Σχεδόν 25 χρόνια μετά την «αμαρτωλή» σύμβαση του ΟΤΕ με τη Siemens, γύρω από την οποία φέρεται ότι να διακινήθηκαν «μίζες» από τα  «μαύρα ταμεία» του γερμανικού κολοσσού, ξεκινά στις 3 Σεπτεμβρίου  2021, η δίκη σε δεύτερο βαθμό δεκάδων κατηγορουμένων για την υπόθεση  αυτή.

Η δίκη για την επίμαχη σύμβαση ψηφιοποίησης των κέντρων του ΟΤΕ με τη Siemens,  προσδιορίστηκε να αρχίσει ενώπιον  του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, υπό τον ορατό ωστόσο  κίνδυνο της παραγραφής για πολλούς εκ των κατηγορουμένων. Αιτία, οι αλλαγές του Ποινικού Κώδικα, τον Ιούλιο του 2019 και η μετατροπή της δωροδοκίας σε πλημμέλημα για τους κατηγορούμενους υπαλλήλους του ΟΤΕ, οι οποίοι δεν εμπίπτουν στην έννοια του δημοσίου υπαλλήλου, γεγονός που οδηγεί σε παραγραφή μεγάλου μέρους του κατηγορητηρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρωτοδίκως, το Νοέμβριο του 2019,  μετά από ακροαματική διαδικασία που διήρκησε περίπου 2 χρόνια, καταδικάστηκαν 22 από τους 54 κατηγορουμένους,  μεταξύ των οποίων τα πρώην στελέχη της Siemens Hellas, Μιχάλης Χριστοφοράκος, Χρήστος Καραβέλας, Πρόδρομος Μαυρίδης και τα πρώην στελέχη της Siemens Γερμανίας, Χάϊνριχ Φον Πίρερ, Μίκαελ Κουτσενρόιτερ, Ράιχαντ Σίκατζεκ για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατ’ επάγγελμα. Οι ποινές που επέβαλε το δικαστήριο σε συνολικά 11 πρώην στελέχη της γερμανικής εταιρείας και της θυγατρικής της στην Ελλάδα αλλά και σε έξι πρώην στελέχη του ΟΤΕ ήταν από 7 έως 15 χρόνια κάθειρξη.

Μεταξύ των προσώπων που απαλλάχθηκαν είναι και το άλλοτε ισχυρό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Θόδωρος Τσουκάτος ο οποίος βρέθηκε στο εδώλιο για την υπόθεση του 1 εκατομμυρίου μάρκων που ,κατά την δικογραφία, κατευθύνθηκαν σε στελέχη του ΟΤΕ. Τόσο η Εισαγγελέας όσο και το δικαστήριο με την απόφαση τους ,αποδέχθηκαν τον εξαρχής ισχυρισμό του κ. Τσουκάτου, πως τα χρήματα κατευθύνθηκαν στα ταμεία του κόμματος. Έτσι ο πολιτικός ,που του είχε αποδοθεί η κατηγορία της συνέργειας σε δωροδοκία υπαλλήλων, απαλλάχθηκε .

Στην  επίμαχη υπόθεση πάντως οι κατηγορούμενοι αρχικά έφταναν τους 64 αλλά κατά τη διάρκεια της πολυετούς έρευνας έφυγαν από τη ζωή οι 10 από αυτούς. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης