Στο επίκεντρο του διεθνούς Τύπου βρίσκεται η πολιτική απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου να αναδιαρθρώσει την ομάδα διαπραγμάτευσης της Ελλάδας με τους πιστωτές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επιλογή του Μαξίμου να τεθεί «εκτός παιχνιδιού» ο σύμβουλος του Γιάνη Βαρουφάκη, Νίκος Θεοχαράκης και να λάβει τη θέση συντονιστή της πολιτικής ομάδας, ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος, ερμηνεύονται από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ως διακριτικός… παραγκωνισμός του Έλληνα υπουργού Οικονομικών και «κούρεμα» των αρμοδιοτήτων του, έπειτα από τις σκαιότατες επιθέσεις των ομολόγων του στο Eurogroup της Λετονίας.

Ευ. Τσακαλώτος: Mαθαίνουμε από τα λάθη μας και γι’ αυτό κάνουμε βελτιώσεις για να συντονιζόμαστε καλύτεραΑκόμη και οι απογευματινές δηλώσεις του κ. Τσακαλώτου στη Βουλή, ο οποίος είπε ότι «μαθαίνουμε από τα λάθη μας και γι’ αυτό κάνουμε βελτιώσεις για να συντονιζόμαστε καλύτερα», μπορούν να ερμηνευθούν ως έμμεσο «άδειασμα» του κ. Βαρουφάκη.

Προκληθείς από τον βουλευτή της ΝΔ Άδ. Γεωργιάδη, ο οποίος σχολίασε ότι «η αγορά εκλαμβάνει ως τρομερά θετικό νέο ότι τη διαπραγμάτευση δεν θα την έχει ο Βαρουφάκης», ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «μόνο όταν δεν διαπραγματεύεσαι, δεν κάνεις λάθη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Εσείς ήσασταν από την ίδια πλευρά, εμείς μαθαίνουμε από τα λάθη και ξέρει ο λαός, γι αυτό μας εμπιστεύεται, ότι του λέμε την αλήθεια», πρόσθεσε ο κ. Τσακαλώτος και συμπλήρωσε: «Ο λαός είναι σίγουρος ότι θα τους λέμε την αλήθεια και όταν πάμε καλά και όταν δεν πάμε». Ενώ κατέληξε: «Και επειδή μαθαίνουμε από τα λάθη μας κάνουμε συνεχώς βελτιώσεις για να συντονιζόμαστε καλύτερα».

Σημειώνεται ότι οι εξελίξεις αυτές σημειώνονται παράλληλα με τη συνεδρίαση του Brussels Group, η οποία πραγματοποιείται αυτή την ώρα μέσω τηλεδιάσκεψης.

«Η Ελλάδα “χαλιναγωγεί” τον Γ. Βαρουφάκη, μετά από τρεις μήνες συνομιλιών»

Το πρακτορείο Bloomberg, σε δημοσίευμά του υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα έκοψε τα φτερά του Βαρουφάκη» αναφέρει ότι η χώρα ανασχημάτισε την διαπραγματευτική της ομάδα, «χαλιναγωγώντας» τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, μετά από τρεις μήνες συνομιλιών με τους πιστωτές που απέτυχαν να «ξεκλειδώσουν» τη βοήθεια και έπειτα από μία συνάντηση που είχε με τους ομολόγους του στην ευρωζώνη η οποία είχε πικρή κατάληξη.

«Αυτή η κίνηση τετραγωνίζει τον κύκλο, διότι δεν φαίνεται ότι ο Αλ. Τσίπρας παραδίδεται απολύοντας τον Βαρουφάκη, αλλά σε κάποιο βαθμό έχει το ίδιο αποτέλεσμα» σχολιάζει ο Μιχάλης Μιχαηλίδης, στρατηγικός αναλυτής στη Royal Bank of Scotland.

«Δεν αλλάξει τα ζητήματα, αλλά με δεδομένη την διαπροσωπική φύση του Eurogroup, και εφόσον οι υπουργοί Οικονομικών εξακολουθούν να είναι υπεύθυνοι, είναι σημαντικό».

«Οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης έχουν σπαταλήσει αρκετό πολύτιμο χρόνο, και έχουν χάσει πάρα πολλούς από τους φίλους της Ελλάδας στο εξωτερικό» αναφέρει στο Bloomberg o Γιώργος Παγουλάτος, καθηγητής Πολιτικής και Οικονομικής Επιστήμης στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Ένας επείγον ανασχηματισμός ήταν αναγκαίος, για τον εξορθολογισμό των διαπραγματεύσεων και να εμφανίσει μία ομάδα που μπορεί να απολαύσει μεγαλύτερη αξιοπιστία στα μάτια των εταίρων» δήλωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι η ανακοίνωση του ανασχηματισμού ήταν προς τη θετική κατεύθυνση.

Οι Έλληνες είναι απολύτως ξεκάθαροι ότι επιθυμούν να παραμείνουν στο ευρώ» αναφέρει ο Αριστείδης Χατζής, αναπληρωτής καθηγητής δικαίου και οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Κατανοούν ότι αυτό θα απαιτήσει σκληρούς συμβιβασμούς, ακόμη και λιτότητα».

Reuters: Ο Βαρουφάκης έχει εξοργίσει με το «στιλ» του

Την ίδια στιγμή, το Reuters αναφέρει σε δημοσίευμά του για την συγκεκριμένη είδηση, ότι ο Γ. Βαρουφάκης, ένας οικονομολόγος που τάσσεται κατά της λιτότητας και που έχει εξοργίσει τους ομολόγους του με το «στιλ» του, αντιμετωπίζει εκκλήσεις να παραιτηθεί ύστερα από τη συνεδρίαση του Eurogroup στη Ρίγα, απομονωμένος και με άδεια χέρια, την ώρα που η Αθήνα παλεύει να αποφύγει την χρεοκοπία.

Όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, επικαλούμενο κυβερνητικό αξιωματούχο, ο Αλ. Τσίπρας και υψηλόβαθμοι συνεργάτες του, εξέφρασαν την υποστήριξή τους για τον Γ. Βαρουφάκη σε μια συνάντησή τους την Κυριακή και συμφώνησαν ο υπουργός Οικονομικών να εποπτεύει μια νέα ομάδα που διαπραγματεύεται τη συμφωνία των μεταρρυθμίσεων με τους πιστωτές.

Το Reuters αναφέρει ότι οι τελευταίες εξελίξεις υποδηλώνουν ότι ο Αλ. Τσίπρας εντείνει τις προσπάθειες επίτευξης μιας συμφωνίας με τους πιστωτέςΑλλά ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ένας οικονομολόγος τον οποίο συμπαθούν αξιωματούχοι που εκπροσωπούν τους πιστωτές, και ο οποίος ορίστηκε συντονιστής της ομάδας, σύμφωνα με τον αξιωματούχο της ελληνικής κυβέρνησης, προήχθη από την θέση του και του δόθηκε πιο ενεργός ρόλος στις διαπραγματεύσεις.

Το Reuters αναφέρει ότι οι τελευταίες εξελίξεις υποδηλώνουν ότι ο Αλ. Τσίπρας εντείνει τις προσπάθειες επίτευξης μιας συμφωνίας με τους πιστωτές για να «ξεκλειδώσει» βοήθεια έτσι ώστε η Ελλάδα να αποφύγει μια στάση πληρωμών ή μια εθνική χρεοκοπία.

«Η συνεδρίαση του Eurogroup στη Ρίγα, εμφάνισε ότι ο Γ. Βαρουφάκης ήταν λίγο-πολύ απομονωμένος και φαίνεται ότι ο Αλ. Τσίπρας το κατάλαβε αυτό. Η αγορά είναι ελαφρώς ανακουφισμένη, ότι η επιρροή του έχει μειωθεί» αναφέρει ο Felix Herrmann, αναλυτής της DZ Bank.

FT: Ο Τσίπρας παραμερίζει τον Βαρουφάκη

«Ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας που μιλά «έξω από τα δόντια» παραμερίστηκε από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, μετά από άκαρπες διαπραγματεύσεις τριών μηνών, όπου περιλαμβάνεται και η πολύ σκληρή συνεδρίαση του Eurogroup της περασμένης Παρασκευής. Το Χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα ενισχύθηκε, αντιδρώντας στην είδηση ότι τον συντονισμό των διαπραγματεύσεων αναλαμβάνει ο βρετανο-τραφής οικονομολόγος Ευκλείδης Τσακαλώτος».

Με τις δύο αυτές προτάσεις, η οικονομική εφημερίδα «Financial Times» συνοψίζει τις σημερινές κινήσεις του Αλ. Τσίπρα, ενώ στο ρεπορτάζ επίσης επισημαίνεται ότι η κίνηση αυτή ήρθε μετά την θυελλώδη συνεδρίαση στη Ρίγα της Λετονίας, όπου ο κ. Βαρουφάκης κατηγορήθηκε από τους ευρωπαίους συναδέλφους του ότι «χάνει χρόνο».

Οι FT σημείωνουν επίσης, ότι οι ανακατατάξεις αυτές από τον Αλέξη Τσίπρα υποδηλώνουν και πως είναι έτοιμος να κάνει συμβιβασμούς με τους πιστωτές, καθώς η Ελλάδα πασχίζει να συγκεντρώσει ένα δισ. ευρώ για να πληρώσει συντάξεις και μισθούς αυτό το μήνα.

«Πρόκειται για μια θετική εξέλιξη για την πιθανότητα συμφωνίας» τονίζει ο Μουχτάμπα Ραχμάν, αναλυτής ρίσκου στο Eurasia Group. «Ο Βαρουφάκης ήταν το μεγαλύτερο εμπόδιο για μια συμφωνία με την Ελλάδα. Η σχέση του με τον Τσίπρα και η θέληση του Τσίπρα να τον αφήνει ελεύθερο ήταν το κεντρικό ερώτημα στο οποίο εστίαζαν οι επενδυτές», προσθέτει.

Το δημοσίευμα εστιάζει στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, που πλέον αναλαμβάνει κεντρικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, περιορίζοντας το ρόλο του κ. Βαρουφάκη και επισημαίνεται πως πρόκειται για έναν οικονομολόγο που έχει σπουδάσει στην Οξφόρδη.

Ο Γιώργος Χουλιαράκης, αναφέρουν οι FT, επέστρεψε από το πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ για να αναλάβει τον συντονισμό του συμβουλίου των οικονομολόγων της Ελλάδας και θα είναι πλέον αυτός που θα χειρίζεται τις καθημερινές διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες. Θεωρείται πιο μετριοπαθής από τον προκάτοχό του Νίκο Θεοχαράκη συνεργάτη του Γιάνη Βαρουφάκη που επίσης δέχθηκε πυρά από τους ευρωπαίους υπουργούς οικονομικών, επισημαίνεται στο ρεπορτάζ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης