«Το “σύστημα” αυτό θέλει για να ησυχάσει αλλά δεν προκύπτει κάτι τέτοιο», είπε στον Alpha 989 ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, απαντώντας σε ερώτηση εάν υπάρχει ενδεχόμενο η κυβέρνηση να φύγει.

«Βρισκόμαστε σε πολύ κρίσιμο σημείο στα θέματα π.χ. της αξιολόγησης. Αν κλείσει η αξιολόγηση, τότε στο β’ εξάμηνο θα έχουμε πιθανόν τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης για τον τόπο. Αν δεν έχουμε ανατροπές, εκεί οδηγούνται τα πράγματα», πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ό,τι αφορά στο υπουργείο του, είπε πως «το βασικότερο “αγκάθι” είναι οι αλλαγές στην αγορά ενέργειας και πώς η ΔΕΗ θα πάψει να κατέχει δεσπόζουσα θέση έως το 2020». Τόνισε ότι «με τους θεσμούς σε όλα έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις αλλά και κάποιες συμπτώσεις. Ξεπεράσαμε όμως το ζήτημα του ΑΔΜΗΕ, ο οποίος διατηρείται στο δημόσιο».

Ο κος Σκουρλέτης προανήγγειλε ότι θα ξεκινήσει συζήτηση περί φθηνότερου τιμολογίου της ΔΕΗ αλλά και νέα, πιο ευέλικτη, ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Επιχείρηση.

«Θα πρέπει να εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες ώστε να υπάρξει μια, έστω και μικρή, μείωση στα τιμολόγια μέσα στο 2016, στόχος της κυβέρνησης είναι αυτός» είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι θα πρέπει να αποτυπωθεί και στους λογαριασμούς της ΔΕΗ η τόσο μεγάλη πτώση στην τιμή του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είπε ότι «έχει μειωθεί ο αριθμός των οφειλετών προς τη ΔΕΗ αλλά όχι τα ποσά. Κάποιοι έχουν εκμεταλλευτεί τις ευνοϊκές ρυθμίσεις για να αποπληρώσουν τα χρέη. Η ΔΕΗ έχει μπει στον ανταγωνισμό τα τελευταία χρόνια και πρέπει να δείξει ευελιξία προσαρμογής, δεν είναι πάντα εύκολο αυτό. Υπάρχει ανάγκη για πιο ευέλικτες ρυθμίσεις, πχ περισσότερες δόσεις, να μειωθεί ή να καταργηθεί η προκαταβολή για να μπορέσει να μπει κάποιος σε ρύθμιση, μελετάται αυτό».

Ανέφερε ότι «στις κατηγορίες οφειλετών υπάρχουν επιχειρήσεις που έχουν κλείσει, είναι ποσά παγωμένα και χαμένα, όπως επίσης και κλειστά σπίτια, ρευματοκλοπές και από δημόσιους χώρους και πάρκα πχ μια ψησταριά ή μια καντίνα στο δρόμο, είναι πολλές οι περιπτώσεις οι οποίες προσεγγίζονται ως ένα συνολικό μέγεθος».

Για τις Σκουριές, είπε πως «το μέλλον της επένδυσης εξαρτάται από την ίδια την εταιρεία και από τον σεβασμό της απέναντι στη νομοθεσία. Βρισκόμαστε σε φάση αξιολόγησης των τελευταίων μελετών. Φιλοδοξούμε να προχωρήσουμε στις απαντήσεις μας σύντομα».

Επίσης, πρόσθεσε πως εντός του Μαρτίου θα ολοκληρωθεί η περιβαλλοντική μελέτη για το γήπεδο της ΑΕΚ. «Τελείωσε η φάση της διαβούλευσης για την περιβαλλοντική αδειοδότηση. Το έργο θα προχωρήσει».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης