Πρόταση για «ετήσια σύνοδο κορυφής Ελλάδας-ΗΠΑ» με αφορμή τον καθιερωμένο εορτασμό για την επέτειο της ελληνικής ανεξαρτησίας στον Λευκό Οίκο κατέθεσε ο Γιώργος Κουμουτσάκος στον αρμόδιο για τις Ευρωπαϊκές υποθέσεις βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Πάλμερ.

   Κατά τη συνάντηση των δύο ανδρών στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Έλληνας πολιτικός υποστήριξε πως πλέον οι συνθήκες είναι ώριμες για να γίνει το επόμενο μεγάλο βήμα και να «εμπλουτιστεί» με μια πολιτική διάσταση η συγκεκριμένη εκδήλωση. Σύμφωνα με τον κ. Κουμουτσάκο, μια τέτοια ενέργεια θα αντανακλά το αναβαθμισμένο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

   «Αυτή η ετήσια γιορτή να σταθεί η αφορμή για μια ετήσια σύνοδο κορυφής Ελλάδας-ΗΠΑ. Δηλαδή μια συνάντηση του εκάστοτε Έλληνα πρωθυπουργό με τον Αμερικανό πρόεδρο και τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής με την ευκαιρία αυτής της γιορτής. Έτσι θα δώσουμε και πολιτικό περιεχόμενο σε αυτή την γιορτή», σημείωσε χαρακτηριστικά.

   Με δεδομένο ότι βρισκόμαστε μόλις δύο χρόνια πριν από την ιστορική επέτειο των 200 χρόνων της ελληνικής επανάστασης, ο κ. Κουμουτσάκος χαρακτήρισε το 2021 ως μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να δοθεί μεγαλύτερη διάσταση στην εκδήλωση. Μάλιστα πρότεινε να πραγματοποιήσει ομιλία ο Έλληνας πρωθυπουργός σε μια κοινή συνεδρίαση της Βουλής και της Γερουσίας με αντικείμενο την διαχρονική αξία της ελευθερίας. Μια τέτοια κίνηση κρίνεται σημαντική σε συμβολικό επίπεδο, καθώς τα ιδανικά και οι αξίες του αρχαιοελληνικού πολιτισμού είχαν εμπνεύσει σε σημαντικό βαθμό τους πατέρες της αμερικανικής δημοκρατίας. 

   «Αυτό πραγματικά θα είναι κάτι που θα σημαδέψει θετικά την ιστορία των ελληνοαμερικανικών σχέσεων για τις επόμενες δεκαετίες. Θα είναι πραγματικά μια πολύ σημαντική αλλαγή και ουσίας αλλά και σημασιολογίας, αλλά και μια σημαντική συζήτηση γύρω από την ελευθερία που αυτή την εποχή ως έννοια και πολιτική πρακτική βάλλεται ακόμα και από κράτη τα οποία ανήκουν στο ευρύτερο δυτικό σύστημα αξιών. Είναι μια ευκαιρία να ξαναγυρίσει και να ξαναταυτιστεί η έννοια της ελευθερίας με την Ελλάδα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης