Στη Βουλή το ν/σ για τις αλλαγές στην εκπαίδευση

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 23 Μαΐου 2017, 13:08
Στη Βουλή το ν/σ για τις αλλαγές στην εκπαίδευση
Στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, με τον χαρακτήρα του επείγοντος, συζητείται το νομοσχέδιο με τα μέτρα επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου σε θέματα εκπαίδευσης.

Υπεραμυνόμενος της διαδικασίας του επείγοντος, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου επεσήμανε ότι προκύπτει από την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο 4327/15 για τον τρόπο επιλογής των διευθυντών εκπαίδευσης.

Παράλληλα, όπως είπε, υπάρχουν ζητήματα που χρήζουν άμεσης παρέμβασης, όπως η παράταση της θητείας των μονοπρόσωπων οργάνων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση -η οποία λήγει-, τα επαγγελματικά λύκεια και η δημιουργία του μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι απόψεις του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Στέφου και του ειδικού αγορητή των ΑΝΕΛ Κώστα Κατσίκη, οι οποίοι τόνισαν, μεταξύ άλλων, ότι οι προθεσμίες λήγουν για τη θητεία των διευθυντών και πιέζουν για να γίνουν οι τοποθετήσεις τους.

Από τη μεριά της, η εισηγήτρια της ΝΔ Νίκη Κεραμέως κατηγόρησε την ηγεσία του υπουργείου ότι δεν έκανε καμία διαβούλευση πριν από την κατάθεση του νομοσχεδίου και ότι νομοθετεί μέσω δελτίων Τύπου, χωρίς συναίνεση και διάλογο.

«Αν έχετε τον παραμικρό σεβασμό στην κοινοβουλευτική διαδικασία, να το αποσύρετε, να το θέσετε σε δημόσια διαβούλευση για να τοποθετηθούν οι εκπαιδευτικοί και να το φέρετε με κανονική διαδικασία» ανέφερε.

«Καμία διαβούλευση δεν κάνατε, κανέναν διάλογο, φέρνετε ένα νομοσχέδιο στο πόδι, έχετε τη λογική “ψηφίζουμε και ξεψηφίζουμε”» υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Δημήτρης Κωνσταντόπουλος.

Επικριτικοί για τον τρόπο με τον οποίο νομοθετεί η κυβέρνηση ήταν τόσο ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Δελλής όσο και της Ένωσης Κεντρώων Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου.

Απαντώντας ο κ. Γαβρόγλου στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, αντέτεινε ότι έστειλε επιστολή στη ΔΟΥ και την ΟΛΜΕ, αμέσως μετά την κοινοποίηση της απόφασης του ΣτΕ, καλώντας τις δύο Ομοσπονδίες να εκφράσουν τις απόψεις τους.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα ολοκληρωθεί αύριο με την ψήφιση επί της αρχής και των άρθρων, αφού προηγηθούν το πρωί οι αρμόδιοι εκπαιδευτικοί φορείς που έχουν κληθεί να εκφράσουν τις θέσεις τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 23 Μαΐου 2017, 13:10