Στην Αθήνα ο Νταβούτογλου τον Νοέμβριο

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2013, 21:22
Στην Αθήνα ο Νταβούτογλου τον Νοέμβριο
Τη σύγκληση, του τρίτου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας, στις αρχές της ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πρώτο εξάμηνο του 2014, προσανατολίζονται η Αθήνα και η Άγκυρα, όπως προέκυψε, από τη συνάντηση που είχαν το πρωί της Παρασκευής, διάρκειας περίπου μιάς ώρας στην τουρκική πρωτεύουσα, οι υπουργοί Εξωτερικών, Ελλάδος και Τουρκίας, οι κκ. Ευ. Βενιζέλος και Αχμέτ Νταβούτογλου.

Σε θερμό κλίμα και με ιδιαίτερη υπογράμμιση της ικανοποίησης των δύο πλευρών, σχετικά με την «ενεργειακή γέφυρα» που συνδέει τις δύο χώρες, μετά την υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό ΤΑΡ, πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα η συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου.

Η είδηση που προέκυψε από τη συνάντηση είναι το ότι ο κ. Νταβούτογλου θα επισκεφθεί την Αθήνα τον προσεχή Νοέμβριο ή Δεκέμβριο.

Οι δύο υπουργοί είχαν κατ΄ιδίαν συνάντηση, ακολούθησε συνάντηση των αντιπροσωπειών των δύο υπουργείων και στη συνέχεια οι υπουργοί έδωσαν συνέντευξη Τύπου.

Ιδιαίτερα υπογραμμίστηκε από αμφότερους τους υπουργούς η «γέφυρα ενέργειας», όπως χαρακτήρισαν τη συμφωνία για τον αγωγό ΤΑΡ. «Αλλάζουν τα γεωγραφικά δεδομένα», είπε ο κ. Βενιζέλος και έκανε λόγο για μια «νέα γέφυρα» με σημασία «όχι μόνο οικονομική, αλλά και γεωπολιτική».

Ο Τούρκος υπουργός έκανε λόγο για θετικές εξελίξεις στη διμερή συνεργασία στους τομείς του εμπορίου, του τουρισμού, την ενέργειας και του πολιτισμού και υπογράμμισε ιδιαίτερα τη συμφωνία για τον αγωγό TAP, ο οποίος μαζί με τη συμφωνίας Τουρκίας - Αζερμπαϊτζάν, συσχετίζει πλέον την Ελλάδα και την Τουρκία και στον ενεργειακό τομέα.

Ο Έλληνας υπουργός αναφέρθηκε και στις διμερείς πολιτικές σχέσεις. Ως προς τις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ, είπε ότι είναι «στρατηγική επιλογή της Ελλάδας», η στήριξη της Ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας.

Ερωτηθείς ο κ. Νταβούτογλου για το θέμα της ΑΟΖ στο Αιγαίο, είπε απλώς ότι συνεχίζονται οι διερευνητικές επαφές μεταξύ των δύο υπουργείων Εξωτερικών και τόνισε ότι «θέλουμε να μετατρέψουμε το Αιγαίο σε θάλασσα ειρήνης και ευημερίας». Στην ίδια ερώτηση, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «όλες οι χώρες γνωρίζουν τα δικαιώματά τους που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, προστατεύουν την εθνική τους κυριαρχία κατά τα κριτήρια του διεθνούς δικαίου και έχουν την υποχρέωση να διαπραγματεύονται καλόπιστα στο πλαίσιο της έννομης διεθνούς τάξης».

Ο κ. Νταβούτογλου χαρακτήρισε «πολύ σημαντικό» το γεγονός ότι ο κ. Βενιζέλος πραγματοποιεί στην Άγκυρα το πρώτο του ταξίδι, όπως είπε, στο εξωτερικό.

Πηγή: ertopen/ ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2013, 21:29