Σε διάγγελμά του από το Μέγαρο Μαξίμου, ο Αλέξης Τσίπρας, εξήγγειλε ενίσχυση στους χαμηλοσυνταξιούχους στους οποίους θα καταβληθούν τα κέρδη από τις υπεραποδόσεις των εσόδων και αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά που πλήττονται από το προσφυγικό.

Παραπαίοντας στην κόψη μίας ασταθούς όσο και αδιέξοδης πολιτικής και οικονομικής πορείας σχεδόν δύο χρόνων, ο Αλέξης Τσίπρας υιοθετεί την εμπορική λογική του «marketing-mix» επιχειρώντας να διασώσει όσα σώζονται… υποσχόμενος «δώρα» στους μικροσυνταξιούχους και αναστολή του ΦΠΑ στα νησιά που δέχονται το βάρος της προσφυγικής κρίσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

​Ο πρωθυπουργός έβγαλε από τη φαρέτρα το κλασικό, ισχυρό όπλο της παροχολογίαςΈχοντας φύγει από το Eurogroup της περασμένης Δευτέρας χωρίς να επιτύχει το πέρασμα στην τελική φάση του προγράμματος διάσωσης, έχοντας καταρρεύσει δημοσκοπικά, τόσο η κυβέρνησή του όσο και ο ίδιος προσωπικά και έχοντας μπροστά του την ακανθώδη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, ο πρωθυπουργός έβγαλε από τη φαρέτρα το κλασικό, ισχυρό όπλο της παροχολογίας.

Ο τρόπος που επελέγη να γίνουν οι ανακοινώσεις για τα μέτρα ανακούφισης των ευπαθών ομάδων – με διάγγελμα αμέσως μετά την επιστροφή του από το Ισραήλ – «τύλιξε» την επιχείρηση αντιστροφής του καθόλα αρνητικού κλίματος με κάθε επισημότητα, φούντωσε τα σενάρια περί επικείμενων εκλογών και θύμισε το ξεχασμένο όσο και απαξιωμένο από την ίδια την κυβέρνηση αριστερό αφήγημα περί θεμελίωσης ενός συστήματος προστασίας και στήριξης των αδυνάμων.

Η επιμονή του Μαξίμου να ευαγγελίζεται την «ανάκαμψη» που δεν έρχεται, δεν αποτελεί πλέον «μαξιλαράκι» προστασίας για την κυβέρνηση. Γι αυτό ως ύστατη προσπάθεια απόδρασης από το κρεβάτι του Προκρούστη προκρίθηκε η λύση του χριστουγεννιάτικου μποναμά και της διαρκώς επαναλαμβανόμενης υπόσχεσης από τον Αλέξη Τσίπρα – σε τόνο δραματικό – ότι θα υπάρξει αποκατάσταση των αδικιών μέχρι την οριστική έξοδο από την κρίση και την επιτροπεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι παροχές τις οποίες ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός επιβάλλεται να γίνουν πραγματικότητα και να μην παραμείνουν και αυτές εξαγγελίες προς προσωρινή τέρψιν των κουρασμένων πολιτών και των μακρόπνοων πολιτικών σχεδιασμών της κυβέρνησης.

617 εκατομμύρια ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους

«Η χώρα βρίσκεται μπροστά σε κρίσιμες προκλήσεις, με την Ελλάδα να σηκώνει το μεγάλο βάρος του προσφυγικού, αλλά και της οικονομικής κρίσης, κάτι που έφτασε η ώρα να το αναγνωρίσει εμπράκτως και η Ευρώπη. Η απόφαση του Eurogroup της Δευτέρας είναι εξαιρετικά σημαντική για τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας», τόνισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι «με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα έγινε ένα πρώτο αλλά αποφασιστικό βήμα για την έξοδο της χώρας στις αγορές». Τελικός στόχος, είπε, είναι «η έξοδος από την κρίση και την επιτροπεία, η πρόσβαση στις αγορές».

