Συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 8 Οκτωβρίου 2015, 13:26
Συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ
Συνεδριάζει σήμερα, στις 17,30, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, πιθανότατα υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να ολοκληρώσει την επεξεργασία της εισήγησης προς την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος που θα πραγματοποιηθεί το προσεχές Σαββατοκύριακο.

Η εισήγηση θα περιλαμβάνει την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και τις προτάσεις για τον προγραμματισμό της δράσης του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει του συνεδρίου.

Ως προς τον χρόνο διεξαγωγής του συνεδρίου υπάρχει η αρχική πρόταση να γίνει την άνοιξη, αλλά έχουν γίνει και δεύτερες σκέψεις, που σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται να επικρατούν, να διεξαχθεί νωρίτερα, περί τα τέλη Ιανουαρίου. Η ακριβής ημερομηνία αναμένεται να αποφασιστεί από την Κεντρική Επιτροπή.

Η Κεντρική Επιτροπή αναμένεται να εκλέξει γενικό γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, πιθανόν τον Παναγιώτη Ρήγα, και νέα Πολιτική Γραμματεία, που θα οδηγήσουν το κόμμα στο συνέδριο.

Ως προς τη στελέχωση της Πολιτικής Γραμματείας υπάρχει προβληματισμός αν θα πρέπει να συμμετέχουν υπουργοί και αν η συμμετοχή τους μπορεί να επιδράσει θετικά ή αρνητικά στην αποτελεσματική λειτουργία του κομματικού οργάνου.

Πολιτικός στόχος του Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με κομματικές πηγές, είναι να επανασυσπειρωθούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό οι οργανωμένες δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο πλαίσιο αυτής της στόχευσης, οι ίδιες πηγές θεωρούν πιθανό μέλη του κόμματος που αποχώρησαν με τη διάσπαση να επιστρέψουν στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτό προϋποθέτει πρόσκληση για κοινή δράση και σχέδιο κομματικής ανασυγκρότησης, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να ξαναγίνει ελκυστικός, κυρίως στη νέα γενιά.

Ως προς τη διατήρηση των ιδεολογικών τάσεων, οι ίδιες κομματικές πηγές, επισημαίνουν ότι δεν έχει ουσιαστικό νόημα η συζήτηση περί κατάργησής τους. Πρώτον, γιατί οι ιδεολογικές τάσεις αποτελούν ένα κομματικό κεκτημένο για τον ΣΥΡΙΖΑ και δεύτερον, γιατί ακόμη κι αν καταργηθούν επίσημα, δεν θα καταργηθούν οι ομαδοποιήσεις και οι ιδεολογικοί χώροι, όπως συμβαίνει σε όλα τα κόμματα παγκοσμίως.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 8 Οκτωβρίου 2015, 13:32