Της Άντζελας Πεΐτση

Το «μεγάλο» θέμα της διαπραγμάτευσης μεταξύ των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης, αφορά σε νέες μειώσεις των συντάξεων με κατάργηση ή σταδιακή περικοπή της «προσωπικής διαφοράς» από τον επανυπολογισμό τους, που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου. Από τη μεριά του, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποστηρίζει πως – σε βάθος πενταετίας- από την κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς», σταδιακά θα προκύψει δημοσιονομικό όφελος που κυμαίνεται περίπου από το 0,75% έως και 1% του ΑΕΠ. Δηλαδή, εκτιμάει, πως θα υπάρξει εξοικονόμηση πόρων οι οποίοι θα κυμαίνονται από 1,4 δισ. ευρώ έως και 1,8 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια στιγμή, ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μετά το Ecofin της προηγούμενης Τρίτης, είπε πως κατανοεί ότι για πολιτικούς λόγους η Ελλάδα δεν μπορεί να προχωρήσει σε νέες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αργότερα. Οι δηλώσεις αυτές σε άμεση ερμηνεία σημαίνουν πως «οι συντάξεις θα κοπούν έτσι κι αλλιώς».

Το zougla.gr κατέγραψε για το θέμα των «ενδεχόμενων» νέων περικοπών στις συντάξεις, τις απόψεις των συνταξιούχων. Από ό,τι φάνηκε, είναι πολύ σκληροί για να αφανιστούν και σκληραίνουν ολοένα και περισσότερο την αντίδρασή τους. Συγκεκριμένα, στις 7 Απριλίου 2017, εκδικάζεται στο ΣτΕ η προσφυγή που άσκησαν κατά του νόμου Κατρούγκαλου ενώ καθημερινά πραγματοποιούν ενημερωτικές συγκεντρώσεις και ήδη έχουν προγραμματίσει 30 σε όλη την ελληνική επικράτεια. Μάλιστα, όπως δήλωσαν στο zougla.gr, είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις αντιδράσεις τους, με δυναμικές κινητοποιήσεις.

ΕΝΔΙΣΥ: Προσφυγή στο ΣτΕ κατά του Νόμου Κατρούγκαλου

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας έχει προσφύγει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων κατά του νόμου Κατρούγκαλου και συγκεκριμένα, για τον επανυπολογισμό της κύριας σύνταξης, των επικουρικών συντάξεων και των περικοπές που έχουν επιβληθεί στις συντάξεις. Η υπόθεση εκδικάζεται στις 7/4/2017.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για το θέμα μίλησε στο zougla.gr, o Πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων, Νίκος Χατζόπουλος: «Οι Θεσμοί μαζί με την Κυβέρνηση προχωράνε στην κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» που θα γίνει άμεσα και δεν θα σταματήσει «εκεί» το όλο σκηνικό των περικοπών. Μετά από αυτό, θα μας ζητάνε να πληρώνουμε για τις συντάξεις μας», είπε με ιδιαίτερα επικριτική διάθεση και δήλωσε: «Στις 7 Απριλίου 2017, στις 9:30 το πρωί, δικάζεται στην Ολομέλεια του ΣτΕ, η προσφυγή που έχουμε κάνει κατά του νόμου Κατρούγκαλου. Καλούμε όλους τους συνταξιούχους, όλων των ταμείων να βρίσκονται εκεί».

Συνταξιούχοι του ΙΚΑ

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδος ΙΚΑ και Επικουρικών Ταμείων Μισθωτών, Δήμος Καμπούρης, υπογράμμισε: «Οι περικοπές αυτές που έρχονται, πάνω στις προηγούμενες, έχουν ισοπεδώσει κυριολεκτικά τις συντάξεις μας. Τις έχουν κάνει προνοιακά βοηθήματα και μιλάμε για συντάξεις που τις πληρώσαμε σε όλη μας τη ζωή. Δεν τις χρωστάμε σε κανέναν δανειστή και θα τις διεκδικήσουμε μέχρι τέλους γιατί είναι δικά μας, χρήματα» και είπε: «Ήδη, σε 30 πόλεις όλης της Ελλάδας, πραγματοποιούμε ανοιχτές ενημερωτικές συγκεντρώσεις αυτό το διάστημα. Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε δυναμικότερες κινητοποιήσεις στην περιφέρεια καθώς και σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις».

Συνταξιούχοι ΟΑΕΕ

Από τη μεριά της, η Πανελλήνια Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, ανέφερε πως τα καίρια αιτήματα των συνταξιούχων, έχουν κατατεθεί στον πρωθυπουργό και αναμένουν να υλοποιηθεί η υπόσχεσή του, πως δεν πρόκειται «να ενεργοποιηθούν τα εργαλεία» που αφορούν στις περικοπές των συντάξεων. Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Παντελής Τάτσης, δήλωσε στο zougla.gr: «Εμείς αυτό περιμένουμε, ότι δηλαδή, δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν οι περικοπές».

Και δήλωσε: «Ξέρουμε «τι» μεθοδεύουνε. Θέλουν συντάξεις πίνας, θέλουν συντάξεις επιδόματα, θέλουν εξοικονόμηση χρημάτων για τους τοκογλύφους. Γι’ όλα αυτά τα θέματα ενημερώσαμε τον κόσμο και είναι έτοιμος να βγει μπροστά. Μόνον ο κόσμος μπορεί να τους σταματήσει. Τα υπόλοιπα «περί σωτήρων και λεβέντηδων» τα έχουμε δει. Ξεκαθαρίζω πως απορρίπτουμε κάθε συζήτηση ή κουβέντα για νέες περικοπές».

«Ανοιχτό» να μειωθεί και η «εθνική σύνταξη»

O εργατολόγος, ειδικός στο ασφαλιστικό δίκαιο και εκδότης του περιοδικού «Νομοθεσία ΙΚΑ», Δημήτρης Μπούρλος, επεσήμανε μιλώντας αποκλειστικά στο zougla.gr: «Για αρκετά από τα θέματα που περιλαμβάνονται στον πρόσφατο «νόμο Κατρούγκαλου» έχουν ασκηθεί αιτήσεις ακυρώσεως σε Υπουργικές Αποφάσεις που εκδόθηκαν σε εκτέλεση των διατάξεων του νόμου αυτού».

Και ανέφερε: «Επομένως για πάρα πολλά θέματα, θα πρέπει να περιμένουμε τις αποφάσεις που θα εκδοθούν από το ΣτΕ αναφορικά με τις αιτήσεις ακυρώσεως που έχουν γίνει. Από κει και πέρα, στις διαπραγματεύσεις που γίνονται αυτές τις ημέρες μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, υπάρχουν «ανοιχτά» θέματα για το ασφαλιστικό όπως το «τεράστιο» ζήτημα της προσωπικής διαφοράς. Για το οποίο, οι δανειστές εκφράζουν σοβαρές αντιρρήσεις, αναφορικά με τη διατήρησή της».

Ο κ. Μπούρλος απαντώντας στο ερώτημα του zougla.gr για το αν υπάρχει ενδεχόμενο να μειωθεί η «εθνική σύνταξη» ανέφερε: «Παρά το γεγονός πως οι δανειστές, πριν από λίγους μήνες που ψηφιζόταν το νομοσχέδιο, είχαν αποδεχθεί το ύψος της «Εθνικής Σύνταξης» στα 384€ με είκοσι χρόνια ασφάλισης, σήμερα υπάρχουν πληροφορίες ό,τι θέτουν πλέον το θέμα εν αμφιβόλω. Ζητούν, τον περιορισμό της εθνικής σύνταξης που σημαίνει, πως γίνει αυτό, οι νέες συντάξεις θα είναι ακόμα χαμηλότερες κι από αυτές που περιμέναμε».

Ο εργατολόγος τοποθετήθηκε και στο αν είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο ν’ αυξηθούν κι άλλο τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης: «Δεν έχω ακούσει πως έχει τεθεί ζήτημα νέας παρέμβασης».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης