Κάθε ενδεχόμενο περικοπής του 14ου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων απέκλεισε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε δηλώσεις του, μετά τη λήξη των εργασιών του Ecofin στις Βρυξέλλες.

«Η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί, για να διαφυλάξει τα εισοδήματα των Ελλήνων εργαζομένων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τις επόμενες εβδομάδες, η ελληνική κυβέρνηση θα μελετήσει τους κινδύνους που επεσήμανε το Ecofin και θα συζητήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αν χρειάζεται να ληφθούν πρόσθετα μέτρα, τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Παρόλα αυτά, όμως, ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι είναι ακόμα νωρίς, για να μιλήσει κανείς για νέα μέτρα, αναγνωρίζοντας, την ίδια στιγμή, ότι στο κείμενο συμπερασμάτων του Συμβουλίου Ecofin γίνεται αναφορά για παρεμβάσεις τόσο για αύξηση των εσόδων όσο και για μείωση των εξόδων.

Ο Έλληνας υπουργός τόνισε, ακόμα, ότι οι Ευρωπαίοι ιθύνοντες αναγνώρισαν ότι η σημερινή απόφαση δεν αφορά μόνο στο πρόβλημα της Ελλάδας αλλά και σε προβλήματα που ενδεχομένως προκύψουν σε άλλες χώρες του ευρώ. Σημείωσε, ακόμη, ότι έστω δειλά, έχει ξεκινήσει μία συζήτηση για το πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν παρόμοια θεσμικά ζητήματα, από πλευράς χρηματοπιστωτικών εργαλείων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ό,τι αφορά στην επιμονή της ΕΚΤ να γίνουν περισσότερες προσπάθειες από την πλευρά της Ελλάδας, ο Γ. Παπακωνσταντίνου εξήγησε ότι η ΕΚΤ είναι θεματοφύλακας μιας πιο αυστηρής ανάγνωσης των πραγμάτων και επεσήμανε ότι η θέση που τηρεί ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, προέρχεται από τρεις διαφορετικούς παράγοντες: από τον θεσμικό ρόλο της ΕΚΤ, από το έλλειμμα αξιοπιστίας της χώρας και από τους ευρύτερους φόβους που εκφράζει η ΕΚΤ για τη σταθερότητα του συστήματος.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου «επιτέθηκε», τέλος, στη Νέα Δημοκρατία, επαναλαμβάνοντας ότι η προηγούμενη κυβέρνηση οδήγησε στην απόλυτη διάλυση των εισπρακτικών μηχανισμών του κράτους.

Όσον αφορά στις αμυντικές δαπάνες, ο Γ. Παπακωνσταντίνου υπενθύμισε ότι καταγράφονται στον προϋπολογισμό κάθε έτους βάσει των δαπανών για παραλαβή συστημάτων και, επομένως, οι δαπάνες για φέτος εξαρτώνται από συμβάσεις που έχουν γίνει τα προηγούμενα χρόνια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης