιθέσεις, τις οποίες δεχόμουν με πολιτικό τρόπο. Φαίνεται ότι κάποιοι εξέλαβαν αυτήν τη στάση μου ως αδυναμία και συνεχίζουν την ίδια τακτική. Τους απαντώ ότι το πάρτι τελείωσε . Άπαντες, όπου κι αν βρίσκονται, όποιοι κι αν είναι, ανώνυμοι ή επώνυμοι, θα πρέπει πλέον αυτοί να εξηγήσουν γιατί έχουν κάνει επάγγελμα τη σπίλωση προσώπων και συνειδήσεων. Θα πρέπει να βγουν από το σκοτάδι και τη λάσπη, όπου κρύβονται, και να μιλήσουν δημόσια.

Ανήκω στους πολιτικούς που κατέβαλαν μεγάλο τίμημα, με τη συμμετοχή τους στα κοινά, επαγγελματικό, οικονομικό και προσωπικό. Σε μια εποχή, λοιπόν, κατά την οποία αγωνίζομαι για να αντιμετωπίσω αυτές τις συνέπειες, το χτύπημα που δέχθηκα, δεν μπορεί και δεν θα μείνει αναπάντητο.

Καλώ και προκαλώ όποιον χρησιμοποίησε τη γκαιμπελική μέθοδο της «ανώνυμης καταγγελίας» να μιλήσει με το όνομά του και να δώσει στη δημοσιότητα όσα στοιχεία διαθέτει.

Επειδή, όμως, δεν περιμένω από τρωκτικά να βγουν στο φως της ημέρας, θα εξαντλήσω όποια δυνατότητα έχω, προκειμένου να αποκαλυφθεί ποιος και γιατί έχει αναλάβει, κρυπτόμενος, την κατασυκοφάντησή μου, ακόμα και σήμερα.

Ήδη, έχω απευθυνθεί, προφορικά και εγγράφως, στις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ επίκειται άμεση προσφυγή στη Δικαιοσύνη. Παράλληλα, θα προσφύγω στις καθ’ ύλην αρμόδιες Ανεξάρτητες Αρχές, προκειμένου να διερευνηθεί πλήρως όλη η εξέλιξη της υπόθεσης, από την « ανώνυμη καταγγελία» έως το Υπουργείο Οικονομικών. Και, τέλος, ασφαλώς και θα ζητήσω τον καταλογισμό ευθυνών, όπου αυτές εντοπιστούν, απ’ όπου κι αν προέρχονται. Με αυτές μου τις ενέργειες, δεν θέλω μόνο να αμυνθώ προσωπικά σε φαινόμενα κανιβαλισμού και ανθρωποφαγίας. Επιδιώκω να στείλω ένα πολύ ηχηρό μήνυμα προς την Πολιτεία, η οποία οφείλει να προστατεύσει όχι τα πρόσωπα, άλλα την ίδια τη λειτουργία των θεσμών και της Δημοκρατίας. Αν δεν το πράξει αυτό τώρα, στην πιο δύσκολη συγκυρία για τη χώρα, ας περιμένουμε τα χειρότερα.

Νικήτας Κακλαμάνης

«Με αφορμή τη χθεσινή δημοσίευση του καταλόγου των προσώπων που ελέγχονται από το ΣΔΟΕ, ως πρώτη κίνηση, δημοσιοποιώ την επιστολή μου προς τον αρμόδιο Υφυπουργό Οικονομικών, κ. Γεώργιο Μαυραγάνη. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο περιττεύει».

Αναλυτικά το κείμενο της επιστολής του Νικήτα Κακλαμάνη στον υφυπουργό Οικονομικών:

«Αθήνα, 28 Σεπτεμβρίου 2012

κ. Γεώργιο Μαυραγάνη
Υφυπουργό Οικονομικών

Αγαπητέ κύριε Υφυπουργέ,

Στον κατάλογο των προσώπων που ελέγχονται από το ΣΔΟΕ -το οποίο πλέον υπάγεται στην αρμοδιότητά σας- αναφέρεται και το όνομά μου, ύστερα από ανώνυμες και παντελώς αστήρικτες καταγγελίες, αφού, εκτός των άλλων, οι καταγγέλλοντες πολίτες (;) προφανώς αγνοούν ότι ο Ραδιοφωνικός Σταθμός 9,84 διοικείται από πρόεδρο και Διοικητικό Συμβούλιο διαπαραταξιακό. Ο εκάστοτε δήμαρχος ουδεμία σχέση έχει με την οικονομική διαχείριση του σταθμού.

Διευκρινίζω ότι όχι μόνο δεν έχω καμία αντίρρηση πλήρους ελέγχου των καταγγελιών, αλλά απαιτώ -το τονίζω, δεν ζητώ, απαιτώ- ταχύτατα πλήρη και σε βάθος έλεγχο, καθώς μόνο έτσι μπορεί να αποκαλυφθεί το μέγεθος της συκοφαντίας και της σκευωρίας σε βάρος μου.

Περαιτέρω, όμως, σας ζητώ, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας πλέον, να με πληροφορήσετε ποιος και γιατί έδωσε στη δημοσιότητα έναν κατάλογο, ο οποίος αφορά έρευνες που είτε δεν έχουν ολοκληρωθεί είτε -όπως στην περίπτωσή μου- δεν έχουν καν αρχίσει, εκτός κι αν με ενημερώσετε ότι τέτοιου είδους ''λίστα'' δεν υπάρχει στην εποπτευόμενη από εσάς υπηρεσία (ΣΔΟΕ) και κατασκευάστηκε κάπου αλλού…

Σας πληροφορώ ότι τα στοιχεία που θα μου κοινοποιήσετε θα τα χρησιμοποιήσω για να στραφώ κατά παντός υπευθύνου, διά της αστικής και ποινικής οδού, ώστε να αποκατασταθεί η νομιμότητα και να κατοχυρωθεί η προστασία της προσωπικότητάς μου.

Κύριε Υφυπουργέ,

Ελπίζω ότι η έγγραφη απάντησή σας, θα φθάσει το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα (01/10/2012), προκειμένου, σε περίπτωση μη απάντησή σας, να προλάβω την κοινοβουλευτική προθεσμία κατάθεσης επίκαιρης ερώτησης (Τετάρτη 03/10/12), κάτι που, όπως είναι φυσικό, και θα πράξω.

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ»

Eυάγγελος Μεϊμαράκης

Επιστολή προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Α. Ρουπακιώτης, απέστειλε ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης προκειμένου να δημοσιοποιηθούν όλα τα στοιχεία που σχετίζονται με τη "λίστα των 36" που δημοσιοποίησε η zougla.gr.

Αναλυτικά:Χρυσή Αυγή

«Να ανοίξουν πάραυτα όλοι οι λογαριασμοί και οι θυρίδες όσων εμπλέκονται στη λίστα του μαύρου χρήματος. Οι κλέφτες και οι απατεώνες δεν έχουν θέση στη Βουλή, αλλά στη φυλακή» είναι το σχόλιο της Χρυσής Αυγής σχετικά με τη λίστα του ΣΔΟΕ που δημοσιοποίησε η zougla.gr με τα πολιτικά πρόσωπα που παρουσιάζουν ύποπτο πλουτισμό.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2012, 16:31