Την αντιστροφή του κλίματος και τη διάψευση όσων μιλούσαν για διάσπαση της ευρωζώνης, προβλέψεις που τον περασμένο Μάιο έφτασαν στο αποκορύφωμά τους, περιγράφει σε ανάλυσή του το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Θυμίζοντας τις προβλέψεις και την επιχειρηματολογία επιφανών οικονομολόγων και επιχειρηματιών, όπως αυτές των Π.Κρούγκμαν, Ν.Ρουμπινί, Τζ.Σόρος, στο ρεπορτάζ εξηγούνται οι λόγοι για τους οποίους έπεσαν έξω.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τον Ιούλιο, αναφέρει χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος, επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup αύξησε τις πιθανότητες να εγκαταλείψει η Ελλάδα το ευρώ στο 90%, ορίζοντας μάλιστα ως πιθανή ημερομηνία, την 1η Ιανουαρίου του 2013. «Ωστόσο, κανείς δεν πιστεύει σήμερα ότι επίκειται μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, ή κατάρρευση της ευρωζώνης» υπογραμμίζει και προσθέτει πως «οι προφητείες τους δείχνουν επιπόλαιες, ή στην καλύτερη περίπτωση πρόωρες. Το ευρώ έχει ανακάμψει έναντι του δολαρίου. Οι αποδόσεις των ομολόγων των υπερχρεωμένων χωρών όπως της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Ιταλίας, έχουν υποχωρήσει».

Ως κύρια αιτία της διάψευσης των προβλέψεων ορίζεται από τον αρθρογράφο η πολιτική θέληση της Ευρώπης να διατηρήσει τη συνοχή της. «Εκ των υστέρων, είναι ξεκάθαρο ότι ορισμένοι απλώς υποτίμησαν την πολιτική θέληση στην Ευρώπη να διατηρηθεί η ακεραιότητα της ευρωζώνης, καθώς και τον αντίκτυπο που είχαν στο κλίμα οι αλλαγές πολιτικής στην Ευρώπη το δεύτερο μισό του 2012» τονίζει το Reuters κάνοντας αναφορά στις κινήσεις της ΕΚΤ, στην αλλαγή στάσης της Μέρκελ προς την Ελλάδα, στις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας.

Βεβαίως, οι καταστροφολογικές προβλέψεις δεν σταματούν και μεταθέτουν την καταστροφή για το 2014. Ειδικά για την Ελλάδα ο Ν.Ρουμπινί, γνωστός και ως «Δρ. Καταστροφή» προβλέπει τώρα ότι έως τα τέλη του φθινοπώρου του επόμενου έτους, ο ελληνικός συνασπισμός θα καταρρεύσει και η πιθανότητα εξόδου ίσως επιστρέψει στο τραπέζι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης