“Σεβασμός στις κόκκινες γραμμές ή δημοψήφισμα”Ανοιχτό το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος σε περίπτωση που κινδυνεύσουν οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης αφήνει ο αναβαθμισμένος υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος σε νέα συνέντευξη που παραχώρησε.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος σε περίπτωση που κινδυνεύσουν οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης αφήνει ο υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης ΤσακαλώτοςΌπως δήλωσε χαρακτηριστικά, αναφορικά με το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος ή εκλογών, «οι κόκκινες γραμμές πρέπει να υπάρχουν με ό,τι αυτό συνεπάγεται, αν κινδυνεύουν να διαταραχθούν, τον λόγο θα πρέπει να έχει ο λαός, για να παρέμβει και να τις διασφαλίσει». 

Την ίδια ώρα χαρακτήρισε ως λάθος το γεγονός ότι η κυβέρνηση παρέμεινε στην προφορική διαβεβαίωση για χρηματοδότηση στη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, ξεκαθάρισε όμως πως αυτό το λάθος δεν ήταν του κ. Βαρουφάκη ή κάποιου άλλου μεμονωμένα, αλλά όλης της διαπραγματευτικής ομάδας.

Κενό συντονισμού στις διαπραγματεύσεις

Παράλληλα, ο κ. Τσακαλώτος διαπίστωσε πως υπάρχουν δυσλειτουργίες κι ένα κενό συντονισμού, το οποίο προτίθεται να καλύψει με τον νέο του ρόλο, ενώ τόνισε πως η διαπραγμάτευση γίνεται σε πολλά επίπεδα και πως ο υπουργός Οικονομικών παραμένει ο υπεύθυνος της διαπραγμάτευσης.

«Τα σχέδια παραγκωνισμού του Βαρουφάκη υπάρχουν εδώ και καιρό, εκπορεύονται από εχθρικούς προς την κυβέρνηση κύκλους και στην ουσία είναι σχέδια παραγκωνισμού ολόκληρης της κυβέρνησης. Χτυπάν ένα βασικό μέλος της για να χτυπήσουν επί της ουσίας την ίδια» υποστήριξε στις δηλώσεις του προς την εφημερίδα «Επένδυση».

Όσον αφορά τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης, ξεκαθάρισε: «Δεν πρόκειται να πάρουμε επιπλέον υφεσιακά μέτρα που επεκτείνουν τη λιτότητα, όπως για παράδειγμα οι οριζόντιες αυξήσεις των συντελεστών του ΦΠΑ, δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε μειώσεις συντάξεων, δεν πρόκειται να προχωρήσουμε την αποδόμηση των εργασιακών συντάξεων».

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο η Ελλάδα να δανειστεί από τη Ρωσία ή την Κίνα, ο κ. Τσακαλώτος επισήμανε πως ο προσανατολισμός της χώρας δεν έχει αλλάξει.

«Είμαστε στην Ευρώπη και αναζητάμε λύσεις μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Δεν βλέπω το λόγο να σπάσει αυτή η στρατηγική απόφαση, τουλάχιστον όχι από την πλευρά μας. Θεωρώ λοιπόν ότι το πρόβλημα πρέπει να λυθεί εντός Ευρώπης. Οτιδήποτε άλλο θα συνιστά ευκαιριακή και όχι μόνιμη λύση στο κοινό πρόβλημά μας» τόνισε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης:
Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 2 Μαΐου 2015, 15:51