«Χορηγούμε άμεσα 617 εκατ. ευρώ σε 1.600.000 συνταξιούχους που λαμβάνουν συντάξεις κάτω από 850 ευρώ», ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι όσοι από τους δικαιούχους λαμβάνουν τις μικρότερες συντάξεις θα λάβουν τη μεγαλύτερη ενίσχυση. Κατώτατο ποσό της ενίσχυσης θα είναι τα 300 ευρώ», σημείωσε. 

«Όσο τα περιθώρια της οικονομίας θα διευρύνονται και όσο η οικονομία θα ανακάμπτει, τόσο ευρύτερη θα είναι η αναδιανομή», ανέφερε επίσης ο πρωθυπουργός, τονίζοντας παράλληλα ότι «τη συμφωνία με τους εταίρους μας θα τα τηρήσουμε στο ακέραιο».

«Αποφασίσαμε να αναστείλουμε την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά του βορείου Αιγαίου όσο μαίνεται η προσφυγική κρίση», πρόσθεσε, καταλήγοντας:

«Σε κάθε βήμα της Ελλάδας προς την ανασυγκρότηση, στο μυαλό μας θα είναι πάντα η στήριξη των αδυνάτων και η διόρθωση των αδικιών. Θα βγούμε από την κρίση όρθιοι και δυνατοί».

Πώς θα καταβληθεί το έκτακτο επίδομα

Όπως ανακοινώθηκε από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, το έκτακτο επίδομα για το οποίο δεσμεύτηκε σήμερα συνολικού ύψους 617 εκατ. ευρώ θα μοιραστεί σε 1,6 εκατ. συνταξιούχους (60% επί του συνόλου των συνταξιούχων) με τον ακόλουθο τρόπο:

– Από 500 ευρώ έως 830 ευρώ θα λάβει το 10% των συνταξιούχων (270.000)
– Από 300 ευρώ έως 500 ευρώ θα λάβει το 20% των συνταξιούχων (570.000 )
– Από 300 ευρώ θα λάβει το 30% των συνταξιούχων (750.000).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το ποσό που θα διανεμηθεί θα είναι 4,7 φορές μεγαλύτερο από το ποσό του ΕΚΑΣ που κόπηκε το 2016. Το έκτακτο επίδομα θα καταβληθεί στις 22 Δεκεμβρίου μαζί με τις συντάξεις του Ιανουαρίου (σ.σ. καταβάλλονται νωρίτερα λόγω Χριστουγέννων).

Ποια νησιά γλιτώνουν την αύξηση ΦΠΑ

Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως και τα νησιά της άγονης γραμμής, τα οποία βρίσκονταν αντιμέτωπα με την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ κατά 30%, μετά την προβλεπόμενη κατάργηση του ειδικού καθεστώτος από την 1η Ιανουαρίου 2017, γλιτώνουν τελικά τις σαρωτικές ανατιμήσεις.

Η κατάργηση των εξαιρέσεων στα νησιά του Αιγαίου, όσον αφορά στον ΦΠΑ συμφωνήθηκε με τους δανειστές το 2015 και τέθηκε σε ισχύ σε τρία κύματα.

Από την 1η Οκτωβρίου 2015 αυξήθηκαν οι συντελεστές ΦΠΑ σε Θήρα, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Ρόδο, Σκιάθο ενώ από την 1η Ιουνίου 2016, ακολούθησε η κατάργηση της έκπτωσης για τα νησιά Σύρο, Θάσο, Άνδρο, Τήνο, Κάρπαθο, Μήλο, Σκύρο, Αλόννησο, Κέα, Αντίπαρο και Σίφνο.

Στα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου, στα οποία ίσχυαν μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ, είχε προβλεφθεί η κατάργηση της έκπτωσης από την 1η Ιανουαρίου 2017, η οποία όμως τώρα αναστέλλεται.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης