«Σύγκλιση με την τρόικα, αλλά δεν έχει κλείσει καμία ενότητα»

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 16 Μαρτίου 2014, 21:59
«Σύγκλιση με την τρόικα, αλλά δεν έχει κλείσει καμία ενότητα»
Στη συνολική διαπραγμάτευση με την τρόικα παραπέμπονται τα επιμέρους ανοικτά ζητήματα των υπουργείων. Αυτό προέκυψε από υψηλόβαθμα στελέχη των Υπουργείων Οικονομικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ανάπτυξης, σύμφωνα, επίσης, με τους οποίους «υπάρχει μεν σύγκλιση, αλλά δεν έχει κλείσει καμία ενότητα». Προσθέτουν, δε, ότι «θα δουλέψουμε αρκετές ώρες σήμερα, μπορεί να συνεχίσουμε και αύριο».

Ειδικότερα, οι επικεφαλής της τρόικας απέστειλαν το μεσημέρι της Κυριακής στην ελληνική πλευρά ένα επικαιροποιημένο κείμενο με τις θέσεις τους, το οποίο συζητείται στο Υπουργείο Οικονομικών με τους εκπροσώπους των δανειστών, με τη συμμετοχή -κατά διαστήματα- των υπουργών Εργασίας, Ανάπτυξης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Από τις έως τώρα διαπραγματεύσεις προκύπτουν τα εξής:

- Στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης παραμένει ανοικτό το ζήτημα των απολύσεων στο Δημόσιο για το 2015. Δεν υπάρχουν οριζόντιες μισθολογικές περικοπές, αλλά θέμα εξορθολογισμού των πρόσθετων αμοιβών.

- Στο Υπουργείο Ανάπτυξης ανοικτά παραμένουν τα ζητήματα του γάλακτος, των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, των φαρμακείων, αλλά και παρεμβάσεις στις μεταφορές (π.χ. ΚΤΕΛ, τουριστικά λεωφορεία). Συμφωνία υπήρξε στο θέμα των εμπορικών μισθώσεων, με την τρόικα να δέχεται το πλαίσιο που πρόσφατα ψηφίστηκε από την ελληνική πλευρά.

- Στο Υπουργείο Οικονομικών, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων παραμένουν, μεταξύ άλλων, η διανομή του κοινωνικού μερίσματος (σχετίζεται άμεσα με το κλείσιμο του 2013 και την πορεία του 2014, με την ελληνική πλευρά να αναφέρει ότι «καταθέσαμε ένα πολύ έξυπνα διατυπωμένο σχέδιο, δεν θα πάμε σε μονομερή προώθηση»), το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των οφειλών φορέων του Δημοσίου στη ΔΕΗ, οι φόροι υπέρ τρίτων και η προσαρμογή της οικονομίας μετά τη λήξη του μνημονίου.

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 16 Μαρτίου 2014, 22:06